Ρεκτιφιέ και νέο λουκ στη Μόρια με φόντο τους τρεις νεκρούς

Με τις αλκυονίδες… αλλάζουν και τις σκηνές

02/02/2017 - 13:53

Η θερμοκρασία ανέβηκε και οι «αρμόδιοι» στη Μόρια και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έπιασαν δουλειά. Με φόντο τους τρεις νεκρούς του Ιανουαρίου, το πλάνο της αποσυμφόρησης του Κέντρου και της βελτίωσης των συνθηκών, μπήκε μπροστά.

 

Η θερμοκρασία ανέβηκε και οι «αρμόδιοι» στη Μόρια και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έπιασαν δουλειά. Με φόντο τους τρεις νεκρούς του Ιανουαρίου, το πλάνο της αποσυμφόρησης του Κέντρου και της βελτίωσης των συνθηκών, μπήκε μπροστά.

Στο βορειοδυτικό τμήμα ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου τμήματος του καταυλισμού από δανέζικα «life shelters» (καταφύγια), κατασκευές δηλαδή θερμαινόμενες που στήθηκαν σε ένα τμήμα που λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους, πιστευόταν πως δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλο λόγο εκτός από στήσιμο σκηνών.

Πρόκειται για το χώρο που έγινε παγκοσμίως γνωστός πριν ένα μήνα με τις εικόνες των σκηνών που βρίσκονταν θαμμένες στο χιόνι τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων. Το τμήμα αυτό του καταυλισμού στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε πέντε μέρες, από την οργάνωση «International Rescue Committee» (IRC) και θα στεγάσει άνδρες μετανάστες που ταξιδεύουν μόνοι τους και ζούσαν στις σκηνές.

Ακολουθεί το τμήμα στο δυτικό κατηφορικό άκρο του καταυλισμού. Εκεί λέει στο ΑΠΕ, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, Ανθή Καραγγελή, «θα χτιστούν άμεσα τα απαραίτητα αναλήμματα και θα τοποθετηθούν διώροφοι οικίσκοι». Σε τέσσερις βδομάδες από σήμερα, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο καταυλισμός της Μόριας θα είναι αυτός που έπρεπε να είναι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περίπου 50 μετανάστες κυρίως Αφρικανοί, μεταφέρθηκαν την Τρίτη στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκατό άτομα κυρίως μέλη οικογενειών, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ 420 άτομα διαμένουν πλέον σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.

Στη θέση των τελευταίων, που διέμεναν σε κοντέινερ μέσα στον καταυλισμό, μεταφέρθηκαν και στεγάστηκαν άνδρες που όλο αυτό το διάστημα διέμεναν σε σκηνές.

«Σκοπός μας είναι, στο τέλος της εβδομάδας, στη Μόρια να μην υπάρχει ούτε ένας μετανάστης άνδρας από τους 250 περίπου που υπάρχουν σήμερα, που να μη στεγάζεται σε ατομική σκηνή», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Καραγγελή. «Και αυτό θα γίνει οπωσδήποτε», τόνισε.

Στο μεταξύ ακόμα και αυτός ο ελάχιστος πλέον αριθμός των σκηνιτών, είναι να μειωθεί σταδιακά ως το τέλος της εβδομάδας, με τη λειτουργία θερμαινόμενων σκηνών σε ελαιώνα, δίπλα στον καταυλισμό της Μόριας, που είχε ενοικιασθεί από τον δανέζικο Ερυθρό Σταυρό και δεν είχε αξιοποιηθεί.

 

Ήρθαν και έφυγαν

Συνολικά 1.012 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τον Ιανουάριο. Από αυτούς οι 456 στη Λέσβο, οι 324 στη Χίο και οι 232 στη Σάμο. Οι τελευταίοι 17 αποβιβάστηκαν χθες τελευταία μέρα του μήνα, στη Σάμο.

Εγκλωβισμένοι σε εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε - Τουρκίας, αιτούντες άσυλο στη Λέσβο είναι 4.846 άτομα, στη Χίο 3.462 και στη Σάμο 1.815. Συνολικά δηλαδή 10.123 άνθρωποι.

Ας σημειωθεί ότι την 1η Ιανουαρίου στο βόρειο Αιγαίο, ήταν εγκλωβισμένοι 11.078 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που μειώθηκε σημαντικά σε ένα μήνα (περίπου 10%) παρά τις μικρές αλλά σταθερές ροές των συνολικά 1.012 ατόμων, που υπήρξαν. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι από τα νησιά του βορείου Αιγαίου τον Ιανουάριο, μετακινήθηκαν κυρίως προς την ενδοχώρα 1.967 αιτούντες άσυλο και μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και οικογενειών.

 

 

Το Εργατικό Κέντρο για τους τρεις νεκρούς

 

«Η πολιτική της Κυβέρνησης στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό έχει αποδειχθεί παραπάνω και από επικίνδυνη. Ο τραγικός θάνατος των 3 μεταναστών αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες με κίνδυνο την υγεία τους, αναδεικνύουν με το χειρότερο τρόπο τις τεράστιες ευθύνες που έχουν η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τα κροκοδείλια δάκρυα, οι βαρύγδουπες δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς και η δήθεν “πολιτική αλληλεγγύης” δεν μπορούν να κρύψουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο Hot Spot στη Μόρια και σε άλλα κέντρα κράτησης ανά την Ελλάδα.

Δεν μπορούν οι δηλώσεις και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης δια στόματος του Υπουργού κ. Μουζάλα να ξεγράψουν το έγκλημα που διαπράττεται. Δεν γίνεται για άλλη μια φορά οι ευθύνες να γίνονται μπαλάκι. Αυτοί που κατάφεραν να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, αυτοί που κατάφεραν να περάσουν το Αιγαίο σώοι και αβλαβείς, αυτοί σήμερα ουσιαστικά δολοφονούνται από τις πολιτικές των ιμπεριαλιστών που γεννάν την προσφυγιά, τα μεταναστευτικά κύματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου είχε αναδείξει τα προβλήματα που επικρατούν και τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, εκφράζοντας και το φόβο ότι θα θρηνήσουμε θύματα.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην εξοικειωθούν με αυτές τις εικόνες, να συνεχίσουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους, απαιτώντας να διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς παρέμβαση των ΜΚΟ, ανοιχτή δομή προσωρινής φιλοξενίας, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής, ασφάλειας, αξιοπρεπούς διαβίωσης και εκπαίδευσης όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων», καταλήγει μεταξύ άλλων.

 

 

Και η «Λαϊκή Ενότητα»

 

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνουν πλέον οι θάνατοι προσφύγων και μεταναστών από τις κακές συνθήκες διαβίωσης και ιατρικής περίθαλψης, στο στρατόπεδο - φυλακή της Μόριας. Ένας ακόμη άνθρωπος προστέθηκε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στη λίστα των θυμάτων της κυβερνητικής και κρατικής αναλγησίας. Αρκετοί άλλοι έγκλειστοι στο στρατόπεδο, σημειώνεται ότι έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

«Όποια κι αν είναι η κλινική αιτία θανάτου αυτών των ανθρώπων, η ευθύνη γι’ αυτούς βαρύνει την κυβέρνηση συνολικά, αλλά και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, που θα όφειλε να επιδείξει στοιχειώδη ευθιξία και να παραιτηθεί», τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Δικαιωμάτων Λέσβου της «Λαϊκής Ενότητας».

Επίσης κάνει κάλεσμα για το συλλαλητήριο που καλεί και ο Συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό και μεταναστευτικό, αύριο Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στα Κεντρικά Λύκεια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey