Λεσβιακό Βιβλίο

23/01/2017 - 14:57

«Ποιητικό ημερολόγιο 2017»

Επιμέλεια-ανθολόγηση: Γιάννης Κορίδης, με τέσσερα χαρακτικά του Βασίλη Γεωργίου

Εκδόσεις «Ιωλκός»

Αθήνα 2016, σελ. 385

 

Πιστό στις αρχές της παράδοσης και τις απαιτήσεις του αναγνωστικού κοινού, για εικοστή δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κυκλοφορεί το «Ποιητικό Ημερολόγιο» σε επιμέλεια-ανθολόγηση του Γιάννη Κορίδη.

Κοσμείται με χαρακτικά του Βασίλη Γεωργίου. Κάθε μέρα (ολοσέλιδη) περιέχει τις απαραίτητες ημερολογιακές πληροφορίες κι ένα αντιπροσωπευτικό ποίημα.

Ανθολογούνται ποιήματα από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας -από τον Ησίοδο στον Κωστή Παλαμά από τον Κ. Π. Καβάφη στην Κική Δημουλά. Περιέχονται ποιήματα επετειακά, ποιήματα για καθημερινή ανάγνωση.

Το «Ποιητικό Ημερολόγιο» είναι μια καινούρια ανθολογία ποίησης που κυκλοφορεί κάθε χρόνο. Δεν επαναλαμβάνονται τα ίδια ποιήματα και δεν προβάλλονται μόνο κλασικοί δημιουργοί, αλλά και σύγχρονοι, που επιβεβαιώνουν την εξελικτική πορεία της ελληνικής ποίησης.

Ανάμεσα στους ανθολογούμενους και οι παρακάτω Λέσβιοι: Οδυσσέας Ελύτης, Στρατής Πασχάλης, Κώστας Μίσσιος, Μαρία Κοτοπούλη, Ελένη Κονιαρέλλη-Σιακή, Δημήτρης Καραμβάλης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Κωνσταντίνος Γνήσιος, Στέλλα Τεργιακή, Άγγελος Σημηριώτης.

 

«Ημερολόγιο 2017: Πολλαπλές αρχαιότητες. 106 Έλληνες συγγραφείς»

Εταιρεία συγγραφέων-Εκδόσεις «Πατάκη»

 

«Όπως σε τόσα άλλα, έτσι και στις αρχαιότητες αναγνωρίζεται η πολλαπλότητα ως πολύτροπη ιδιότητα: αυτή ενίοτε έγκειται μόνον στην επανάληψη του αυτού θέματος σε περισσότερα αντίτυπα, άλλοτε πάλι στην ταυτόχρονη συνύπαρξη περισσότερων εκφάνσεων στο αυτό αντικείμενο, ή στη διαδοχή περισσότερων μορφών στο αυτό δημιούργημα. Έγκειται επίσης στην ύπαρξη, διαδοχικά ή ταυτόχρονα, πολλών χρήσεων ή τρόπων κατανόησης και παρανόησης. Πολλά λοιπόν σε ένα, ή ένα σε πολλά».

Τα παραπάνω είναι από το εισαγωγικό σημείωμα του Μανόλη Κορρέ στο «Ημερολόγιο 2017» που ετοίμασε η Εταιρεία συγγραφέων. Στο Ημερολόγιο περιλαμβάνονται 106 κείμενα, πεζά και ποιητικά, μελών της Εταιρείας. Ανάμεσά τους και η συμπατριώτισσά μας Μαρία Λαγγουρέλλη με το ποίημα που έχει τίτλο «Το Μέγα». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey