Θετικά επαναξιολογήθηκε ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO για την περίοδο 2017-2020 μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της από τα μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO το Γεωπάρκο Λέσβου. Το πιστοποιητικό παραδόθηκε στο δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό σε ειδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο παλαιό Δημαρχείο.

Ακολούθησε συνάντηση με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, στην οποία επίσης παραδόθηκε το πιστοποιητικό από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Σουλακέλλη και από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Το πιστοποιητικό αναγνώρισης υπογράφει η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα και πιστοποιεί ότι η Λέσβος αναγνωρίζεται ως παγκόσμιο γεωπάρκο UNESCO για την τετραετία 2017-2020, στο τέλος της οποίας θα ακολουθήσει νέα επαναξιολόγηση προκειμένου να διαπιστωθεί η επιτυχής συνέχιση των δράσεων ανάδειξης και αξιοποίησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, για τις οποίες και απονεμήθηκε η διάκριση.

Το πιστοποιητικό λήφθηκε μετά την τελική απόφαση του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του φακέλου προόδου που υποβλήθηκε στην UNESCO και την επιτόπια επίσκεψη στη Λέσβο των εμπειρογνωμόνων της UNESCO Μαχίτο Γουατανάμπι του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών της Ιαπωνίας, μέλους της συμβουλευτικής επιτροπής του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας - Ωκεανίας, και του Ζαν Λικ Κριστόφ Ντεμπουά, διευθυντή του Γεωπάρκου Μασίφ ντι Μποζ της Γαλλίας και συντονιστή του φόρουμ των Γεωπάρκων της Γαλλίας.

 

Ο Ν. Ζούρος

«Η θετική επαναξιολόγηση στηρίζεται στη συνολική πρόοδο του Γεωπάρκου Λέσβου κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2012 - 2016 στους τομείς ανάδειξης των γεωλογικών και φυσικών μνημείων του νησιού, στην υποδειγματική σήμανση των θέσεων ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου, στα επισκέψιμα πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία, στα στοιχεία οικολογικού ενδιαφέροντος (προστατευόμενες περιοχές, χλωρίδα, πανίδα, οικότοποι κ.λπ.), στις υποδομές και δράσεις θεματικού τουρισμού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στην τοπική παράδοση και στα τοπικά προϊόντα της Λέσβου, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στην ενημέρωση του κοινού, στη διαχείριση και προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου», είπε ο κ. Ζούρος.

Ειδικότερα, λήφθηκαν υπόψη οι δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής των γεωμνημείων και των θέσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λέσβου που υλοποιήθηκαν από το Δήμο Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και επισημάνθηκε η υψηλή ποιότητα των σχετικών δράσεων (καλαίσθητες ενημερωτικές και ερμηνευτικές πινακίδες, γεωτουριστικός χάρτης, ιστοσελίδα, έντυπα, οδηγοί και λεύκωμα).

Επίσης, μεταξύ άλλων, λήφθηκαν υπόψη οι δράσεις προστασίας και ανάδειξης των απολιθωμάτων και της γεωλογικής κληρονομιάς στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων για τη δημιουργία του Θαλάσσιου Πάρκου της Νησιώπης, καθώς και οι σωστικές ανασκαφές και δράσεις επιτόπιας προστασίας και ανάδειξης απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην προσέλκυση επισκεπτών.