×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 31203

Αναστάτωση επικρατεί στο νησί από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, ενώ οι σεισμολόγοι εμφανίζονται πια ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη του φαινομένου

Στο ρυθμό του Εγκέλαδου η Λέσβος!

07/02/2017 - 16:20

Μετασεισμός σημειώθηκε στις 11:13, μεγέθους 3,8R με επίκεντρο 71 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Ένα λεπτό νωρίτερα είχε σημειωθεί άλλος μετασεισμός 3,2 Ρίχτερ, 33 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης με εστιακό βάθος επίσης στα 10 χιλιόμετρα. 

Μετασεισμός σημειώθηκε στις 12:03 μεγέθους 3,7R, αλλά και στις 11:13, μεγέθους 3,8R με επίκεντρο 71 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Νωρίτερα είχε σημειωθεί κι άλλος μετασεισμός 3,2 Ρίχτερ, 33 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης με εστιακό βάθος επίσης στα 10 χιλιόμετρα. 

Από χθες το μεσημέρι, μετά και το νέο σεισμό 5,2R, οι σεισμολόγοι παρουσιάζοντια ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί. Μάλιστα, ο καθηγητής γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος φιλοξενήθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή "Πρώτη γραμμή" στο ΣΚΑΙ και μίλησε για ένα φαινόμενο, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ανησυχητικό, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την ενεργοποίηση ενός ρήγματος, που έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς στο παρελθόν και γι' αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί, αφού τις τελευταίες ημέρες μια σειρά δονήσεων άνω των 5 Ρίχτερ καταγράφηκε στα παράλια της Τουρκίας, βόρεια της Λέσβου, στον Αδραμυτινό Κόλπο.  Πρόσθεσε επίσης ότι οι απανωτοί σεισμοί δεν δείχνουν απαραίτητα εκτόνωση του φαινομένου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

"Είναι ένα δύσκολο φαινόμενο. Ένα ρήγμα στα βόρεια του νησιού, σε απόσταση 10-15 χιλιομέτρων, το οποίο είναι γνωστό από το παρελθόν. Το ίδιο ρήγμα στο παρελθόν έχει δώσει σεισμούς που έχουν προκαλέσει ζημιές στη Λέσβο και ειδικά στις βόρειες περιοχές της. Το 1865 έχει προκαλέσει σεισμό 6,6R, ενώ το 1974 είχε δώσει σεισμό 7R, αλλά ευτυχώς είχε επίκεντρο λίγο πιο ανατολικά, με μικρότερες επιπτώσεις για το νησί. Η δημιουργία σεισμών από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι ένα φαινόμενο μάλλον ανησυχητικό. Θα πρέπει η τοπική κοινωνία να λάβει τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα.", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα

Συνολικά 13 μετασεισμοί με μέγεθος άνω των 3R και μεγαλύτερο στα 4R (7:15) ακολούθησαν την ισχυρή δόνηση των 5,2R, που σημειώθηκε στις 04:24 τα ξημερώματα, με επίκεντρο τη Μικρασιατική Τρωάδα, βόρεια της Λέσβου. Ο σεισμός αυτός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη Λέσβο, στη Λήμνο, στη Χίο, ακόμα και στην Αθήνα, έχοντας εστιακό βάθος τα 25 χιλιόμετρα. Ήταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των 5R σε ένα 24ωρο, με επίκεντρο στην ίδια περιοχή. Πρώτος ήταν αυτός στις 05:50 το πρωί της Δευτέρας, μεγέθους 5R και εστιακό βάθος τα 14 χιλιόμετρα. Ακολούθησε ο δεύτερος μεγέθους 5,1R στη 1 το μεσημέρι με εστιακό βάθος στα 12 χιλιόμετρα, ενώ στις 13:45 υπήρξε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,2R με εστιακό βάθος στα 16 χιλιόμετρα.

Εκτός από τους παραπάνω σεισμούς και έως την ισχυρή σημερινή δόνηση, υπήρξε μια μεγάλη σεισμική ακολουθία με δεκάδες μετασεισμούς έως 4R. Το ευχάριστο είναι ότι από την έντονη αυτή διεργασία των τελευταίων 30 ωρών δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά στην Αστυνομία ή στις υπηρεσίες του δήμου Λέσβου.

Δείτε τα όσα επεσήμανε ο καθηγητής γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος στο ΣΚΑΙ 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey