Ο ανασχηματισμός, οι πρώτες γκρίνιες, οι «καραμπόλες», ο πάγκος που φτιάχνει για… «μασάζ» και ο στόχος της επανεκλογής...

Στο «μυαλό» του Σπύρου Γαληνού!

10/02/2017 - 13:35

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με ολίγον τι από σκληρό… πόκερ, εξελίσσεται η υπόθεση «ανασχηματισμός» για τη δημοτική αρχή του Σπύρου Γαληνού. Από την ημέρα που οι επικείμενες αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, αρμοδιοτήτων, ενδεχομένως και… στόχου της δημοτικής αρχής προαναγγέλθηκαν και επισήμως από τον ίδιο το δήμαρχο, τα σενάρια ολοένα και πληθαίνουν, ενώ διαφαίνονται και οι πρώτες «γκρίνιες» ή -αν όχι ακριβώς «γκρίνιες»- προβληματισμοί.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με ολίγον τι από σκληρό… πόκερ, εξελίσσεται η υπόθεση «ανασχηματισμός» για τη δημοτική αρχή του Σπύρου Γαληνού. Από την ημέρα που οι επικείμενες αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, αρμοδιοτήτων, ενδεχομένως και… στόχου της δημοτικής αρχής προαναγγέλθηκαν και επισήμως από τον ίδιο το δήμαρχο, τα σενάρια ολοένα και πληθαίνουν, ενώ διαφαίνονται και οι πρώτες «γκρίνιες» ή -αν όχι ακριβώς «γκρίνιες»- προβληματισμοί.

Και αυτό γιατί, ναι μεν άπαντες στην παράταξη φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της περιόδου στην οποία εισέρχονται, διοικώντας έναν Δήμο που σε κάθε περίπτωση δεν είναι ο ίδιος που είχαν στο μυαλό τους στην προ προσφυγικού εποχή, από την άλλη όμως δεν είναι και εύκολο να αποδείξουν στην πράξη αυτό που στην πραγματικότητα λέγεται περισσότερο ως κλισέ σε τέτοιες περιστάσεις, δηλαδή το «πάνω απ’ όλα το κοινό καλό και η ομάδα».

Μέσα σε όλα αυτά, ο δήμαρχος, που με τη γενικότερη στάση του δείχνει πως έχει στο μυαλό του και μια νέα πενταετία, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έτσι τον πρώτο δήμαρχο Λέσβου (ή Μυτιλήνης) που θα το έχει καταφέρει στη σύγχρονη… αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου -ο τελευταίος δήμαρχος Μυτιλήνης που εκλέχτηκε σε δύο συνεχόμενες θητείες ήταν ο Στρ. Πάλλης-, είναι φανερό πως μέσα σε όλα τα άλλα «ακροβατεί» και σε κομματικό επίπεδο, προσδοκώντας να προσθέσει στη δυναμική του και μια (ευνοϊκή) πολιτική συγκυρία αντίστοιχης σημασίας με εκείνη που είχε στις εκλογές που κέρδισε, όταν ως πολιτευτής των ΑΝΕΛ κατάφερε να αντλήσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων από την «πληγωμένη» και φθαρμένη Ν.Δ. Σήμερα, λοιπόν, είναι φανερό πως, εκτός από τις αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας του, σταθμίζει προσεκτικά και την επιλογή του κομματικού συμβολισμού που θα εκπέμψει στα επόμενα δύο χρόνια.

 

Καταργούνται αντιδημαρχίες, δημιουργούνται νέες θέσεις

Τα κουκιά είναι μετρημένα τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο… θέσεων, όπως έχουμε γράψει ξανά. Τα πρόσωπα των οκτώ αντιδημαρχιών (έμμισθων) δύσκολα θα πειραχτούν σε μεγάλο βαθμό, αλλά είναι σαφές πως ακόμα και μια εναλλαγή στα πρόσωπα και κατ’ επέκταση στις αρμοδιότητες που διαχειρίζονται σήμερα είναι ικανή να αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής.

Ωστόσο, ο δήμαρχος «φωτογράφισε» την περασμένη Δευτέρα στην ενδοπαραταξιακή συνεδρίαση που συγκάλεσε ευρείες αλλαγές σε όλα τα μέτωπα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να «πειράξει» και τη σύνθεση των νομικών προσώπων, των διαφόρων επιτροπών αλλά και των Δ.Σ. των δημοτικών εταιρειών (ΔΕΔΑΠΑΛ, ΑΔΕΛ, ΔΕΥΑΛ).

Από την αρχή της εβδομάδας, όμως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι αλλαγές πιθανόν να «αγγίξουν» και τους «γεωγραφικούς» αντιδημάρχους, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να προκύψουν καραμπόλες μεταξύ «θεματικών» και «γεωγραφικών», κάνοντας το δήμαρχο να δημιουργεί μεταξύ άλλων και νέες ελκυστικές θέσεις στη δημοτική του αρχή για να αποφύγει ρήξεις που μπορεί να βάλουν την παράταξή του στο «κόκκινο» και στο κίνδυνο να χάσει από την πλειοψηφία κάποιο ακόμη μέλος. Με το σκεπτικό αυτό, δημιουργούνται νέες θέσεις για κάθε αντιδημαρχία που θα καταργηθεί, τις οποίες μπορεί κάποιος να τις αναζητήσει είτε στη ΔΕΥΑΛ και το Λιμενικό Ταμείο, είτε στη ΔΕΔΑΠΑΛ, που έχει ως σήμερα διευθύνοντα σύμβουλο ένα μέλος που έχει αποχωρήσει από την παράταξη, τον Παναγιώτη Αλβανόπουλο!

 

Νέα συνάντηση και… «μασάζ»

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι πως δεν αποκλείεται την ερχόμενη Δευτέρα να πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση των «24» της δημοτικής αρχής, με το δήμαρχο αυτήν τη φορά να «μοιράζεται» πιο ανοιχτά τις προθέσεις του για την αλλαγή της σύνθεσής της. Ίδιες πηγές, μάλιστα, τον θέλουν να έχει ξεκινήσει ήδη κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους «24» για να συζητήσει χωρίς περιστροφές τις αλλαγές που σκέφτεται, ζητώντας -εκτός από… απολογισμό δράσης των συνεργατών του- και τις σκέψεις τους για το πού θα ήθελαν να αξιοποιηθούν αν θα έπρεπε να αλλάξουν πόστο.

 

Αυτεπιστασία (Αμπουλός) vs Συντονισμός (Τζιμής)

Το βασικό πρόβλημα όμως σε αυτήν την υπόθεση εργασίας φαίνεται να είναι το… προφανές: ελάχιστοι, αν όχι κανένας, δείχνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν πόστο εντός της δημοτικής αρχής, είτε λόγω ανασφάλειας να αλλάξουν «χαρτοφυλάκιο» είτε λόγω… πολιτικού εγωισμού. Αυτή η διαπίστωση έρχεται από κορυφαία στελέχη της δημοτικής αρχής που εκφράζουν ανοιχτά την άποψη: «θέλω να ολοκληρώσω το έργο μου».

Μάλιστα, δεν είναι μυστικό να ειπωθεί ή και να γραφτεί πως οι δύο βασικές τομές που εξετάζει να κάνει ο δήμαρχος στον ανασχηματισμό του πριν καν προταθούν επισήμως… σκοντάφτουν, αφού η γνωστή πρόθεση του δημάρχου, που έχει ήδη διαρρεύσει, να δημιουργήσει δύο νέες αντιδημαρχίες «Συντονισμού» και «Αυτεπιστασίας» ήδη προκαλεί δυσφορία στα πρόσωπα που φέρονται να είναι υποψήφια να τις αναλάβουν. Και με δεδομένο πως για αντιδήμαρχος της «Αυτεπιστασίας» προαλείφεται ο πιο στενός φίλος του δημάρχου, ο Γιάννης Αμπουλός, ήδη προκαλούνται ανακατατάξεις, χωρίς να συνυπολογίζεται στην παρούσα φάση και η πιθανή δυσαρέσκεια που θα προκύψει από πρόσωπα που μπορεί και να μείνουν ολότελα εκτός νυμφώνος.

Εξάλλου, η Αυτεπιστασία εξ αντικειμένου αναμένεται να «κλέψει» αρμοδιότητες από την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων. Και κάπου εδώ δεν θέλει και πολύ κάποιος να βάλει στο «κάδρο» τον Στρατή Τζιμή, ο οποίος «παίζει» δυνατά είτε να παραμείνει στην «πειραγμένη» αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων είτε να αναλάβει τη δεύτερη υπό… σύσταση αντιδημαρχία Συντονισμού, που έχει μεν το χαρακτήρα υπεραντιδημαρχίας, αλλά έχει και τον (άχαρο) ρόλο να εποπτεύει όλες τις άλλες.

Τούτων δοθέντων, κάποιοι στο Δήμο ήδη εκτιμούν πως η άτυπη σύγκρουση ρόλων που προκύπτει μεταξύ Στρατή Τζιμή και Γιάννη Αμπουλού και το κατά πόσο μπορεί αυτή να αποφευχθεί θα κρίνει και το πόσο επιτυχημένος ή όχι θα είναι ο ανασχηματισμός που επιχειρείται, αλλά θα ζυγίσει και την αντοχή του δημάρχου να προχωρήσει πράγματι σε τομές στον επικείμενο ανασχηματισμό.

  

Και στο (κομματικό) «μυαλό» του δημάρχου…

 

Μιλάμε για την «αντοχή» του δημάρχου, γιατί είναι πασιφανές πως τον τελευταίο μήνα δέχεται (και) πιέσεις που έχουν άρωμα… εθνικών εκλογών, που θα επηρεάσουν αναπόφευκτα (όποτε και να γίνουν) και το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών, που έρχονται πάντως πολύ αργότερα.

Ο δήμαρχος, λοιπόν, από τη στιγμή που έχει πάρει σαφέστατες αποστάσεις από την κυβέρνηση το τελευταίο εξάμηνο ελέω προσφυγικού, με χαρακτηριστική την παρέκκλισή του από το «δόγμα Μουζάλα», γνωρίζει πως δεν μπορεί να πατάει για πολύ σε... δύο βάρκες, αφού η (συγ)κυβέρνηση που στέκεται αρωγός (κυρίως ενόψει Ειδικού Αναπτυξιακού) στα συσσωρευμένα λόγω προσφυγικού προβλήματα του Δήμου Λέσβου θα ήθελε να ξέρει τώρα πού… «καίει η μπάλα» για τις προτιμήσεις του Σπύρου Γαληνού. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος δικαίως διαβλέπει πως η πορεία του με μια φιλοκυβερνητική στάση μπορεί να τρακάρει μετωπικά με την αντίστροφη πορεία της Ν.Δ. προς την εξουσία, κάνοντάς τον να σκέφτεται όλα τα ενδεχόμενα που θα μπορέσουν να τον βγάλουν ξανά σε μια ευνοϊκή πολιτική συγκυρία το όχι και τόσο πια μακρινό 2019, όπου θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Λέσβου.

Ως εκ τούτου, δεν είναι σενάριο θερινής νυκτός το να πει κάποιος πως «παίζει» και μάλιστα δυνατά η προοπτική επιστροφής Γαληνού στη Ν.Δ., όσο κι αν η αναγωγή αυτού του ενδεχομένου σε επίπεδο ΝΟΔΕ φαντάζει σε πολλούς απίθανη. Όποια απόφαση όμως και να πάρει ο δήμαρχος, θα έχει ένα τίμημα. Και αν σταθμιστεί αποκλειστικά στη βάση του στόχου επανεκλογής του στο Δήμο Λέσβου, θα εμπεριέχει και μεγάλο ρίσκο, αφού το πραγματικό «δυναμό» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Ν.Δ. είναι οι εθνικές εκλογές και κυρίως ο χρόνος που θα γίνουν, κοντά ή μακριά στο 2019… Και ο δήμαρχος, που έχει εκλεγεί -ας μην το ξεχνάμε- από μια εκλογική βάση κυρίως «νεοδημοκρατική», έχει πολλά να σκεφτεί στο εξής…

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey