Τα βιβλία παίζει

03/02/2017 - 14:59 Ενημερώθηκε 02/05/2017 - 14:42

 

Πέτρος Μαρτινίδης

17 ώρες (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Πατάκη

Αθήνα 2016, σελ. 204

Ο Πέτρος Μαρτινίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946, με σπουδές Αρχιτεκτονικής, Ψυχολογίας, Θεωρίας κειμένων, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών, δίδαξε στην Πολυτεχνική Σχολή για 35 χρόνια και εξακολουθεί να διδάσκει σε μεταπτυχιακά τμήματα άλλων σχολών.
Έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία σχετικά με τα επιστημονικά του πεδία και δέκα αστυνομικά μυθιστορήματα τα τελευταία 20 χρόνια.

Για το τελευταίο του μυθιστόρημα διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: Πόσες λέξεις γράφει κανείς σε μία ώρα και για πόσες συνεχόμενες ώρες, ώστε να σώσει μια ζωή; Όχι τη δική του. Κάτι σαν το πρόβλημα της Χαλιμάς. Τι παραμύθια να επινοεί από νύχτα σε νύχτα και για πόσες νύχτες; Αλλά εκείνη είχε να σώσει τη δική της ζωή. Το επίτευγμα της Χαλιμάς είναι γνωστό -χίλιες και μία νύχτες. Το επίτευγμα του ήρωα σε αυτό το θρίλερ ανακοινώνεται επίσης στον τίτλο: 17 ώρες. Το ζήτημα είναι πώς δένουν μεταξύ τους τα «παραμύθια» που σκαρώνει κάθε ώρα και τι γίνεται με τη ζωή που κρίνεται από τις αντοχές και την επινοητικότητά του.
Όπως οφείλεται σε κάθε θρίλερ, το τελευταίο παραμύθι, εκείνο που συναιρεί όλα τα προηγούμενα, είναι γεμάτο ανατροπές.

 

 

Ιφιγένεια Τέκου

Να ονειρευτώ ξανά (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Διόπτρα

Αθήνα 2016, σελ. 345

 

Μετά το πολυδιαβασμένο «Θάλασσες μας χώρισαν», η καλή πεζογράφος Ιφιγένεια Τέκου μάς έδωσε ένα νέο μυθιστόρημα γεμάτο όνειρα, προσδοκίες και την ελπίδα πως τελικά όλα είναι πιθανά στη ζωή.

Η ιστορία έχει ως εξής: Κέρκυρα, Σεπτέμβριος 1943. Ανήμερα της εορτής του Σταυρού, το νησί σημαδεύεται με φωτιά, καταστροφές και απώλειες. Δύο νέοι, άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι χθες, τρέχουν να σωθούν από τα γερμανικά βομβαρδιστικά. H μοίρα, όμως, θα τους ενώσει μονάχα για λίγο και μπροστά στη γερμανική κατοχή, τα όνειρά τους θα πάρουν μια απρόβλεπτη τροπή. Δίπλα τους άνθρωποι που τους αγάπησαν και τους μίσησαν πολύ σε ένα περίεργο γαϊτανάκι ανατροπών.
Άραγε είναι εφικτή μια δεύτερη ευκαιρία ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν χαμένα, ακόμα κι όταν το κακό παραμονεύει, ενώ ο έρωτας μοιράζει τις υποσχέσεις του;

 

 

Διονύσης Χαριτόπουλος

Λίστα γάμου (Θεατρικό)

Εκδόσεις Τόπος

Αθήνα 2016, σελ. 97

 

«Ένα ευτράπελο και χειμαρρώδες νεοελληνικό έργο, με χιούμορ, αριστουργηματικές ατάκες, ευφυέστατες ανατροπές» έγραψε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στα  «Νέα» για το θεατρικό έργο του Διονύση Χαριτόπουλου, που πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και σε βιβλίο.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έγραψε στην ίδια εφημερίδα: «Άρχισα να γελάω από την πρώτη ατάκα. Και το γέλιο μου δεν σταμάτησε, επί μιάμιση ώρα, ούτε μια στιγμή, από τις πλάκες και τα παθήματα της αντροπαρέας».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey