Λεσβιακό Βιβλίο

14/02/2017 - 16:24

Ένας αιώνας Ακράσι (1832-1932).

Σπάνια, πολύτιμα έγγραφα (συλλογή, περιγραφή, ανάλυση) του εκλιπόντα Γιάννη Κοντέλλη

Έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου

2016, σελ. 126

 

Ο δραστήριος, ουσιαστικός και παραγωγικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου, λίγους μήνες μετά την εκδημία του Γιάννη Κοντέλλη, της «Ψυχής του Ακρασίου», του ανθρώπου που αγάπησε όσο τίποτα τη γενέθλια γη του και την υπηρέτησε με κάθε τρόπο, προχώρησε στην έκδοση ενός χρήσιμου βιβλίου με μια σειρά από σπάνια έγγραφα, που είχε συγκεντρώσει και διασώσει ο αείμνηστος συγγραφέας του δίτομου έργου «Ακράσι Λέσβου».

Τα έγγραφα αυτά προέρχονται από τα αρχεία του σχολείου, της κοινότητας και της εκκλησίας, εκτείνονται χρονικά σ’ έναν αιώνα (1832-1932) και καλύπτουν διάφορες πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πνευματικής ζωής του Ακρασίου, αποτέλεσαν δε υλικό που αξιοποίησε ο Γιάννης Κοντέλλης τόσο στα βιβλία του όσο και σε διάφορες δημοσιεύσεις του.

Η Διονυσία Ι. Γερακούδη ανέλαβε την επιλογή του υλικού που θα δημοσιευόταν, την επιμέλεια και την ταξινόμησή του και στην εισαγωγή της σημειώνει: «Τα έγγραφα αυτά δεν απευθύνονται μόνο σε ειδικούς αναγνώστες, τους κατοίκους του Ακρασίου, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό καθώς κάποια από αυτά είναι μοναδικά στο είδος τους και δεν θα ήταν υπερβολή αν ειπωθεί ότι έχουν εθνικό ενδιαφέρον. Ένα ασήμαντο, από την πρώτη ανάγνωση, έγγραφο, κρύβει έναν μικρό θησαυρό ιστορικής αξίας, σε μία μόνο λέξη (χρονολογία, πατρώνυμο, τοπωνύμιο, κλπ.), σε κάποιο σύμβολο (σφραγίδα) ή σε ολόκληρο κείμενο».

Τα έγγραφα ταξινομούνται στις παρακάτω ενότητες και δημοσιεύονται με τα σχόλια του Γιάννη Κοντέλλη: Το αρχαιότερο έγγραφο που βρέθηκε στο Ακράσι (1832), Το σπουδαιότερο έγγραφο που βρέθηκε στο Ακράσι (!867), Τα τεφτέρια των πατεράδων (1868-1870), Δωρεές, Διαθήκες, Δάνεια, Ανταλλαγές, Διανομή περιουσίας, Καταθέσεις αναδόχων υπέρ αναδεκτών, Χρεωστικά έγγραφα, Πωλητήρια έγγραφα, Προικοσύμφωνα, Ενοικιάσεις, Συμφωνητικά έγγραφα, Φορολογικά έγγραφα, Υποθέσεις οικονομικής διαφοράς, Αγοραπωλησία ζώου, Αντίτιμο τάφου, Έγγραφα πλειστηριασμών, Έγγραφα γενικής φύσεως.

Την έκδοση προλογίζει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου, Γιώργος Ξ. Βερβέρης.

Π.Σ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey