Ερώτηση Αθανασίου για το μαστογράφο του ΠΕΔΥ, αλλά και τις ελλείψεις

«Κάθεται» από το Νοέμβριο ανενεργός

14/02/2017 - 15:26

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, με θέμα το μαστογράφο που δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία, τις ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης.

 

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, με θέμα το μαστογράφο που δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία, τις ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης.

Από τις 10 Νοεμβρίου 2016, με απόφαση της 2ης ΥΠΕ, παραχωρήθηκε στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, ένα μηχάνημα ψηφιοποιημένου μαστογράφου από το Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας. Το μηχάνημα αυτό παραμένει μέχρι και σήμερα αχρησιμοποίητο, καθόσον εκκρεμεί η απόκτηση ψηφιοποιητή ώστε να εκτυπώνονται και να επεξεργάζονται ψηφιακά οι μαστογραφίες και, επιπλέον, δεν υπάρχει πλέον εξειδικευμένο προσωπικό να τον λειτουργήσει, αφού οι συμβάσεις των δύο ΔΕ Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, έληξαν από τις 18 Νοεμβρίου 2016.

«Το ΠΕΔΥ έχει υποβάλει πρόταση για αγορά ψηφιοποιητή, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Εν τούτοις, εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει αρκετά, με το μαστογράφο να παραμένει ανενεργός για αρκετό διάστημα ακόμη», αναφέρει ο κ. Αθανασίου.

 

Και στο Ακτινολογικό

Επιπροσθέτως, η λήξη των συμβάσεων των δύο ΔΕ Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων δημιουργεί πρόβλημα, εξηγεί ο κ. Αθανασίου, όχι μόνο στη λειτουργία του μαστογράφου, αλλά και στην ομαλή λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος ακόμα και για απλές ακτινογραφίες, αφού για αρκετά συχνά χρονικά διαστήματα, λόγω απουσίας της μοναδικής τεχνολόγου, οι ασθενείς παραπέμπονται στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για ακτινολογικές εξετάσεις, επιβαρύνοντάς το με επιπλέον περιστατικά.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στο Μικροβιολογικό Τμήμα της μονάδας, με το υπάρχον προσωπικό να μην επαρκεί για τις ανάγκες ενός τμήματος αιχμής που καλύπτει όλη τη Λέσβο, με αποτέλεσμα και αυτό το τμήμα να λειτουργεί σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, μόνο όμως κατά τις εργάσιμες ημέρες, αφήνοντας έτσι ακάλυπτο το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

 

Ελλείψεις προσωπικού

Επίσης, σημαντικές είναι και οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, θέτοντας σε κίνδυνο την εικοσιτετράωρη λειτουργία του ΠΕΔΥ, αφού μόνο έξι από τους εννιά νοσηλευτές της μονάδας είναι σε θέση να κάνουν κυλιόμενες βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο.

Όσον αφορά την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να διακόψει τη συνεργασία με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού και να προσλάβει με ατομικές συμβάσεις εργαζόμενους στην καθαριότητα, η εν λόγω διαδικασία έχει μπλοκάρει καθώς οι εταιρείες καθαριότητας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα το ΠΕΔΥ αλλά και τα ΚΥ να παραμένουν χωρίς καθαρίστριες από το Μάρτιο του 2016 και το νοσηλευτικό προσωπικό να αναλαμβάνει χρέη καθαριστή (στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος ΥΕ Καθαριότητας), προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες των μονάδων υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας είχε δεσμευθεί ότι το προσωπικό που είχε προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις μονάδες που επιβαρύνονταν με το προσφυγικό θα παρέμενε με ανανέωση της σύμβασης ή με προκήρυξη νέων θέσεων. Εντούτοις, η ανανέωση των συμβάσεων έγινε για έναν μόλις μήνα. Επιπλέον, με τη νέα προκήρυξη του ΟΑΕΔ, αν και προβλέπεται η πρόσληψη ενός ΔΕ Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, ενός ΤΕ Ραδιολογίας - Ακτινολογίας και ενός ΥΕ προσωπικού καθαριότητας, με πλήρη απασχόληση δωδεκάμηνης (12) διάρκειας, οι θέσεις αυτές θεωρούνται ανεπαρκείς για μια μονάδα 24ωρης λειτουργίας. Εν τέλει, η εν λόγω προκήρυξη αποδείχθηκε άκαρπη καθώς δεν υπήρξε υποψήφιος για την πλήρωση της θέσης ΤΕ Ραδιολογίας - Ακτινολογίας.

«Την ίδια τύχη αναμένεται να έχει και η προκήρυξη του ΑΣΕΠ όπου προκηρύχθηκαν και πάλι μία θέση ΤΕ Ραδιολογίας - Ακτινολογίας και μία ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, μια διαδικασία που, όπως γνωρίζετε, απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωσή της και την τοποθέτηση των διοριστέων», εξηγεί ο κ. Αθανασίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey