Τα βιβλία παίζει

10/02/2017 - 14:20 Ενημερώθηκε 02/05/2017 - 14:42

Βύρωνας Κριτζάς

Bob Dylan. 100 τραγούδια.

Οι ιστορίες πίσω από αυτά και η σημασία τους

Εκδόσεις Πατάκη

Αθήνα 2016, σελ. 262

 

Φωνή συνείδησης της Αμερικής, τραγουδοποιός με διαρκή απήχηση από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, καλλιτέχνης γεμάτος αντιφάσεις και απόμακρος άνθρωπος, ο Bob Dylan θεωρείται από πολλούς, ο σημαντικότερος τραγουδοποιός του 20ού αιώνα. Η βράβευσή του με Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθιστά απαραίτητη την επανεξέταση του έργου του. Από πού ξεκινάμε όμως; Γραμμένο από έναν ένθερμο φαν του καλλιτέχνη, το δημοσιογράφο Βύρωνα Κριτζά, το βιβλίο «Bob Dylan - 100 τραγούδια» περιλαμβάνει κείμενα πάνω στα 100 κορυφαία δείγματα του έργου του. Στο φόντο διακρίνονται οι μεταβολές στα κοινωνικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, μαζί με κάποια βασικά δεδομένα από την προσωπική ζωή του δημιουργού.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα από τον πρόλογο: «Μπορούμε να πούμε ότι με τον Bob Dylan το σύγχρονο τραγούδι αποκτά μια άλλη σημασία και αξία. Ξεφεύγει από τη σφαίρα του χορού, της διασκέδασης, της διαμαρτυρίας, της εκτόνωσης. Εξακολουθεί να τα εμπεριέχει βέβαια όλα αυτά, αλλά ταυτόχρονα κατακτά κάτι ανώτερο πνευματικά και εδραιώνει τη θέση του ως υψηλή τέχνη».

Επιπλέον δέκα άνθρωποι από το χώρο της μουσικής, επιλέγουν ένα αγαπημένο τους κομμάτι και μιλούν για τον δικό τους Dylan, με συναρπαστικές αφηγήσεις.
Συμμετέχουν με κείμενά τους οι: Γιάννης Αγγελάκας, Φοίβος Δεληβοριάς, Αργύρης Ζήλος, Πάνος Κατσιμίχας, Κατερίνα Καφεντζή (Kafka), Μάκης Μηλάτος, Γιάννης Πετρίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Χάρης Συμβουλίδης.
Περιλαμβάνονται πέντε έργα του Αχιλλέα Ραζή, φιλοτεχνημένα ειδικά για την έκδοση.

 

 

Ben Dupre

Μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο

(Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής)

Εκδόσεις Διόπτρα

Αθήνα 2016, σελ. 214

 

Υλισμός, Αλτρουισμός, Ανεκτικότητα, Φονταμενταλισμός, Εκκοσμίκευση, Ουτοπία, Ιμπεριαλισμός, Κομουνισμός, Ρατσισμός, Πολυπολιτισμικότητα, Μοντερνισμός, Σουρεαλισμός, Κβαντομηχανική, Σχετικότητα, Χάος, κ.ά..

Αυτές είναι μερικές από τις μεγάλες ιδέες που σύμφωνα με τον BenDupre, άλλαξαν τον κόσμο. Το βιβλίο αποτελεί έναν εξαιρετικό οδηγό για τις πιο σημαντικές ιδέες στην ανθρώπινη ιστορία. Πάντα υπήρχε πληθώρα από ελκυστικές ιδέες, επινοητικά σχέδια και λαμπερές φαντασιώσεις, που όμως έσβηναν στο πέρασμα του χρόνου. Αλλά οι μεγάλες ιδέες είναι πολύ πιο σπάνιες, αντέχουν στο χρόνο και σημαδεύουν την ιστορία. Κι αυτό γιατί είναι ολοκληρωμένες στη σύλληψή τους, τέλεια συγχρονισμένες με την εποχή τους, τολμηρές ως προς τις φιλοδοξίες που εκφράζουν ή καταστροφικές ως προς τις επιπτώσεις τους. Στο παρόν βιβλίο καλύπτεται όλο το φάσμα αυτών των ιδεών, από τις όμορφες και θαυμαστές μέχρι τις τρομερές και φρικτές.
Ο Ben Dupre εξετάζει μερικές από τις πιο σημαντικές ιδέες της πολιτικής, της φιλοσοφίας, της θρησκείας, των οικονομικών, της επιστήμης και της τέχνης, σ’ ένα βιβλίο κατατοπιστικό και ψυχαγωγικό, που αποτελεί μια πολύ καλή εισαγωγή για μερικές από τις πιο σπουδαίες ιδέες που υπήρξαν ποτέ, από έναν συγγραφέα με πραγματικό χάρισμα στην εκλαΐκευση πολύπλοκων και δύσκολων εννοιών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey