Προς εξέταση τρίμηνο σπάσιμο της καραντίνας

20/01/2017 - 14:50

Την απλοποίηση της ρύθμισης που επιτρέπει στα ελαιοτριβεία να διαθέτουν τον κατσίγαρο για φερτάρδευση υποσχέθηκε χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου. Θυμίζουμε ότι η ρύθμιση θεσπίστηκε μόλις στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Την απλοποίηση της ρύθμισης που επιτρέπει στα ελαιοτριβεία να διαθέτουν τον κατσίγαρο για φερτάρδευση υποσχέθηκε χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου. Θυμίζουμε ότι η ρύθμιση θεσπίστηκε μόλις στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Οι ελαιοτριβείς της Λέσβου, από την ώρα που είχε τεθεί σε διαβούλευση η σχετική ρύθμιση, τόνιζαν ότι είναι εξαιρετικά προβληματική και γραφειοκρατική, ωστόσο οι ενστάσεις τους δεν εισακούστηκαν και θεσπίστηκε χωρίς τις βελτιώσεις που είχαν προταθεί. Ωστόσο, ο κ. Τσιρώνης δήλωσε χθες πρόθυμος να προχωρήσει στις αναγκαίες βελτιώσεις.

Το πνεύμα των όσων είπε ο κ. Τσιρώνης κινούνταν στο πλαίσιο να δοθούν λύσεις σε ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπισθούν χωρίς κόστος. Αυτό άλλωστε είναι και το πλαίσιο της εξόρμησης της ηγεσίας του Υπουργείου στην Περιφέρεια. Να σημειωθεί ότι, την ώρα που στη Λέσβο βρισκόταν ο κ. Τσιρώνης, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου επισκεπτόταν κτηνοτρόφους στην Κύμη Ευβοίας και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης συναντιόταν με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστο Σιδερόπουλο και μέλη των Διαχειριστικών Επιτροπών Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων και Καλλιεργητών Μηδικής Τριφυλλιού.

 

Βολές κατά της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας

Ο κ. Τσιρώνης μίλησε για στρεβλώσεις στην αγορά του γάλακτος και για καταστάσεις ολιγοψωνίου, εννοώντας ότι είναι μικρός ο αριθμός των επιχειρήσεων που αγοράζουν το γάλα του νησιού και εφαρμόζουν εναρμονισμένες τιμολογιακές πολιτικές, ζήτημα που -όπως είπε- θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπισθεί.

Αναφερόμενος στην καραντίνα για τον καταρροϊκό πυρετό στη Λέσβο, που υφίσταται περίπου οκτώ χρόνια, είπε πως είναι αποτέλεσμα της ολιγωρίας της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, διότι δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες αιμοληψίες προκειμένου να τεκμηριωθεί ότι στο νησί δεν υπάρχει καταρροϊκός πυρετός. Έκανε λόγο, επίσης, για μειωμένη αποδοτικότητα της υπηρεσίας, ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα υποστελέχωσής της. Ακόμη, είπε ότι στο νησί έχουν φθάσει τα εμβόλια για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, αλλά ο εμβολιασμός δεν έχει γίνει. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη μη ολοκλήρωση ως σήμερα των εμβολιασμών για το μελιταίο πυρετό. Σε ό,τι αφορά τον καταλογισμό ευθυνών για την ολιγωρία αυτή, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι πρόκειται για υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κι αυτή θα πρέπει να εξετάσει αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες ή όχι.

Παράλληλα, ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στη νέα προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, την κ. Πετρίδου, να δείξει το έργο που μπορεί να παράγει η υπηρεσία. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την αλλαγή του προϊσταμένου της υπηρεσίας στη συνάντηση που είχε με την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου. Επιπρόσθετα, είπε ότι αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση που έγινε από κτηνοτρόφους μέχρι να αρθεί η καραντίνα να θεσπιστεί μια περίοδος τριών μηνών (π.χ. Ιανουάριος - Μάρτιος) που δεν υπάρχουν κουνούπια, κατά την οποία θα μπορούν να γίνουν εξαγωγές ζώντων ζώων από το νησί προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση για τη δήλωση των ζημιών από τον παγετό. Επίσης, έκανε λόγο για προσδιορισμό των ζημιών σε δύο φάσεις, αφού στις δενδρώδεις καλλιέργειες θα πρέπει να περάσουν δύο μήνες για να φανεί το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει.

 

 

«Πουλάμε πολύ ερασιτεχνικά»

 

Ρωτήσαμε τον κ. Τσιρώνη τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού που διαπιστώνονται σε όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Λέσβου, λάδι, αιγοπρόβειο γάλα και αρνίσιο κρέας.

Ο υπουργός απάντησε ότι η βάση του προβλήματος είναι τα λάθη που γίνονται στη διαδικασία εμπορίας των αγροτικών μας προϊόντων, συγκεκριμένα ανέφερε «πουλάμε πολύ ερασιτεχνικά», ενώ τόνισε την ανάγκη να αποκτήσουν τα τοπικά προϊόντα ταυτότητα. Ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια από την πλευρά του Υπουργείου να αντιμετωπισθούν τα κυκλώματα ελληνοποίησης ζώων που οδηγούν σε μείωση των τιμών του κρέατος. Συγκεκριμένα είπε ότι θα εφαρμοστούν τα ισοζύγια κρέατος στα κρεοπωλεία, ώστε να πάψει το φαινόμενο με ένα τιμολόγιο για 10 αρνιά ελληνικά να πωλούνται 100 εισαγόμενα αρνιά στην τιμή του ελληνικού.

 

«Να εξασφαλίσουμε ποιότητα και ποσότητα»

«Συμφωνούμε όλοι. Έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες. Ιδιαίτερα εδώ στη Λέσβο, υπάρχει μια πολύ ειδική ποικιλία προβάτου, η οποία μπορεί να απογειώσει και τη γαλακτοκομική παραγωγή σε όλη την Ελλάδα. Έτσι μπορούμε να απογειώσουμε τον πρωτογενή μας τομέα. Υπάρχει μια συναντίληψη με τους παραγωγούς και αυτό μπορώ να ομολογήσω ότι το συναντάμε σε όλους τους παραγωγούς της Ελλάδας. Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι το πρόβλημά μας το μεγάλο. Το να μπορέσουμε να βάλουμε στο ευρωπαϊκό ράφι σταθερή ποσότητα υψηλής ποιότητας προϊόντων.

Μπορώ δε να πω ότι την υψηλή ποιότητα την έχουμε ήδη εξασφαλίσει. Εκείνο που δεν έχουμε εξασφαλίσει ακόμη είναι η καλή οργάνωση, ώστε να εξασφαλίζουμε και τη σταθερή ποσότητα. Χωρίς αυτήν δεν ανοίγουν οι ευρωπαϊκές αγορές. Το λέμε συνέχεια, η σταθερή ποσότητα είναι το κλειδί. Όταν εγγυάται δηλαδή σε μια σύμβαση ένας παραγωγός ή μια ομάδα παραγωγών σταθερή ποσότητα, πρέπει να τη δίνει. Και αυτό δεν το έχουμε εξασφαλίσει και γι’ αυτό είναι επιφυλακτικό το ευρωπαϊκό λιανεμπόριο», σημείωσε ο κ. Τσιρώνης.

 

 

 

Υπόθεση ΕΑΣ Λέσβου

 

«Πολλοί συνεταιρισμοί με τον τρόπο που λειτούργησαν στη χώρα μας κατέστρεψαν τη συνεταιριστική ιδέα», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης όταν τον ρωτήσαμε πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση φαινόμενα όπως αυτό της ΕΑΣ Λέσβου. Διευκρίνισε, βέβαια, ο υπουργός ότι δεν αναφέρεται ειδικά στην περίπτωση της ΕΑΣ Λέσβου, καθώς δεν γνωρίζει την περίπτωσή της, αλλά γενικά στον τρόπο που λειτούργησαν οι συνεταιρισμοί στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δοθούν χρηματοδοτήσεις για τη διάσωση αυτών των συνεταιριστικών οργανώσεων, διότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι. Επίσης, έκανε σαφές ότι, ακόμη και να υπήρχαν, ο ίδιος θα ήταν αντίθετος να δοθούν, αφού είπε πως το μόνο που θα γινόταν ήταν να μπαζωθούν τρύπες που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια «ηθική τράπεζα», η οποία θα χρηματοδοτεί βιώσιμα οικονομικά και περιβαλλοντικά σχέδια νομικών και φυσικών προσώπων που δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα.

 

 

 

Διαχειριστικό σχέδιο για τον κόλπο Καλλονής

 

Ο κ. Τσιρώνης εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με την πρόταση εφαρμογής ειδικού διαχειριστικού σχεδίου για τον κόλπο Καλλονής, που του κατέθεσαν οι ψαράδες του νησιού. Επίσης, ανέφερε ότι οι ίδιοι τού κατήγγειλαν ότι ο κόλπος κινδυνεύει από την υπεραλίευση.

Αναφερόμενος στο φράγμα Τσικνιά, σημείωσε ότι λείπουν ορισμένες μελέτες και γι’ αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή του. Οι μελέτες αυτές σχετίζονται με τις επιπτώσεις στον κόλπο Καλλονής από την κατασκευή του φράγματος κι ανέφερε ότι θα συνεννοηθεί για το θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο.

 

 

Συναντήσεις με τοπικούς φορείς

 

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Λέσβο, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δίωρη συνάντηση με εκπροσώπους των Συνεταιρισμών Πέτρας, Στύψης, Μεσοτόπου καθώς και με τον αλιευτικό σύλλογο του νησιού αλλά και τοπικούς.

Στη συνάντηση που είχε με την περιφερειακή αρχή, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η ανάγκη χαρτογράφησης των αγροκτημάτων της Λέσβου, η ανάγκη ανάδειξης των τοπικών φυλών προβάτου της Λέσβου, της Χίου και της Λήμνου, η ανάγκη προσδιορισμού και ταυτοποίησης της σαρδέλας Καλλονής ως προϊόντος Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. καθώς και των τυροκομικών προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως και λοιπών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων.

Ζητήματα αρμοδιότητας του κ. Τσιρώνη συζητήθηκαν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη δημοτική αρχή. Τέλος, ο υπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Εταιρείας Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου Προκόπη Συνάνη, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν προτάσεις που αφορούν την εκπόνηση μελέτης για ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τοπικών ποικιλιών της ελιάς, φαινολών κ.λπ., με ενδεχόμενη διαφοροποίηση του παραγόμενου προϊόντος, όσο και η δυνατότητα συγκαλλιέργειας στο λεσβιακό ελαιώνα φυτών με αύξηση του εισοδήματος των αγροτών αλλά και πιθανή βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης των αγροτών για την πραγματοποίηση εδαφολογικών αναλύσεων, όπως και η περαιτέρω ενίσχυση της εταιρείας στην παροχή υπηρεσιών τόνωσης της πρωτογενούς παραγωγής και της τοπικής οικονομίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey