Βαρύτατη καταγγελία του δικηγόρου Βαγγέλη Γκιγκιλίνη

Αποδυναμώνεται η πολιτική αγωγή στην υπόθεση Μπεμπεδέλλη

01/02/2017 - 13:31

Ο δικηγόρος Βαγγέλης Γκιγκιλίνης, ο άνθρωπος που χειρίζεται επί μια δεκαετία την υπόθεση Μπεμπεδέλλη για λογαριασμό της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, παύτηκε από εκπρόσωπός της στη δίκη που ξεκινάει στις 9 Φεβρουαρίου. Η απόφαση αυτή του ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν από την έναρξη της δίκης, στις 30 Ιανουαρίου.

 

Ο δικηγόρος Βαγγέλης Γκιγκιλίνης, ο άνθρωπος που χειρίζεται επί μια δεκαετία την υπόθεση Μπεμπεδέλλη για λογαριασμό της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, παύτηκε από εκπρόσωπός της στη δίκη που ξεκινάει στις 9 Φεβρουαρίου. Η απόφαση αυτή του ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν από την έναρξη της δίκης, στις 30 Ιανουαρίου.

Αυτό αναφέρει με επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο κ. Γκιγκιλίνης, γεγονός που δείχνει ότι η ρήξη του με την εταιρεία «PQH», που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της Συνεταιριστικής, είναι οριστική. Είναι πιθανόν η Συνεταιριστική να εκπροσωπηθεί από άλλους νομικούς συμβούλους της ή νομικούς συνεργάτες της «PQH». Ίσως κάποιος να πει ότι, από τη στιγμή που είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, μιας και είναι πρωτοείσακτη, δεν υπάρχει λόγος να οριστεί από τώρα εκπρόσωπος της πολιτικής αγωγής ποινικολόγος.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, η Συνεταιριστική Τράπεζα θα εκπροσωπηθεί στη δίκη από άλλους δικηγόρους. Κατά συνέπεια, δεν τίθεται θέμα αποφυγής μιας δαπάνης. Επίσης, η απόφαση του κ. Γκιγκιλίνη να γνωστοποιήσει το θέμα με την επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα δείχνει ότι του έχει γίνει σαφές -από την πλευρά της «PQH»- ότι δεν πρόκειται να τον ορίσει εκπρόσωπο της Συνεταιριστικής Τράπεζας στη δίκη Μπεμπεδέλλη. Αν το ζήτημα ήταν να μην οριστεί ο κ. Γκιγκιλίνης εκπρόσωπος της τράπεζας μόνο κατά την 9η Φεβρουαρίου, είμαστε βέβαιοι πως δεν θα προχωρούσε σε μια δημόσια καταγγελία με τον τίτλο «Ποια και ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί τελικά η “PQH”,».

Άλλωστε και ο ίδιος στην καταγγελία του κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα. Γι’ αυτό -μεταξύ άλλων- σημειώνει: «…εγείρονται και άλλα ερωτήματα, καθόσον, και με την ιδιότητά μου μέχρι σήμερα ως συνηγόρου της τράπεζας αλλά και ως Λέσβιου και μεριδιούχου τής υπό εκκαθάριση τράπεζας, θίγομαι και καταγγέλλω αυτήν τη στάση της “PQH” ως εσφαλμένη τουλάχιστον, αν όχι ύποπτη».

Η εταιρεία «PQH» οφείλει να δώσει συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις όχι μόνο στα ζητήματα που θέτει ο κ. Γκιγκιλίνης, αλλά και στα εύλογα ερωτήματα που θέτει η κοινωνία της Λέσβου. Διότι, άσχετα με το ποιες είναι οι προθέσεις της, οι κινήσεις της δημιουργούν την αίσθηση πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης ή ακόμη και να υπάρξουν αδικαιολόγητες αθωώσεις ορισμένων εξ αυτών. Αυτή η διάχυτη αίσθηση στην κοινωνία της Λέσβου έχει άμεση σχέση με την εξέλιξη της διαδικασίας εκκαθάρισης. Και αυτό γιατί, αν βγουν «καθαροί» από τη δίκη αυτοί που ευθύνονται για το κλείσιμο της τράπεζας, κάθε δανειολήπτης έχει λόγο να πιστεύει ότι είναι κορόιδο όταν εκείνος εξοφλεί τις οφειλές του προς αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, το «Ε» έχει απευθυνθεί προς την «PQH», ζητώντας να απαντήσει στα όσα επισήμως έχουν καταγγελθεί.

Πέρα από την εταιρεία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση, τεράστιες ευθύνες έχει και η Τράπεζα της Ελλάδος, διότι η εκκαθάριση μιας τράπεζας διεξάγεται πάντα υπό την εποπτεία της. Χθες προσπαθήσαμε -ανεπιτυχώς- να επικοινωνήσουμε με τη Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζών, που είναι η αρμόδια υπηρεσία της ΤτΕ.

Τέλος, για το θέμα αυτό οφείλουν να αντιδράσουν η κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διότι από ενδεχόμενες λανθασμένες ενέργειες της εκκαθάρισης τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους.

 

 

Η καταγγελία

 

Στην καταγγελία του ο κ. Γκιγκιλίνης αναφέρει: «Όλως αιφνιδιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα, ο προϊστάμενος των νομικών υπηρεσιών της “PQH” Πέτρος Οικονόμου μού ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μην παρασταθεί στο δικαστήριο η υπό εκκαθάριση τράπεζα, με τη δικαιολογία αρχικώς ότι μάλλον θα την… αποβάλουν από πολιτική αγωγή (!!!) λόγω απαραδέκτου καθώς και διότι δεν… βλέπει κάποιο οικονομικό όφελος από την υπόθεση(!!!)».

Στα παραπάνω, ο κ. Γκιγκιλίνης απάντησε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος αποβολής και ότι η τράπεζα θα έχει όφελος από την εισαγωγή της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση και ηθική βλάβη στο ποινικό δικαστήριο (με δικόγραφο προ πενθημέρου, που είχε ήδη προετοιμάσει), αλλά ο αρνητισμός του κ. Οικονόμου για την παράσταση πολιτικής αγωγής παρέμεινε. Στη συνέχεια, έστειλε επιστολές προς τον εκκαθαριστή κ. Κώστα Μητρόπουλο, τον προϊστάμενο των Νομικών Υπηρεσιών κ. Πέτρο Οικονόμου και το διευθυντή στη Μυτιλήνη και τέως εκκαθαριστή κ Τριανταφύλλου, στις οποίες τόνιζε τις δηλώσεις παράτασης πολιτικής αγωγής που είχαν γίνει το 2013 και το 2015 από τους τότε εκκαθαριστές της τράπεζας.

Κατά την άποψη του κ. Γκιγκιλίνη, το ποινικό σκέλος της υπόθεσης αποτελεί μοχλό πίεσης στην ικανοποίηση των νόμιμων οικονομικών αξιώσεων της Συνεταιριστικής. Μάλιστα, προκειμένου να υπάρξει και άμεσο οικονομικό όφελος της εκκαθάρισης, ήταν αναγκαίο και σκόπιμο να εισαχθεί η αξίωση της τράπεζας στο επικείμενο ποινικό δικαστήριο. Δηλαδή να ασκηθεί προ πενθημέρου με δικόγραφο την πολιτική αγωγή στο ποινικό δικαστήριο αίτημα αποζημίωσης και ηθική βλάβη σημαντικού ποσού εις ολόκληρο από τους κατηγορούμενους που θα καταδικαστούν.

Επίσης, ο επί μια δεκαετία νομικός σύμβουλος της Συνεταιριστικής στη συγκεκριμένη υπόθεση σημείωσε πως τυχόν μη παράσταση θα εγείρει διάφορες εύλογες σκέψεις και απορίες τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και γενικότερα για το αν τελικά η «PQΗ» επιδιώκει την απόδοση δικαιοσύνης και το δημόσιο συμφέρον διεκδικώντας την είσπραξη των οφειλομένων ή εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Επιπρόσθετα, ανέφερε στις επιστολές του πως την παράσταση πολιτικής αγωγής την επιτάσσει το συμφέρον τού υπό εκκαθάριση νομικού προσώπου, το συμφέρον των 6.000 μεριδιούχων αλλά και το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου (Τ.Χ.Σ.), καθώς και ότι σε αντίθετη περίπτωση η στάση της «PQH» συνιστά απεμπόληση του δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος.

 

Εύλογα ερωτήματα

Σε άλλο σημείο, ο κ. Γκιγκιλίνης, με την ιδιότητά του ως συνηγόρου της τράπεζας μέχρι σήμερα αλλά και ως Λέσβιου και μεριδιούχου τής υπό εκκαθάριση τράπεζας, θέτει τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα:

- Με δεδομένο ότι με την κοινή λογική και σύμφωνα με όσα -τουλάχιστον- υπαγορεύει η στοιχειώδης νομική εμπειρία η «αποχή - απουσία» (ή έστω διεκπεραιωτική παράσταση) της πολιτικής αγωγής διευκολύνει κατά κανόνα τη θέση των κατηγορουμένων, εν προκειμένω ποια συμφέροντα και ποιων εξυπηρετεί ή μη άσκηση της πολιτικής αγωγής (ή η έστω διεκπεραιωτική παράσταση) αλλά και η μη άσκηση πολιτικών αγωγών κατά την εκδίκαση της ποινικής δικογραφίας;

- Την ίδια συμπεριφορά, δηλ. της «αποχής» ή διεκπεραιωτικής παράστασης, θα επιδείξει η «PQH» και στις υπόλοιπες ποινικές υποθέσεις τόσο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου, που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ανάκρισης, όσο και σε αυτές των λοιπών τραπεζών που εκπροσωπεί (ΑΤΕ, Proton, FBB, Probank, T-BANK, Ταχ. Ταμιευτήριο, άλλων Συνεταιριστικών κ.λπ.);

- Πώς συνάδει εν προκειμένω η εξυπηρέτηση του νομικού προσώπου που εκπροσωπεί, των μεριδιούχων του, που θα κληθούν να πληρώσουν το διπλάσιο της ονομαστικής αξίας των μερίδων τους, και του δημοσίου συμφέροντος η ανωτέρω εκ μέρους της «PQH» στάση, στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας;

Καταλήγοντας σημειώνει: «Με ρητή επιφύλαξη κάθε περαιτέρω δικαιώματός μου (και εκ των οφειλομένων αμοιβών μου και ως μεριδιούχου της τράπεζας), καταγγέλλω αυτήν την πρακτική και συμπεριφορά της “PQH” και του κ. Οικονόμου, που προφανώς δεν εξυπηρετεί την απόδοση δικαιοσύνης και το δημόσιο συμφέρον, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω ερωτήματα για πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες».

 

 

 

H ταυτότητα της υπόθεσης Μπεμπεδέλλη

 

Το 2004, η Συνεταιριστική Τράπεζα πληρώνει από τα διαθέσιμά της ακάλυπτες επιταγές, που εκδίδει ο επιχειρηματίας Μπεμπεδέλλης.

Στα τέλη του ίδιου χρόνου, για να καλυφθεί η τράπεζα, κάνει μια σύμβαση δανείου, στην οποία εντάσσει τα ποσά που αντιστοιχούν στις ακάλυπτες επιταγές. Η ενέργεια αυτή έγινε με τη δικαιολογία ότι έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της τράπεζας. Αρχές του 2005, αποκαλύπτεται η υπόθεση και μπαίνει επίτροπος της τράπεζας ο Χαράλαμπος Βασιλαδιώτης. Το 2012, η Συνεταιριστική κλείνει. Αιτία είναι το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και άλλα θαλασσοδάνεια. Η ζημία από την υπόθεση Μπεμπεδέλλη υπολογίζεται στα 6 εκατ. ευρώ. Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι 12, τα τότε μέλη του Δ.Σ., ένας υπάλληλος και οι «δανειολήπτες». Η δίκη έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 9 Φεβρουαρίου 2017 και θα εκδικαστεί από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey