Μεταφέρθηκε με ντακότα στην Αθήνα

Σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένο 4χρονο παιδί

19/01/2017 - 14:19

Οι παιδίατροι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης εξέτασαν το παιδί και διέγνωσαν μηνιγγιτιδόκοκκο, που πέρασε στο αίμα του, με αποτέλεσμα να εμφανίσει σηψαιμία. Σύμφωνα με την παιδίατρο του Νοσοκομείου, Χρυσούλα Ζωγράφου, πρόκειται για χειρότερο για τον οργανισμό, κρούσμα και από μηνιγγίτιδα, το οποίο υπάρχουν απειροελάχιστες πιθανότητες να «χτυπήσει» κάποιον.

 

Σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνωμένο βρίσκεται στην εντατική σε νοσοκομείο της Αθήνας, ένα μικρό παιδί, 4,5 χρόνων από τη Γέρα, που εσπευσμένα μεταφέρθηκε με ντακότα από τη Μυτιλήνη, την περασμένη Δευτέρα. Οι παιδίατροι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης εξέτασαν το παιδί και διέγνωσαν μηνιγγιτιδόκοκκο, που πέρασε στο αίμα του, με αποτέλεσμα να εμφανίσει σηψαιμία. Σύμφωνα με την παιδίατρο του Νοσοκομείου, Χρυσούλα Ζωγράφου, πρόκειται για χειρότερο για τον οργανισμό, κρούσμα και από μηνιγγίτιδα, το οποίο υπάρχουν απειροελάχιστες πιθανότητες να «χτυπήσει» κάποιον.

Ο προϊστάμενος των ιατρικών υπηρεσιών, Ευθύμης Ζιώγας, ανέφερε στο «Ε» ότι μέχρι χτες το πρωί, το παιδί δεν είχε ξεπεράσει τον κίνδυνο.

O μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria meningitidis) αποικίζει πολύ συχνά το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, αλλά σπάνια προκαλεί διεισδυτική νόσο (μηνιγγίτιδα, σηψαιμία) με αναφερόμενη ετήσια περίπτωση 1-3 περιπτώσεις/100.000 στις αναπτυγμένες χώρες. Η μηνιγγοκοκκική νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών και μάλιστα η μεγαλύτερη επίπτωση (peak incidence) αναφέρεται σε βρέφη 3-6 μηνών.

O αποικισμός του ρινοφάρυγγα συνήθως οδηγεί σε ασυμπτωματική φορία, που μπορεί να διαρκεί εβδομάδες ή μήνες. Το ποσοστό των φορέωv σ’ ένα φυσιολογικό πληθυσμό σε μη επιδημικές περιόδους, υπολογίζεται σε 2-30%, αλλά είναι ακόμη μεγαλύτερο σε παιδιά παιδικών σταθμών και γενικά όπου επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού. Αλλά και ο κίνδυνος για δευτερογενές κρούσμα, είναι υψηλός. Έχει υπολογιστεί ότι ο δείκτης δευτερογενούς προσβολής μέσα στην οικογένεια σε περιόδους επιδημίας, είναι 4-5%, ενώ σε περίπτωση σποραδικών κρουσμάτων 0,3-0,5%, δηλαδή 500-800 φορές υψηλότερος κίνδυνος απ’ ό,τι στο γενικό πληθυσμό.

Η μετάδοση γίνεται με εκτόξευση σταγονιδίων κυρίως από τον πάσχοντα, σπανιότερα δε από τον ασυμπτωματικό φορέα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey