Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα και το μεσημέρι της Δευτέρας, μεγέθους 5,1R και 5,2R αντίστοιχα, με επίκεντρο στα ΒΑ του νησιού

«Κουνήθηκε» η Λέσβος

07/02/2017 - 13:29

Έντονη σεισμική δραστηριότητα υπήρξε τη Δευτέρα, από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Λέσβου, με δύο ισχυρές δονήσεις άνω των 5 Ρίχτερ, η πρώτη στις 5:55 το πρωί με 5,1R και η δεύτερη στις 12:58 το μεσημέρι με 5,2R. Το επίκεντρο καταγράφηκε στο γεωγραφικό χώρο της Τουρκίας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μικρασιατικής Τρωάδας, στον Αδραμυτινό Κόλπο, βορειοανατολικά του νησιού μας, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

 

Έντονη σεισμική δραστηριότητα υπήρξε τη Δευτέρα, από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Λέσβου, με δύο ισχυρές δονήσεις άνω των 5 Ρίχτερ, η πρώτη στις 5:55 το πρωί με 5,1R και η δεύτερη στις 12:58 το μεσημέρι με 5,2R. Το επίκεντρο καταγράφηκε στο γεωγραφικό χώρο της Τουρκίας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μικρασιατικής Τρωάδας, στον Αδραμυτινό Κόλπο, βορειοανατολικά του νησιού μας, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι από χθες το πρωί έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 30 μετασεισμοί εντάσεως από 2,5R έως 4,2R, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως πρόκειται για φυσιολογική ακολουθία του φαινομένου. Με το ίδιο επίκεντρο, ωστόσο, έχουν υπάρξει το τελευταίο 20ήμερο, δεκάδες σεισμοί μικρής έντασης, όμως οι δύο σημερινοί ήταν οι πλέον ισχυροί.

 

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της Λέσβου, της Λήμνου ή της Χίου, όπου έγινε επίσης αισθητός ο σεισμός, ωστόσο, όπως ανέφερε, το φαινόμενο παρακολουθείται γιατί προέρχεται από μια περιοχή, όπου υπάρχει ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων.

Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο σεισμός δεν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο στο παρελθόν έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται να περάσουν δύο 24ωρα, προκειμένου να γίνει λόγος για πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

 

Ζούρος: «Γνωστό το ρήγμα»

Στην «ΕΡα Αιγαίου» φιλοξενήθηκε ο καθηγητής φυσικής γεωγραφίας, με έμφαση στη γεωμορφολογία και γεωτεκτονική, Νίκος Ζούρος, τονίζοντας πως «το συγκεκριμένο ρήγμα, στα βόρεια του νησιού, δίνει συνέχεια σεισμούς εδώ και δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να εκτονώνεται η ενέργεια του», διευκρινίζοντας πως «το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη θάλασσα, γεγονός που συντελεί στο να φτάνει εξασθενημένη η έντασή του στο νησιωτικό χώρο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey