«Σας δώσαμε και σας δίνουμε ανταποδοτικά», ήταν το απίστευτο ύφος της επιστολής Μουζάλα στο Γαληνό!

Όταν ο Μουζάλας έγινε «πολιτικάντης»…

17/01/2017 - 13:54

Αν και είναι κοινά παραδεκτό πως το έργο του συντοπίτη μας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, είναι εξαιρετικά δύσκολο και στο παρελθόν έχει (και) επαινεθεί, εντούτοις το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του στο δήμαρχο, που διέρρευσε το Σάββατο το πρωί, πριν έρθει στη Λέσβο, αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει εκείνο που έχει στηλιτεύσει ξανά στο παρελθόν το «Ε».

Αν και είναι κοινά παραδεκτό πως το έργο του συντοπίτη μας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, είναι εξαιρετικά δύσκολο και στο παρελθόν έχει (και) επαινεθεί, εντούτοις το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του στο δήμαρχο, που διέρρευσε το Σάββατο το πρωί, πριν έρθει στη Λέσβο, αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει εκείνο που έχει στηλιτεύσει ξανά στο παρελθόν το «Ε».

Πως ο κ. Μουζάλας έγινε τελικά και εκείνος «πολιτικός παλαιάς κοπής», κάνοντας δυστυχώς, τελευταία και πολλή «μικροπολιτική». Κι αυτό σημειώνεται γιατί η επιστολή του προς το δήμαρχο, που διέρρευσε αρχικά σε μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην κυβέρνηση, έχει σαφώς μία «αποικιοκρατική» λογική και αντί να απαντά στους εύλογους προβληματισμούς της κοινωνίας της Λέσβου (σ.σ. δεν είναι του… Γαληνού το νησί!), ανέφερε ένα προς ένα τα… «ανταποδοτικά» που υποτίθεται ότι δίνει η κυβέρνηση! Που περιλαμβάνουν από το… νέο λιμάνι της πόλης, το κολυμβητήριο, τον μειωμένο ΦΠΑ ως και τα… βραβεία που λαμβάνει ο δήμαρχος!

Τι ήθελε να εξασφαλίσει άραγε ο yπουργός με τη διαρροή αυτής της επιστολής; Μήπως «να σκάσουμε και να μη μιλάμε», επειδή θα… γίνουν έργα; Ό,τι και να ήθελε, σίγουρα πάντως αδίκησε τα δίκαια των επιχειρημάτων του και προσέβαλε πρώτα απ’ όλα το λεσβιακό λαό και όχι τελικά το δήμαρχο…

 

Η απαντητική επιστολή

«Αγαπητέ Δήμαρχε έλαβα την επιστολή σας. Είναι φανερό ότι διαφωνούμε. Η διαφωνία μας αυτή είναι πολιτική κι όχι προσωπική. Βλέπετε, θυμάμαι καλά την κοινή αποτελεσματική μας δράση τη διετία 2015-2016. Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος μα πάνω απ’ όλα οι κάτοικοι, όλοι μαζί βοηθήσαμε να ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση αυτής της περιόδου. Μαζί διασώσαμε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης και καθιερώσαμε πρότυπα που συγκλόνισαν τον κόσμο», έγραψε αρχικά στην επιστολή του προς τον κ. Γαληνό, ο υπουργός και συνέχισε:

«Σήμερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες, ικανές να αμαυρώσουν μια πολύτιμη πλευρά της ιστορίας του νησιού και της χώρας. Αντιθέτως, η κοινή μας κατάκτηση (κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας) δημιουργεί κατά την άποψη της κυβέρνησης αλλά και όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, τη δυνατότητα να διασώσουμε τα νησιά και τον τόπο, εφόσον δουλέψουμε πάλι όλοι μαζί, με τη δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία. Κατά την άποψη της κυβέρνησης, οι διατυπωμένες θέσεις σας, θέτουν σε κίνδυνο την εθνική πολιτική, είναι εκτός των υποχρεώσεών μας προς την Ε.Ε. και, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργούν προϋποθέσεις επανάληψης των ροών του 2015. Να υπογραμμίσουμε ότι παρόμοιες ροές στις σημερινές συνθήκες (κλειστά σύνορα), θα ήταν αδύνατον να  αντιμετωπιστούν από το νησί και τη χώρα.Αγαπητέ Δήμαρχε, γνωρίζοντάς σας προσωπικά, είμαι βέβαιος ότι εσείς όπως κι εγώ, διαβλέπετε τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Σας καλώ λοιπόν να αφήσουμε για αργότερα την αναζήτηση ευθυνών και ενόχων για τη διαμορφωμένη κατάσταση. Σας καλώ να αποφύγουμε την άγονη ρήξη που κανείς δεν θέλει και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σας καλώ να βρούμε πάλι μαζί τρόπους να σώσουμε ζωές», ανέφερε για το ιστορικό της καλής τους συνεργασίας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο σε κάθε περίπτωση, πως η αλλαγή στάσης του δημάρχου μπορεί να τινάξει στον αέρα όλη την προσπάθεια που προηγήθηκε.

 

Τα… ανταποδοτικά!

Η συνέχεια όμως, ήταν γραμμένη θαρρείς από χέρι κάποιου «μπαρουτοκαπνισμένου» πολιτικού και μάλιστα παλαιάς κοπής, αφού ανέφερε μία σειρά προσδοκώμενων -σε κάθε περίπτωση- ακόμα έργων, αλλά και άλλων που έχουν υλοποιηθεί, με έντονο το «κατόπιν ενεργειών μου».

«Αυτή η συμπεριφορά των κατοίκων του νησιού, οδήγησε στην κοινή σας βράβευση με τη δήμαρχο της ιταλικής Λαμπεντούζα με το βραβείο Ούλωφ Πάλμε.Από την πλευρά της κυβέρνησης θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι γνωρίζουμε την κόπωση του πληθυσμού και ποικιλοτρόπως προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με ενισχυτικές αλλά και ανταποδοτικές δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα: Η υδροδότηση χωριών στην περιοχή της Μόριας, η καταβολή 750.000 ευρώ ως επιχορήγηση του κράτους προς το Δήμο Λέσβου από τα παράβολα των μεταναστών, η χρηματοδότηση για τη λειτουργία του δημοτικού κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ με προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με χρήματα από την DG HOME για την ελληνική κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, όπως συζητήσατε με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας κ. Αλέξη Χαρίτση, προχωρήσατε σε προγραμματισμό για τη δημιουργία νέου λιμένος, δημιουργία νέου κολυμβητηρίου, ανακαίνιση παλαιού κολυμβητηρίου και μετατροπή του σε εκθεσιακό κέντρο. Τέλος, ανταποκρινόμενοι στο πάγιο κοινό μας αίτημα, η κυβέρνηση πέτυχε την αναστολή ανάπτυξης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν δοκιμαστεί από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Έχουμε προχωρήσει επίσης σε ενίσχυση της αστυνόμευσης όπως και των δομών Υγείας του νησιού…».

Τα... πραγματικά ανταποδοτικά

Όταν ο Γιάννης Μουζάλας «χτυπήθηκε» από έναν κατεξοχήν «λαϊκιστή» και χαρακτηριστικό πολιτικό πρόσωπο του παλαιοκομματισμού και της μικροπολιτικής, τον Πάνο Καμμένο, είχαμε γράψει πως ο συντοπίτης μας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν είναι -με την καλή έννοια- «πολιτικός». Είναι ο μοναδικός υπουργός που κυκλοφορεί με λασπωμένα ρούχα και παπούτσια. Η πορεία της μνημειώδους αυτής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όμως, μάλλον επηρέασε αντίστροφα. Και ο Γιάννης Μουζάλας απώλεσε προχτές, όλα τα ενδεχόμενα δίκαια των επιχειρημάτων του, όταν μοστράρισε στο πρόσωπο του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, τα «ανταποδοτικά» με τα οποία μάς «έπνιξε», εμάς τους Λέσβιους. Είναι όμως τόσα πολλά άραγε τα «ανταποδοτικά» που έχουμε απολαύσει, όπως επικαλείται στην απαντητική του επιστολή προς το δήμαρχο, ο κ. Μουζάλας, που πρέπει κιόλας να το… βουλώνουμε; Αν εξαιρέσουμε το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, που είναι το ελάχιστο που μπορούσε η κυβέρνηση να ψιθυρίσει στην Ευρώπη πως «διάολε» δεν γίνεται να χαθεί κι αυτό για τα συγκεκριμένα νησιά, όλα τα άλλα τα «ανταποδοτικά», είναι εκ… Θεσσαλονίκης «ορμώμενα». Γιατί αν θέλει κανείς να είναι σωστός «πολιτικός» ή και «πολιτικάντης», θα πρέπει να μοστράρει εκείνα τα έργα που… έγιναν, όχι που «θα» γίνουν! Για την ακρίβεια λοιπόν των γραφομένων του κ. Μουζάλα, θα αναφέρουμε ότι οι 750.000 ευρώ που δόθηκαν ως έκτακτη επιχορήγηση στο Δήμο της Λέσβου, είναι μόλις το ¼ εκείνου που αιτείται ο Δήμος, βάσει των εξόδων που έχει κάνει για το προσφυγικό, σε βάρος των… ανταποδοτικών των Λέσβιων. Η χρηματοδότηση του Καρά Τεπέ, προφανώς και είναι σημαντική και δεν καταγράφει ελλείψεις, καθώς γίνεται μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Στη Μόρια, φαίνεται η διαφορά καθώς εκεί απορροφά (και) το ίδιο το κράτος ευρωπαϊκά κονδύλια. Το νέο λιμάνι τώρα, (που έχει μπλεχτεί μέσα στον κυκεώνα των master plans και δεν ξέρουμε πραγματικά αν ισχύει ότι έχει συμφωνηθεί να… γίνει!), η δημιουργία νέου κολυμβητηρίου και πολύ περισσότερο η ανακαίνιση του υπάρχοντος, είναι κουβέντες που έχουν γίνει και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν. Είναι έργα, όπως και ο λιμένας Σιγρίου, που ξέχασε ο κ. Μουζάλας να αναφέρει ας πούμε, ότι ελπίζουμε να δούμε να γίνονται. Δεν είναι καν έργα «μακέτα», που έλεγε ο Σημίτης! Ο κ. Μουζάλας το λοιπόν, θα μπορούσε -αν ήθελε- να απαντήσει προσωπικά στο δήμαρχο και να μην προσβάλλει τη νοημοσύνη των Μυτιληνιών, να αναφέρει μία σειρά από μικροεξυπηρετήσεις των υπουργικών γραφείων, γιατί αυτά προφανώς είχε στο νου του όταν έγραφε την επιστολή. Να, σαν αυτές για τα δημοτικά σφαγεία, που κατά παρέκκλιση άνοιξαν ξανά, τα πρόστιμα του ΙΚΑ στη ΔΕΔΑΠΑΛ που παρενέβη και ο κ. Πάλλης για να σβηστούν, τις νομοθετικές ρυθμισούλες που υπόσχεται κατά καιρούς ο Αλέκος Φλαμπουράρης για τα κληροδοτήματα που (ξ)έμειναν εκτός Καλλικράτη και για άλλα… μυτιληνιά μας, και τα πλαστικά γήπεδα στα χωριά. Τα ανταποδοτικά στη… δημοτική αρχή δηλαδή, όχι τα φερόμενα ως τέτοια, για το λεσβιακό λαό.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey