Τα Μουσεία της Λέσβου σε κοινές δράσεις μέσω του δικτύου τους

Διεκδικούν πρώτη θέση στον τουρισμό

26/01/2017 - 14:46

Ενημερωτική συνάντηση των φορέων της εκπαίδευσης και του τουρισμού με τους εκπροσώπους του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα γραφεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Μυτιλήνη.

 

Ενημερωτική συνάντηση των φορέων της εκπαίδευσης και του τουρισμού με τους εκπροσώπους του Δικτύου Μουσείων της Λέσβου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα γραφεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Μυτιλήνη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα προβλήματα που δημιουργεί η μειωμένη επισκεψιμότητα στα μουσεία, γεγονός που σχετίζεται με τη γενικότερη κάμψη της τουριστικής κίνησης, αλλά και η συζήτηση για τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν με τη συνεργασία όλων των φορέων ώστε να αναδειχθεί ο πολιτιστικός και εκπαιδευτικός ρόλος των μουσείων και ταυτόχρονα ο αναπτυξιακός τους ρόλος.

 

Ευρεία συμμετοχή

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, Α. Καλάργαλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Π. Αντωνίου, ο πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Π. Χατζηκυριάκος, η υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, Η. Καλδέλλη,η πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Β.Α. Αιγαίου και Νήσων, Ε. Εγγλεζοπούλου.

Συμμετείχαν επίσης ως εκπρόσωποι των μουσείων, ο καθηγητής Δ. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Teriade, ο π. Ε. Κομνηνός, εκπρόσωπος Βυζαντινού Μουσείου, η Μ. Παπαδοπούλου, από το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, η Ν. Κάσδαγλη, εκπρόσωπος του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά, ο Δ. Καραπιπέρης, εκπρόσωπος του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης», ο καθηγητής Ν. Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Σιγρίου,και η επικ. καθ. Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας, Α. Χουρμουζιάδη. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Δικτύου Μουσείων με τη συμμετοχή και του αντιδημάρχου Λέσβου Κ. Αστυρακάκη, και του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Π. Τριανταφυλλίδη,οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Ειδικότερα ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, συζητήθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συνεργασίας για τη στήριξη των μουσείων της Λέσβου από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς του τουρισμού ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης νέων επισκεπτών αλλά και προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που διανύουμε.

Μουσεία και Εκπαίδευση

Ειδικότερα, στον τομέα της αποτελεσματικής σύνδεσης των μουσείων και των σχολείων, προτάθηκε η εξαγγελία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μιας νέας κοινής δράσης με τα Μουσεία της Λέσβου και τίτλο «Μουσείο - Σχολείο», για την ενθάρρυνση σχολικών μονάδων για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα μουσεία. Στόχο θα έχει την επανασύνδεση των μουσείων με την τοπική κοινωνία και αξιοποίηση του μεγάλου πολιτιστικού και εκπαιδευτικού κεφαλαίου.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι για την τόνωση του ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση επισκέψεων στη Λέσβο σχολικών μονάδων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και άλλων περιοχών της χώρας αλλά και του εξωτερικού, και η αξιοποίηση των μουσείων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα προγράμματα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα στα οποία περιλαμβάνονται επισκέψεις στα μουσεία και τις επισκέψεις σχολικών μονάδων από άλλες περιοχές της χώρας, που πρόκειται να έλθουν το προσεχές διάστημα στη Λέσβο. Ζητήθηκε επίσης η συνεργασία και η στήριξη των φορέων του τουρισμού για τη διευκόλυνση των επισκέψεων.

 

Μουσεία και Τουρισμός

Διαπιστώθηκε η ανάγκη αξιοποίησης των μουσείων από τους φορείς του τουρισμού μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, που θα τονώσουν το ενδιαφέρον και την επισκεψιμότητα των μουσείων, τα οποία συμβάλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και στην αναβάθμιση του ενδιαφέροντος επισκεπτών υψηλού εισοδήματος. Ειδικότερα συζητήθηκε:

- Η ένταξη επισκέψεων στα μουσεία στα τουριστικά πακέτα που προσφέρουν τα τουριστικά γραφεία.

- Η καθιέρωση ειδικών τουριστικών προγραμμάτων που θα επικεντρώνονται σε επισκέψεις στα μουσεία.

- Η καθιέρωση ειδικών τουριστικών διαδρομών οι οποίες να περιλαμβάνουν την επίσκεψη σε μουσειακούς χώρους.

- Η συνεργασία για την προώθηση των επισκέψεων στα μουσεία στους επισκέπτες της Λέσβου, μέσω των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων.

Το Δίκτυο των Μουσείων θα διανέμει σε όλους τους φορείς σε τακτά διαστήματα, επικαιροποιημένη πληροφόρηση για τα ωράρια λειτουργίας και τις εκδηλώσεις όλων των μουσείων ώστε να υποστηριχθεί η προσπάθεια.

Συζητήθηκε επίσης η ενθάρρυνση οργανωμένων επισκέψεων των εκθέσεων των μουσείων από φορείς, συλλόγους και σωματεία. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η σχέση των μουσείων με την τοπική κοινωνία και θα διευκολυνθεί η επισκεψιμότητα τους από τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey