Το πολεμικό κλίμα των επιστολών, η «Λεμονού» και το έλλειμμα (πια) εμπιστοσύνης μεταξύ Γαληνού - Μουζάλα, έφεραν επεισοδιακή συνάντηση την Κυριακή

Συμφωνούν ότι… διαφωνούν!

17/01/2017 - 13:52

Με το κλίμα στη Λέσβο να είναι βαρύ εδώ και μήνες και το χιονιά της περασμένης εβδομάδας σε συνδυασμό με την αμφιλεγόμενη «λύση» που ήρθε να δώσει το αρματαγωγό «Λέσβος», να εντείνει ακόμα περισσότερο τους προβληματισμούς γύρω από την επόμενη ημέρα του προσφυγικού, η συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, με το δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, θεωρούνταν επιβεβλημένη.

Με το κλίμα στη Λέσβο να είναι βαρύ εδώ και μήνες και το χιονιά της περασμένης εβδομάδας σε συνδυασμό με την αμφιλεγόμενη «λύση» που ήρθε να δώσει το αρματαγωγό «Λέσβος», να εντείνει ακόμα περισσότερο τους προβληματισμούς γύρω από την επόμενη ημέρα του προσφυγικού, η συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, με το δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, θεωρούνταν επιβεβλημένη.

Εξάλλου η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δύο αντρών την Παρασκευή και το Σάββατο, αποτύπωνε ξεκάθαρα το βαρύ κλίμα και στις σχέσεις τους πια, με το ύφος αυτών να περιγράφεται ομολογουμένως έως και «πολεμικό». Αναπόφευκτα λοιπόν και η μεταξύ τους συνάντηση την Κυριακή στο παλαιό Δημαρχείο, ήταν σε… συνέχεια του ύφους και των υψηλών τόνων των γραφόμενων στις επιστολές, με αποκορύφωμα την έξοδο του δημάρχου Λέσβου από το γραφείο του, που κατέδειξε μπροστά και στους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης που βρίσκονταν εκεί, το… αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνταν οι δύο άντρες.

Με την καλή πίστη ωστόσο και των δύο, η συνάντησή τους -που διεκόπη στην πορεία και από τις φωνές, είτε του ενός, είτε του άλλου και ακούγονταν εκτός του γραφείου- συνεχίστηκε χωρίς όμως να βγάλει έναν (συγκεκριμένο) κοινό τόπο. Με τους δυο τους να συμφωνούν επί της ουσίας ότι… διαφωνούν αλλά να αφήνουν περιθώριο για νέα συνεννόηση, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τελικά τι μπορεί να φέρει. Εκείνο δε που επιχειρείται να «γλυκάνει», αλλά «ξινίζει» από το… όνομα και μόνο, ακούει στο όνομα «Λεμονού» και αποτελεί την αναγκαιότητα στον σχεδιασμό Μουζάλα, δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου.

 

Οι κοινές δηλώσεις Μουζάλα - Γαληνού

«Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία»

 

Οι δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, όπως τις μετέδωσε το ΑΠΕ, μετά τη συνάντησή τους την περασμένη Κυριακή:

Γιάννης Μουζάλας: «Αυτό που αναγνωρίζεται είναι ότι στη Λέσβο υπάρχει μια ειδική κατάσταση η οποία οφείλεται στην αλλαγή των χαρακτηριστικών των ανθρώπων που έρχονται πια στο νησί. Επαναλαμβάνω, υπάρχει στη Λέσβο μια ειδική κατάσταση. Διαφωνούμε με το Δήμο στους τρόπους αντιμετώπισης της, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη να συμφωνήσουμε. Μην περιμένετε με μια συνάντηση να καμφθούν διαφωνίες. Να λάβετε όμως υπ’ όψιν το εξής: με το Γαληνό δουλέψαμε μαζί όλο το περασμένο διάστημα και έχουμε κάνει μαζί -ο Γαληνός με τη βοήθεια μας και η κυβέρνηση με τη βοήθεια του Δήμου- θαύματα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2015. Έχουμε τη διάθεση να βρούμε λύση. Θα απαιτήσει αυτό κι άλλες συναντήσεις και άλλες συζητήσεις. Μοιραζόμαστε με το Δήμο την ίδια αγωνία και για τους ανθρώπους που έρχονται στη Λέσβο αλλά και για τους κατοίκους της Μυτιλήνης».

Σπύρος Γαληνός: «Έχουμε μάθει ότι μπορούμε να συζητάμε είτε έντονα, είτε ήρεμα και να βρίσκουμε λύσεις. Δυστυχώς, η κατάσταση στο νησί δεν είναι καλή. Ο Δήμος αυτήν την κατάσταση την έχει μεταφέρει επανειλημμένα στην κυβέρνηση, τα είπα και σήμερα. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε μέχρι να βρεθεί λύση».

 

 

Το κακό κλίμα από τις… επιστολές

Ο δήμαρχος Λέσβου από την Παρασκευή είχε ανοίξει σαφώς… «πυρ» εναντίον του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με αφορμή το αρματαγωγό «Λέσβος», που έφερε μαζί του και τις χημικές τουαλέτες που εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι. Ο δήμαρχος σε έντονο ύφος είχε γράψει στον υπουργό πως αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο χώρο ευθύνης του, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, γράφοντας χαρακτηριστικά με αφορμή τις τουαλέτες πως «επιχειρείτε να επεκτείνετε και να συνεχίσετε την καταφανώς αποτυχημένη πολιτική σας με τραγικές συνέπειες για το νησί της Λέσβου».

Μέσα στην επιστολή του δε, ο κ. Γαληνός χαρακτήριζε, μεταξύ άλλων, και «μονομερή ενέργεια» την άφιξη του αρματαγωγού, που δεν συγκίνησε ομολογουμένως και τους μετανάστες, και διατύπωσε ξανά τον «ψυχολογικό εκβιασμό» τον οποίο φαίνεται να ασκεί ο υπουργός στη Λέσβο, αποφεύγοντας να πράξει τα δέοντα για τη ζητούμενη αποσυμφόρηση.

Στην απάντησή του το Σάββατο, ο κ. Μουζάλας πέρασε στην αντεπίθεση και αποφεύγοντας να απαντήσει στα καίρια σημεία του προβληματισμού που εξέφραζε ο δήμαρχος Λέσβου, αντέτεινε πως η στάση του «θέτει σε κίνδυνο την εθνική πολιτική, είναι εκτός των υποχρεώσεών μας προς την Ε.Ε. και, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργούν προϋποθέσεις επανάληψης των ροών του 2015». Και αφού έκανε εκτενή αναφορά σε προγραμματισμένα έργα και δράσεις για το Δήμο, που έχει προσδιορίσει η κυβέρνηση να κάνει ως «ανταποδοτικά» για το νησί, έκανε… επίκληση στον ανθρωπισμό και στην αλληλεγγύη των κατοίκων του νησιού, που έφεραν, μεταξύ άλλων, και το βραβείο «Ούλωφ Πάλμε» στον κ. Γαληνό!

  

 

Η Λεμονού στο τραπέζι

Όπως γίνεται αντιληπτό με αυτή τη βάση συζήτησης και αυτές τις εντυπώσεις, η ξαφνική επίσκεψη του κ. Μουζάλα την Κυριακή στη Λέσβο, με σκοπό και τη συνάντηση με το δήμαρχο, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Και αυτό φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης που είχε στο γραφείο του δημάρχου, όπου συχνά - πυκνά ακούγονταν φωνές ως έξω, που καταδείκνυαν την… ασυμφωνία τους. «Δεν θα συναινέσω στην καταστροφή του τόπου που συντελείται αυτή τη στιγμή με την ανεξέλεγκτη ροή και τον εγκλωβισμό Αφρικανών μεταναστών», ακούστηκε να λέει κάποια στιγμή ο κ. Γαληνός, έχοντας επαναλάβει νωρίτερα αρκετές φορές, πως τα κυβερνητικά «πίσω-μπρος» γύρω από το προσφυγικό, τα «χρεώνεται» ο ίδιος, έχοντας μπει και στο στόχαστρο σημαντικού κομματιού της τοπικής κοινωνίας. Διαγράφοντας δηλαδή από νωρίς μία «κόκκινη γραμμή» στο πλαίσιο της συζήτησης, αφού η πλευρά του κ. Μουζάλα επέμενε για τη δημιουργία νέας δομής στη Λεμονού, για να λειτουργήσει ως προαναχωρησιακό κέντρο. Ενδεικτικά του κλίματος της συζήτησης, ο δήμαρχος κάποια στιγμή βγήκε από το γραφείο του εκνευρισμένος, αφήνοντας μόνο τον υπουργό, φωνάζοντας ότι «τελειώσαμε»! Και μετά από αρκετή προσπάθεια επίδειξης καλής πίστης και από τους δύο και τον υπουργό να «γλυκαίνει», επέστρεψε. Εξάλλου έξω από το γραφείο υπήρχαν άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης, που είδαν τις αντιδράσεις μίας από τις πολλές συσκέψεις που γίνονται καθημερινά, αλλά κανένας τους δεν είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το πόσο δύσκολες και έντονες είναι.

 

Μόρια VS Καρά Τεπέ

Η επιστροφή του δημάρχου στο γραφείο του, προχώρησε τη συζήτηση, η οποία όμως, δεν έβγαλε σε κάτι το συγκεκριμένο. Ο δήμαρχος φέρεται να απέδωσε ευθέως ευθύνες και δια ζώσης τόσο για τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλούν ιστορίες σαν τις χημικές τουαλέτες και το αρματαγωγό στο λιμάνι της πόλης, όσο και για την κατάσταση μέσα στη Μόρια, που αναμεταδόθηκε υπό τον χιονιά, δυσμενώς σε όλο τον κόσμο. Αντιπαρέβαλλε δε την κατάσταση στον Καρά Τεπέ, που είναι υπό «δημοτική εποπτεία». Με τον υπουργό να παρατηρεί στη διάρκεια της κουβέντας, πως ο δήμαρχος δεν συμπλέει πια με τις θέσεις που είχαν από κοινού από το 2015, όταν με αγαστή συνεργασία, ψυχραιμία και συγκλονιστική αλληλεγγύη, κατάφεραν πολλά.

 

Συνέχεια του… Σεπτέμβρη

Από τότε όμως μέχρι σήμερα, έχει μεσολαβήσει μία μεγάλη κόπωση τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και των ιδίων των -εγκλωβισμένων- σήμερα μεταναστών και προσφύγων. Και η συνάντηση έκλεισε με τον υπουργό να κερδίζει λίγο ακόμα χρόνο για να βελτιώσει (;) ενδεχομένως τις θέσεις του σχεδίου που προτείνει, και το δήμαρχο να νιώθει ότι εξέφρασε σαφώς τις θέσεις που ουσιαστικά έχει ψηφίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αφού είναι σαφές πως η «διαπραγμάτευση» που γίνεται σήμερα, είναι συνέχεια ουσιαστικά, της εξίσου επεισοδιακής συνάντησης των δύο αντρών τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Εκεί όπου «έπαιξε» για πρώτη φορά η περίπτωση της Λεμονού…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey