Η τελευταία μάχη για τη διαχείριση των επιδοτήσεων

Κονταίνει η «Gaia Επιχειρείν», ψηλώνουν οι φορείς Α

16/02/2017 - 13:56

Η διαμάχη για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ φαίνεται ότι θα κλείσει, για φέτος, με μερική ανάκτηση του ελέγχου του συστήματος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να ανήκει έτσι κι αλλιώς. Χθες η «Gaia Επιχειρείν» ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη για την υποδοχή των αιτήσεων των παραγωγών της χώρας. Θέλοντας να δείξει ότι είναι επικεφαλής των φορέων διαχείρισης του συστήματος.

 

Η διαμάχη για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ φαίνεται ότι θα κλείσει, για φέτος, με μερική ανάκτηση του ελέγχου του συστήματος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να ανήκει έτσι κι αλλιώς. Χθες η «Gaia Επιχειρείν» ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη για την υποδοχή των αιτήσεων των παραγωγών της χώρας. Θέλοντας να δείξει ότι είναι επικεφαλής των φορέων διαχείρισης του συστήματος.

Ωστόσο οι εξελίξεις δείχνουν ότι για τη φετινή χρονιά, κινούνται σε άλλη κατεύθυνση. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα καταργηθεί και τυπικά ο διαχωρισμός των φορέων υποδοχής των αιτήσεων των αγροτών, σε Α και Β. Όλοι οι φορείς υποδοχής των αιτήσεων θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Όσον αφορά το ρόλο της «Gaia Επιχειρείν», μαθαίνουμε ότι δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από την παροχή ορισμένων υπηρεσιών ηλεκτρονικής υποστήριξης του συστήματος (π.χ. υπηρεσίες Cloud). Δηλαδή δεν θα είναι ο επικεφαλής και ελεγκτής του τρόπου λειτουργίας των φορέων υποδοχής των αιτήσεων. Βέβαια η «Gaia Επιχειρείν» παραμένει ένας ισχυρός παράγοντας του συστήματος, καθώς είτε ανήκουν σε αυτή ή συνεργάζονται με αυτή, 93 φορείς υποδοχής των αιτήσεων των παραγωγών. Όμως στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν τόσο οι φορείς που συμμετέχουν στην ΠΕΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Φορέων Α), όσο και οι φορείς που συμμετέχουν στη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ.

 

Αντιπαραθέσεις του παρασκηνίου

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τους δύο προηγούμενους μήνες, άφησε να αναπτυχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των τριών προαναφερόμενων πλευρών, μέχρι που να ξεκαθαριστεί ποιοι είναι με ποιους. Κι όταν τα πράγματα καταστάλαξαν, έκανε ορισμένες ήπιες κινήσεις που οδηγούν σε μερική αναδιάταξη δυνάμεων.

Τα σχήματα της ΠΕΦΑ και της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ έπαιξαν το ρόλο τους στις εξελίξεις, όμως το στοιχείο που άλλαξε τις ισορροπίες, ήταν η είσοδος στον τομέα της αγροτικής πίστης, των λεγόμενων συστημικών τραπεζών. Πρόκειται για μια πτυχή του θέματος, που μέχρι σήμερα δεν έχει φωτιστεί, κι είναι γνωστή μόνο σε όσους γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του πρωτογενή τομέα της χώρας.

Σύντομα θα δούμε μια ουσιαστική αντιπαράθεση μεταξύ των τραπεζών για την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής και τα οφέλη που προκύπτουν από εκεί.

 

Η κάρτα του αγρότη

Μια μικρή πτυχή αυτού του κύκλου εργασιών, είναι η «Κάρτα Αγρότη», την οποία πριν ένα χρόνο διαφήμιζε με πανηγυρικό τρόπο η ηγεσία του Υπουργείου. Αρχικά η Τράπεζα Πειραιώς είχε αγνοήσει την πρωτοβουλία του Υπουργείου και είχε προχωρήσει στην έκδοση της δικής της κάρτας.

Μετά από αρκετούς μήνες, το Υπουργείο κατάφερε να βρει πεδίο συνεννόησης και κατέληξε σε συμφωνία με την Eurobank. Μαθαίνουμε ότι η κάρτα του αγρότη θα προσφέρεται και από άλλες τράπεζες. Η δομή της κάρτας αυτής είναι παροχή πίστωσης στον παραγωγό με βάση τις επιδοτήσεις που δικαιούται.

Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα που θα χορηγεί την κάρτα στον παραγωγό, θα γνωρίζει τις επιδοτήσεις που δικαιούται να λάβει κάθε χρόνο. Κάθε τράπεζα όταν αρχίζει την συνεργασία της με ένα πολίτη, ζητάει μια σειρά από στοιχεία του, μεταξύ αυτών και τη φορολογική του δήλωση.

Κατά συνέπεια οι τράπεζες θα γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε αγρότη, κι από αυτή θα αποφασίζουν ποιο είναι το πιστωτικό όριο που θα του εγκρίνουν, πέραν αυτού που θα δίνεται μέσα από την «Κάρτα Αγρότη». Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς αναφέρουν ότι τα μέσα κατά κεφαλήν έσοδα ανά αγρότη, για τις τράπεζες που συνεργάζονται μαζί τους, ανέρχονται στα 400 ευρώ.

Με ένα σύνολο 720.000 δικαιούχων επιδοτήσεων διαμορφώνεται ένας τραπεζικός τζίρος περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στο παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνονται τα 2 δις ευρώ αγροτικών επιδοτήσεων που πληρώνονται κάθε χρόνο στους αγρότες, ούτε τα ποσά των επιμέρους καθεστώτων επιδοτήσεων.

Σύντομα θα κάνει την εμφάνιση του κι ένας ουσιαστικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών στους αγρότες. Ανταγωνισμός υπάρχει και σήμερα, ωστόσο διεξάγεται στο παρασκήνιο. Στον τομέα αυτό δραστηριοποιούνται λίγα μεγάλα σχήματα και πολλά μικρά, πρόκειται για επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης αιτήσεων για τις επιδοτήσεις, αγροτικών συμβούλων, κτηνιάτρων εκτροφής, λογιστικής υποστήριξης, οικονομοτεχνικής υποστήριξης, πιστοποίησης για τη βιολογική γεωργία, οικονομοτεχνικής υποστήριξης κλπ..

 

 

Η ανακοίνωση της «Gaia Επιχειρείν»

Χθες το πρωί η «Gaia Επιχειρείν» έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση στην οποία γνωστοποιεί τα ονόματα των 93 φορέων με τους οποίους συνεργάζεται για τη διαχείριση των αιτήσεων επιδότησης. Πρόκειται για 78 ΚΕΑ και 15 συνεταιρισμούς. Σύμφωνα με την εκτίμηση της επιχείρησης, οι φορείς που θα συνεργαστούν μαζί της, αναμένεται να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 500.000 δικαιούχους επιδοτήσεων.

Παράλληλα η «Gaia Επιχειρείν» ανακοίνωσε ότι διοργανώνονται οι εκπαιδεύσεις των στελεχών των φορέων σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

- Δευτέρα, 20/2 στην Αθήνα (ΚΕΑ Πελοποννήσου, Νησιά Ιονίου).

- Τρίτη, 21/2 στο Ηράκλειο (ΚΕΑ Κρήτης).

- Τετάρτη, 22/2 στη Θεσσαλονίκη (ΚΕΑ Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης).

- Πέμπτη, 23/2 στη Θεσσαλονίκη (ΚΕΑ Δυτ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου).

- Παρασκευή, 24/2 στην Αθήνα (ΚΕΑ Στερεάς Ελλάδας, Νησιά Αιγαίου). Επιπλέον, η «Gaia Επιχειρείν» συμμετέχοντας ενεργά, στηρίζει την πρωτοβουλία του ΙΓΕ για τη θεσμοθέτηση σεμιναρίων χειριστών ΟΣΔΕ, που δύναται να λειτουργήσουν συνεκτικά με τις εκπαιδεύσεις των στελεχών της εταιρείας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey