Η Κομισιόν ακυρώνει το πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων βίζας στις πύλες εισόδου των νησιών

Νέο πλήγμα στην τουριστική κίνηση του ανατολικού Αιγαίου

09/02/2017 - 13:58

Ταφόπλακα στο πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων βίζας στις πύλες εισόδου των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αρνήθηκε να εγκρίνει το σχετικό αίτημα που έθεσε η Ελλάδα. Το θέμα αυτό είναι της αρμοδιότητας του Έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, που δεν φαίνεται, σε πρώτη φάση, να συγκινήθηκε ιδιαίτερα από την απώλεια επισκεπτών που θα υποστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ταφόπλακα στο πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων βίζας στις πύλες εισόδου των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αρνήθηκε να εγκρίνει το σχετικό αίτημα που έθεσε η Ελλάδα. Το θέμα αυτό είναι της αρμοδιότητας του Έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, που δεν φαίνεται, σε πρώτη φάση, να συγκινήθηκε ιδιαίτερα από την απώλεια επισκεπτών που θα υποστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ανάλογη ήταν η στάση της Κομισιόν και πέρυσι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κι αυτός ήταν ο λόγος που ενεργοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου αντί της 1ης Μαΐου, όπως συνηθιζόταν από το 2012 ως το 2015.

Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος σχετίζεται με τη λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν, βάσει της οποίας επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση πολιτών εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν την Συνθήκη. Η προσφυγική κρίση και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μεταξύ των κρατών - μελών από τις οποίες περνούσαν οι πρόσφυγες το 2015 και στις αρχές του 2016, οδήγησε στην αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν. Επιπλέον άλλαξε την στάση των κοινοτικών αρχών έναντι τέτοιων προγραμμάτων. Με λίγα λόγια για τη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παραπέρα μείωση της τουριστικής κίνησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αποτελεί αμελητέο ζήτημα.

 

Αποτελεί επιπρόσθετο πλήγμα

Στην περίπτωση της Λέσβου, το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα, ποτέ δεν αξιοποιήθηκε από μεγάλο αριθμό τουριστών που προέρχονταν από την Τουρκία ή άλλες τρίτες χώρες. Ωστόσο η διακοπή του, αποτελεί ένα επιπρόσθετο πλήγμα στην ήδη καταρρέουσα τουριστική κίνηση. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη επιλογή οδηγεί σε εκτιμήσεις που θέλουν την κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες να έχουν αποφασίσει τη μετατροπή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε ανοιχτή «φυλακή» για πρόσφυγες και μετανάστες, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Ξενοδόχων και η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων.

Στην παραπάνω απόφαση των κοινοτικών αρχών, η κυβέρνηση δεν εναντιώθηκε. Ακολούθησε μια τακτική που ακολουθείται και σε άλλα ζητήματα στο πλαίσιο της διπλωματικής οδού, χωρίς να τονίσει την κρισιμότητα μιας τέτοιας απόφασης, η οποία ακυρώνει μια προσπάθεια που λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια και έφερε, παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια που υπήρξαν, αξιόλογα αποτελέσματα, που ευνόησαν τα νησιά μας σε σχέση με την προσέλκυση Τούρκων τουριστών σ’ αυτά. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έστειλε μια επιστολή στους βουλευτές του ανατολικού Αιγαίου και τους περιφερειάρχες ώστε να προκληθεί έντονη αντίδραση, η οποία στην συνέχεια θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να ζητηθεί η αλλαγή στάσης των κοινοτικών αρχών.

Όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα, χθες το πρωί, αντέδρασαν τόσο οι τοπικοί φορείς, όσο και παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στις κοινοτικές αρχές. Αντίθετα δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών.

 

 

Οι αντιδράσεις

 

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με επιστολή του προς τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Έχετε βρεθεί στη Λέσβο και εσείς προσωπικά διαπιστώνοντας την παρούσα κατάσταση και ακούγοντας όλους τους προβληματισμούς μας σχετικά με το τουριστικό μέλλον του τόπου. Θεωρώ ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα βαρύτατο πλήγμα σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο».

Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου με πολύ πιο έντονο ύφος, απάντησε στον κ. Κατρούγκαλο: «Είναι πέραν από αυτονόητο ότι η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να επιμείνει και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, σύμφωνα άλλωστε και με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Με μεγάλη ανησυχία σάς επισημαίνω τα παραπάνω».

Οι βουλευτές της Ν.Δ. Μανώλης Κόνσολας, Χαράλαμπος Αθανασίου και Νότης Μηταράκης καταλογίζουν διαχειριστική ανικανότητα στην κυβέρνηση αλλά δεν κάνουν καμία αναφορά στις κοινοτικές αρχές που πήραν την παραπάνω απόφαση. Ειδικότερα αναφέρουν: «Η αδυναμία παράτασης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων (visa) σε πολίτες τρίτων χωρών από τα τουρκικά παράλια, αποτελεί μία ακόμα δυσμενή εξέλιξη για τον τουρισμό στα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα σε αυτά που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβάρυνε με τη διαχείρισή της στο μεταναστευτικό. Η εξέλιξη αυτή -όπως και τόσες άλλες- συλλαμβάνει ανέτοιμη την Κυβέρνηση». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στη δήλωση τους, δεν επιδιώκουν την ανάκληση της απόφασης αλλά την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και προτείνουν την δημιουργία visa centers στην Τουρκία. Αντίθετα ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανόλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και ζητά να εφαρμοστεί και φέτος το πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων βίζας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

 

 

Οργισμένοι οι τοπικοί φορείς

 

Με μια οργισμένη ανακοίνωση, που συνυπογράφουν το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, επισημαίνουν: «Κάποιοι αποφάσισαν ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και η Λέσβος θα μπορούν να δέχονται μόνο μετανάστες και πρόσφυγες αλλά όχι τουρίστες. Γιατί άραγε τέτοια αντιμετώπιση στα νησιά που σήκωσαν με ανθρωπιά που αναγνωρίστηκε από όλο τον κόσμο, το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος; Αλλά και η στάση της ελληνικής Κυβέρνησης εξαντλείται μόνο στο να δηλώσει ότι προσπάθησε να μεταπείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ο υπουργός κ. Μουζάλας είπε ότι είμαστε ρατσιστές που δεν δεχόμαστε σήμερα εκουσίως την οικονομική μας καταστροφή και παράλληλα μας απείλησε με δήμευση των ξενοδοχείων μας. Μήπως αληθεύουν οι καταγγελίες ότι Ευρωπαίοι και Κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με πρώτη - πρώτη τη Λέσβο, σε τερματικό σταθμό προσφύγων και μεταναστών μετατρέποντας τα νησιά σε ανοιχτή φυλακή μεταναστών και κολαστηρίου ντόπιων; Μήπως θα έχουμε την τύχη των Ιμβρίων;».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey