Παρά την ανακαίνιση του Νοσοκομείου, η Ένωση Γιατρών καταγγέλλει

Κλινικές υπό… «διάλυση» στο «Βοστάνειο»

14/02/2017 - 15:25

Μπορεί η ανακαίνιση και η κατασκευή της νέας πτέρυγας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, να έχει δώσει εντελώς άλλη εικόνα από αυτή που γνωρίζαμε, ωστόσο τα προβλήματα από τις ελλείψεις γιατρών και την υποχρηματοδότηση, κάνουν «μπαμ», όπως δείχνει και η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου.

Μπορεί η ανακαίνιση και η κατασκευή της νέας πτέρυγας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, να έχει δώσει εντελώς άλλη εικόνα από αυτή που γνωρίζαμε, ωστόσο τα προβλήματα από τις ελλείψεις γιατρών και την υποχρηματοδότηση, κάνουν «μπαμ», όπως δείχνει και η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου.

Η Παθολογική Κλινική ανακαινίστηκε και έδωσε ωραιότερη εικόνα, παρόλο που μειώθηκαν οι κλίνες της, καθώς γίνονται ανακατατάξεις σε όλες τις κλινικές. Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν, με την Ένωση Γιατρών να τα αποδίδει στην εφαρμογή των τριών μνημονίων, τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και τις μεγάλες ελλείψεις γιατρών και προσωπικού.

Ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου προχώρησε σε συγχωνεύσεις κλινικών με αποτέλεσμα τη δημιουργία κλινικών τεράτων, με σκοπό την εξοικονόμηση προσωπικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Παθολογική Κλινική, που προέκυψε από τη συγχώνευση των δύο Παθολογικών και του Πνευμονολογικού Τμήματος.

Από τις πέντε θέσεις ειδικευμένων γιατρών επί θητεία, που προκηρύχθηκαν το Μάιο του 2016 (ψυχίατρος, αιματολόγος, νεφρολόγος, ακτινολόγος, παιδίατρος), κανένας δεν διορίστηκε ακόμα στο Νοσοκομείο, ενώ για δύο δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

 

Ψυχιατρική

Η Ψυχιατρική Κλινική, βρίσκεται επί της ουσίας εκτός λειτουργίας από τον περασμένο Μάιο, όταν έμεινε να λειτουργεί με μια μόνο ψυχίατρο. Γίνονται μόνο ακούσιες εισαγωγές με εισαγγελική εντολή και αυτές για λίγες μόνο μέρες. Νοσηλεύονται μόνο χρόνια και ελεγχόμενα περιστατικά, ενώ και οι διακομιδές βαρύτερων περιστατικών γίνονται με δυσκολία, λόγω έλλειψης ιατρών να τα συνοδέψουν. «Είναι αδύνατο να λειτουργεί στοιχειωδώς μια κλινική με έναν μόνο γιατρό, που αναγκάζεται να εφημερεύει ουσιαστικά καθημερινά», εξηγεί η Ένωση.

 

Χωρίς παιδιάτρους

Η Παιδιατρική Κλινική, για να καταρτίσει πρόγραμμα εφημεριών, μετακινεί τους παιδίατρους των Κέντρων Υγείας. Η πρόσληψη ενός επικουρικού παιδιάτρου, που ενδιαφέρεται για τη θέση, έχει «κολλήσει» λόγω καθυστέρησης της έγκρισης του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου.

 

Το Ογκολογικό

Το Ογκολογικό Τμήμα έχει μείνει από το τέλος του 2016 με έναν ογκολόγο, που καλείται μόνος του να παρακολουθεί 1.250 ασθενείς, εκ των οποίων 300 βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία. «Μια κατάσταση που αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε σωματική κατάρρευση του γιατρού και είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς του», αναφέρει η Ένωση. Θυμίζουμε πάντως, ότι την προηγούμενη εβδομάδα ανέλαβε υπηρεσία ένας παθολόγος με μπλοκάκι τρεις φορές την εβδομάδα. «Οι προσλήψεις με μπλοκάκι για ένα τρίμηνο και για μερικές μέρες την εβδομάδα, δεν αντιμετωπίζουν επί της ουσίας το πρόβλημα. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί άμεσα με έναν τουλάχιστο γιατρό -υπάρχει ενδιαφερόμενος- και να προκηρυχθεί θέση ογκολόγου επί θητεία, ώστε να υπάρξει μόνιμη λύση», απαντούν.

Επίσης οι γιατροί τονίζουν ότι το Ογκολογικό Τμήμα παρά τις υποσχέσεις, στεγάζεται σε ακατάλληλο χώρο, όπου στάζουν νερά όταν βρέχει. Όμως και στο χώρο που πρόκειται να μετακινηθεί, δεν έχουν προβλεφθεί χώροι για γιατρούς και για αποθήκη. Με χιλιάδες εισαγωγές ετησίως, το Τμήμα δεν περιλαμβάνεται στον οργανισμό του Νοσοκομείου.

Στο Νευρολογικό Τμήμα δεν γίνονται ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, από την αρχή του 2017, λόγω συνταξιοδότησης του τεχνικού, λέει η Ένωση και αναφέρει: «Η διοίκηση δεν φρόντισε έγκαιρα να εκπαιδεύσει ή να προσλάβει τεχνικό, για να τον αντικαταστήσει».

 

Να δοθούν κίνητρα

Με προβλήματα λειτουργεί και το Γραφείο Κίνησης του Νοσοκομείου.

Οι πρωτοφανείς ελλείψεις ειδικευόμενων ιατρών, δημιουργούν προβλήματα λειτουργίας σε όλες τις κλινικές: «Για να καταρτιστεί πρόγραμμα εφημεριών και να λειτουργήσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, μετακινούνται ειδικευμένοι γιατροί από την Π.Φ.Υ. και αρκετοί αγροτικοί γιατροί από τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας. Με αναγκαστικές μετακινήσεις αγροτικών γιατρών στο Νοσοκομείο, υποβαθμίζεται η Π.Φ.Υ., αλλά και το επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης στο “Βοστάνειο”. Για την προσέλκυση ειδικευόμενων γιατρών θα πρέπει να δοθούν θετικά κίνητρα στους γιατρούς που έρχονται για ειδικότητα στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Να ληφθούν μέτρα για την αντιστροφή της ιατρικής μετανάστευσης. Η υπερφορολόγηση και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους νέους γιατρούς με το ασφαλιστικό έκτρωμα του Κατρούγκαλου, κάνουν ακριβώς το αντίθετο».

Και καταλήγει: «Είναι φανερό πως στα πλαίσια των μνημονίων, υπό την απειλή των δανειστών για παραγωγή αιματηρών πλεονασμάτων, στην πρέσα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, δεν πρόκειται να αναταχθεί η σημερινή κατάσταση κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία, ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις. Να αποκατασταθεί το ιατρικό μισθολόγιο στα επίπεδα του 2010 και να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών επί θητεία στο Ε.Σ.Υ., ώστε να πάψουν οι νέοι γιατροί να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Να αναιρεθούν οι συγχωνεύσεις κλινικών και να δημιουργηθούν νέα τμήματα (Ογκολογικό, Νευρολογικό). Άμεσα να δοθεί λύση στα οξυμένα προβλήματα του “Βοστανείου”, που έχουν γονατίσει προσωπικό, γιατρούς και ασθενείς».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey