Οι ακριδόπληκτοι κτηνοτρόφοι του Άη Στράτη δεν βρίσκουν βλάστηση για τα ζώα τους

Οδηγούνται σε ολοκληρωτική καταστροφή

13/02/2017 - 13:55

Οι κτηνοτρόφοι του Άη Στράτη είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής, όπως προκύπτει από τις επιστολές που έστειλαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κι σε άλλους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες. Στο μικρό νησί, που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του βορείου Αιγαίου με λιγότερους από 300 κατοίκους, οι κτηνοτρόφοι πασχίζουν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Οι κτηνοτρόφοι του Άη Στράτη είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής, όπως προκύπτει από τις επιστολές που έστειλαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κι σε άλλους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες. Στο μικρό νησί, που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του βορείου Αιγαίου με λιγότερους από 300 κατοίκους, οι κτηνοτρόφοι πασχίζουν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Αντιμετωπίζουν σειρά χρόνιων προβλημάτων, παράλληλα όμως φέτος είναι μια από τις χειρότερες χρονιές γι’ αυτούς, καθώς στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προστέθηκαν οι επιπτώσεις από την επιδρομή ακριδών στο νησί, με αποτέλεσμα την καταστροφή της βλάστησης.

Με δύο επιστολές οι κτηνοτρόφοι του νησιού περιγράφουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή της. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή της βλάστησης στο νησί από τον περασμένο Μάιο από την επιδρομή των ακριδών. Η καταστροφή - εξαφάνιση της βλάστησης είχε ως συνέπεια να υποστούν μεγάλη ζημιά και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, καθώς δεν υπήρχε βλάστηση για να ταΐσουν τα ζώα τους. Το νησί δεν αντιμετώπισε για πρώτη φορά την επιδρομή των ακριδών, το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά δεν είχε γίνει τίποτα για να αντιμετωπισθεί.

 

Παροξυσμός με τις ακρίδες

Αυτό που έγινε τον περασμένο Μάη ήταν ένας παροξυσμός των όσων γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. «Το νησί κρίθηκε ακριδόπληκτο. Μέχρι εκεί. Τίποτα περισσότερο για το “πράσινο” νησί. Καμία παρέμβαση, καμία συνδρομή από κανέναν φορέα. Μόνο συζητήσεις επί συζητήσεων.

Από το Μάη του 2016 λοιπόν και μέχρι σήμερα κι, αφού ο παραδοσιακός τρόπος εκτροφής των ζώων (ελευθέρας βοσκής) δεν ήταν εφικτός (αφού δεν υπήρχε τίποτα για να φάνε), οδηγηθήκαμε στο να αλλάξουμε τον τρόπο εκτροφής και διαχείρισης των ποιμνίων, εισάγοντας ζωοτροφές.

Το γεγονός αυτό αφενός άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες των ζώων μας, αφετέρου μας αποδυνάμωσε οικονομικά, αφού οι εισαγωγές των ζωοτροφών στο νησί μας κοστίζουν υπερδιπλάσια απ’ ό,τι στην ηπειρωτική χώρα ή στα μεγαλύτερα νησιά», τονίζουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού.

Στο νησί πάνω από 1.000 ζώα έχουν πεθάνει και δηλώθηκαν στον ΕΛΓΑ κι άλλα τόσα έχουν δηλωθεί και βεβαιωθεί ως θανόντα στην κτηνιατρική υπηρεσία. Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι οι κτηνοτρόφοι του νησιού να μην έχουν ούτε παραγωγή αρνιών ούτε γάλακτος φέτος. Χωρίς έσοδα αδυνατούν να βρουν πόρους για να καλύψουν το κόστος σίτισης των κοπαδιών τους με ζωοτροφές.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι -σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες- η καλύτερη περίοδος για να αντιμετωπισθούν οι ακρίδες είναι ο Φεβρουάριος, καθώς τότε γίνεται η επώαση των προνυμφών των ακριδών.

 

Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων

Οι κτηνοτρόφοι του Άη Στράτη ζητούν:

- Άμεση καταπολέμηση της ακρίδας.

- Άμεση οικονομική ενίσχυση για τη ζημιά στην παραγωγή (αρνιά-γάλα) του 2017 βάσει των τιμολογίων πώλησης του 2016 τώρα και ως την οριστική εξαφάνιση της ακρίδας (η κακή κατάσταση των ζωών είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση αδύναμων και θνησιγενών αρνιών και, μαζί με την έλλειψη γάλακτος, τροφής μητρικού ενστίκτου σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες, τα αποδεκάτισαν στο 1/6 της παραγωγής του 2016, για παραγωγή γάλακτος ούτε συζήτηση).

- Άμεση αποζημίωση για τα ζώα που χάθηκαν, με προτεινόμενο ποσό τα 90 ευρώ ανά αιγοπρόβατο για άμεση αντικατάσταση του κεφαλαίου.

- Πάγωμα οφειλών προς το Δημόσιο (ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και φόροι εισοδήματος) για δύο χρόνια.

- Προκαταβολή των επιδοτήσεων του 2017 (άμεσες ενισχύσεις και εξισωτική αποζημίωση) για κάλυψη των άμεσων αναγκών.

- Ειδική ποσόστωση στο καθεστώς των μικρών νησιών του Αιγαίου πελάγους για τη μεταφορά των ζωοτροφών στον Άγιο Ευστράτιο. Να δοθεί, δηλαδή, η δυνατότητα επιδότησης μεταφοράς ζωοτροφών μέσω του Ειδικού Προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου πελάγους, παρότι έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και έχουν κατανεμηθεί οι επιδοτούμενες ποσότητες.

- Άμεση εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων ενίσχυσης της χορτονομής στους ήδη κατεστραμμένους βοσκοτόπους.

- Ένταξη στα περιβαλλοντολογικά προγράμματα της Περιφέρειας αναφορικά με την προστασία των βελανιδιών των οποίων οι καρποί χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο ως ζωοτροφές.

Οι επιστολές απευθύνονται στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Αδαμίδη και κοινοποιούνται στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τους βουλευτές του νομού Λέσβου, την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον έπαρχο Λήμνου, το δήμαρχο Λήμνου και τη δήμαρχο του Αγίου Ευστρατίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey