Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, με θέμα την ανάγκη λειτουργίας των σηπτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο - ΚΥ Λήμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο του 2016 προέκυψε μόλυνση χειρουργημένου για καταρράκτη και μάλιστα από μικρόβιο που ευθύνεται συνήθως για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις (serratiamarcencens).

Μετά από την πρώτη αντιμετώπιση στη Λήμνο, παραπέμφθηκε στην Αθήνα για περαιτέρω αντιμετώπιση. Εκεί επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι η μόλυνση ήταν ενδονοσοκομειακή και ενημερώθηκε ο συνοδός. Ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, έκλεισε η οφθαλμολογική αίθουσα χειρουργείου και οι πέντε θάλαμοι ασθενών του οφθαλμολογικού τμήματος.

Ελήφθησαν δείγματα από τους ανωτέρω χώρους καθώς και ελάχιστα δείγματα από τη γειτονική αίθουσα χειρουργείου, που χρησιμοποιείται κυρίως από τη Γενική Χειρουργική και διεκπεραιώνει τόσο άσηπτα όσο και σηπτικά χειρουργεία. Εν τέλει, πουθενά δεν ανευρέθη το ίδιο μικρόβιο με αυτό που μολύνθηκε ο ασθενής.

 

Προβλέπεται, αλλά δεν!

Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Λήμνου προβλέπεται να λειτουργούν: α) ένας χώρος Ασήπτων Χειρουργείων, που περιλαμβάνει στο εσωτερικό του τρεις άσηπτες αίθουσες, στον 1ο όροφο, β) ένας χώρος Ενδοσκοπήσεων, που περιλαμβάνει μια αίθουσα σηπτικού χειρουργείου στο ισόγειο και γ) ένας χώρος Σηπτικού Χειρουργείου για τις ανάγκες του Μαιευτικού-Γυναικολογικού τμήματος στο 2ο όροφο.

Εντούτοις, τα σηπτικά χειρουργεία δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα όλα τα χειρουργεία να γίνονται στο χώρο των ασήπτων, επιφορτίζοντας άσκοπα τις άσηπτες αίθουσες με πρόσθετο μικροβιακό φορτίο. Από τον Ιούλιο του 2016, ο τομεάρχης του Χειρουργικού Τομέα αιτείται τη λήψη απόφασης από τη διοίκηση λόγω της σοβαρότητας του θέματος. Αντ’ αυτού, όμως, προκηρύχθηκε η διαδικασία αλλαγής τομεαρχών λόγω του ότι βρίσκονται σε παράταση θητείας (αρχές Δεκεμβρίου 2016).

Ακολούθως, στις 22-12-2016 η υπεύθυνη Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Λήμνου ενημέρωσε με έγγραφό της το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα ανωτέρω, όπως άλλωστε είχε υποχρέωση. Αξιοπερίεργο δε δύναται να θεωρηθεί για τον κ. Αθανασίου το γεγονός ότι στο τέλος του εγγράφου της υποβάλει δύο φορές ερώτημα για αναδιάταξη των τριών άσηπτων αιθουσών χειρουργείου. Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου, το ΚΕΕΛΠΝΟ, με το από 16-12-2016 έγγραφό του, το οποίο διαβιβάστηκε στη διοίκηση στις 3-1-2017, ανέφερε τα εξής: «…Σε δημόσια νοσοκομεία που είχε προβλεφθεί η κατασκευή σηπτικών χειρουργείων θα πρέπει να επιδιώκεται η λειτουργία τους».

«Καθίσταται σαφές, επομένως, ότι το νοσοκομείο διαθέτει δύο χώρους για σηπτικά χειρουργεία, τα οποία όμως δεν λειτουργούν, ενώ όλα τα χειρουργεία γίνονται στο χώρο των ασήπτων χειρουργείων, επιφορτίζοντας άσκοπα τις άσηπτες αίθουσες με πρόσθετο μικροβιακό φορτίο», επισημαίνει ο βουλευτής της Ν.Δ.