Συνέντευξη Τύπου Σαντορινιού με θέμα τις νησιωτικές πολιτικές και την αξιοποίηση της προεδρίας της Μάλτας

Ταμείο νησιωτικής συνοχής και ανάπτυξης

20/01/2017 - 15:02

«Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα όραμα που προσπαθούμε να το προσεγγίσουμε». Αυτό δήλωσε χθες το μεσημέρι ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός στη μίνι συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου στο γραφείο του στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

 

«Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα όραμα που προσπαθούμε να το προσεγγίσουμε». Αυτό δήλωσε χθες το μεσημέρι ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός στη μίνι συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου στο γραφείο του στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Η επίσκεψή του στο νησί σχετίζεται με την αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν τη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας αλλά και θεμάτων που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της νησιωτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα νησιά, ο κ. Σαντορινιός είπε πως είναι η πρώτη φορά που η νησιωτική πολιτική μπαίνει σε ένα ενιαίο πλαίσιο όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποσπασματικές οι δράσεις.

 

«Τώρα είναι η ευκαιρία»

«Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση είναι οι νησιώτες να ζήσουν πραγματικά ως Ευρωπαίοι πολίτες, γι’ αυτό έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ώστε οι νησιωτικές πολιτικές που ρηματικά υπάρχουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο να αποτελέσουν και ουσιαστικές πολιτικές της Ευρώπης. Κι είναι μια ευκαιρία να γίνει αυτό τώρα που στην προεδρία της Ε.Ε. είναι μια νησιωτική χώρα (σ.σ. η Μάλτα), σε μια περίοδο που διαμορφώνεται το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο (2020 - 2026). Εμείς με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουμε αυτές τις νησιωτικές πολιτικές να τις μετατρέψουμε σε ένα ουσιαστικό χρηματοδοτικό πλαίσιο σε συνεργασία με τις 23 νησιωτικές περιφέρειες που αντιστοιχούν σε 11 χώρες», σημείωσε ο υφυπουργός.

Προκειμένου να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος η κυβέρνηση επιδιώκει το ζήτημα της νησιωτικής πολιτικής να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει επί της προεδρίας της Μάλτας. Στο σημείο αυτό ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι η Ελλάδα, όταν δύο φορές κατά το παρελθόν είχε την προεδρία της Ε.Ε., δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει τη χάραξη νησιωτικής πολιτικής της Ε.Ε. «Ενώ είμαστε η μεγαλύτερη νησιωτική χώρα, ποτέ δεν θέσαμε στο επίκεντρο της πολιτικής της Ε.Ε. το ζήτημα. Κι αν δεν το κάνουμε εμείς, ποιος θα το κάνει;».

Απώτερος στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός «ταμείου νησιωτικής συνοχής της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Σαντορινιός.

 

Ακτοπλοΐα

Αναφερόμενος στις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στην ακτοπλοΐα, ο κ. Σαντορινιός είπε πως θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τη δρομολόγηση των πλοίων, με στόχο να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που παρουσιάζει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Επίσης, είπε πως οι αλλαγές αυτές, όπως η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το διαθέσιμο στόλο που υπάρχει στη χώρα.

Οι αναφορές αυτές δείχνουν πως η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας έχει εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Μάλιστα, ο υφυπουργός μίλησε για ακτινωτές ακτοπλοϊκές συνδέσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι εξασφαλισμένες οι πυκνές συνδέσεις μεταξύ των νησιών που θα είναι στις γραμμές κορμούς με τα νησιά που θα καλύπτονται από τις δευτερεύουσες γραμμές, θα υπάρχουν τα κατάλληλα λιμάνια και πλοία για να εξυπηρετήσουν αυτές τις συνδέσεις και θα έχουν λυθεί τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μετεπιβίβαση των επιβατών, τη μεταφόρτωση οχημάτων και εμπορευμάτων.

Ο κ. Σαντορινιός έδειξε να παίρνει αποστάσεις από προηγούμενες εκδοχές για την εφαρμογή ακτινωτών ακτοπλοϊκών συνδέσεων που είχαν εκφραστεί από προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας ή αλλά θεσμικά όργανα της ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, μίλησε για ένα σύστημα που «θα τείνει προς τις ακτινωτές ακτοπλοϊκές συνδέσεις». Επίσης, δήλωσε ότι βλέπει θετικά την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για τα πλοία (LNG κ.λπ.).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey