Χρονιά μεγάλων αλλαγών στην ακτοπλοΐα, το 2017

Οι μνηστήρες της «Hellenic Seaways»

07/02/2017 - 14:40

Η παροιμία «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει» στην περίπτωση της «Hellenic Seaways», θα πρέπει να μετατραπεί σε «Γιάννης πουλάει και Γιάννης αγοράζει». Αναφερόμαστε στην πώληση του 40,4% των μετοχών της εταιρείας, που κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς.

Η παροιμία «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει» στην περίπτωση της «Hellenic Seaways», θα πρέπει να μετατραπεί σε «Γιάννης πουλάει και Γιάννης αγοράζει». Αναφερόμαστε στην πώληση του 40,4% των μετοχών της εταιρείας, που κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς.

Το πακέτο μετοχών διεκδικεί ο όμιλος «Grimaldi», που θέλει τον έλεγχο της «HSW», έχοντας ήδη καταγράψει στην τελευταία γενική συνέλευση, μετοχολόγιο της τάξης πάνω από το 48% των μετοχών της εταιρείας, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει τα 70 εκατ. ευρώ που ζητά η Τράπεζα Πειραιώς. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα περίεργα σκηνικά.

Ο όμιλος «Attica», που ελέγχεται από τον όμιλο «MIG» στον οποίο έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή η Τράπεζα Πειραιώς, θέλει να αγοράσει την συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτό πρακτικά αν συμβεί, σημαίνει πως οι μετοχές θα βγουν από την μπροστινή πόρτα της Τράπεζας για να μπουν από την πισινή.

Από εκεί και πέρα μεταξύ των ναυτιλιακών κύκλων, κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν στη διεκδίκηση του μεριδίου να έχει μπει και η «Eagle Mind Shipping», σχήμα στο οποίο συμμετέχουν επενδυτές που συνδέονται και με αναπτυσσόμενη ελληνική ναυτιλιακή.

Μια πληροφορία που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς είναι αυτή που θέλει το ποσοστό του ομίλου «Grimaldi» ήδη να ξεπερνά το 50% των μετοχών της «Hellenic Seaways». Επίσης άνθρωποι που γνωρίζουν τις εξελίξεις στην αγορά, κάνουν λόγο για σφοδρή επιθυμία του Εμμανουέλε Γκριμάλντι να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας.

 

Θα φανεί ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται

Τρίτο στοιχείο που κρίνει σε μεγάλο βαθμό το τελικό τίμημα, ίσως και τον όμιλο που θα αποκτήσει το πακέτο μετοχών, είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Οι εκτιμήσεις λένε πως θα πιεστούν τα κέρδη των ακτοπλοϊκών εταιρειών σημαντικά το 2017 σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2016. Ειδικά όμως για τη «Hellenic Seaways», τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, διότι τα κέρδη της -κατά πληροφορίες- την προηγούμενη χρονιά ήταν μόλις 10 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ζήτημα ημερών ο σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, η εταιρεία «Lazard», να ζητήσει δεσμευτικές προσφορές από τους διεκδικητές του πακέτου μετοχών. Εκεί θα φανεί ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την απόκτηση τους, ποιοι έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν και ποιοι απλά μπήκαν στη διαδικασία για να μετρήσουν το μπόι των αντιπάλων τους. Τέλος, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, σε αυτό το τμήμα της διαδικασίας είναι πιθανό να προκύψει μια ενδιαφέρουσα έκπληξη.

Οι ανακατατάξεις στον ακτοπλοϊκό κλάδο, θα συνεχιστούν και μετά την πώληση αυτών των μετοχών. Διότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση των δανείων της ΑΝΕΚ. Κι επιπλέον η Τράπεζα Πειραιώς εντός του έτους, είναι υποχρεωμένη να πουλήσει τις συμμετοχές που έχει, και στους άλλους ακτοπλοϊκούς ομίλους της χώρας, δηλαδή την «Attica Group» και την ΑΝΕΚ.

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey