Επιστολή Γαληνού στην υπουργό Πολιτισμού για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Ξεκίνησαν οι εργασίες

16/01/2017 - 16:52

Να εξετάσει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου το ενδεχόμενο αρωγής και χρηματοδότησης των επισκευών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου με κάθε δυνατό μέσο, είτε αυτό περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια είτε τη μεσολάβησή της για απλοποίηση και επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ζητεί ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με επιστολή του στην υπουργό.

Να εξετάσει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου το ενδεχόμενο αρωγής και χρηματοδότησης των επισκευών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου με κάθε δυνατό μέσο, είτε αυτό περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια είτε τη μεσολάβησή της για απλοποίηση και επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ζητεί ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με επιστολή του στην υπουργό.

Στο μεταξύ, χτες, συνεργείο που μίσθωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε από το πρωί τις εργασίες στο κατεστραμμένο θέατρο του Αναγνωστηρίου. Εργάτες μέσα σε καλάθι γερανού άρχισαν να κόβουν τα εναπομείναντα τμήματα της σκεπής που κρέμονται ακόμα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να συμπαρασύρουν, καταρρέοντας μόνα τους, τμήματα του τοίχου της Βιβλιοθήκης και της Σκηνής.

Συγκινητική είναι η συμπαράσταση φορέων και πολιτών, που από κάθε γωνιά της υφηλίου διατρανώνουν την επιθυμία τους να βοηθήσουν ηθικά και υλικά το Αναγνωστήριο. Εντωμεταξύ, από το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησαν οι εκχιονιστικές εργασίες μέσα στο χωριό για την αποκατάσταση της συγκοινωνίας στο εσωτερικό οδικό δίκτυο, προσπάθεια που ενισχύθηκε την επομένη και με δεύτερο συνεργείο.

 

Η επιστολή Γαληνού

Στην επιστολή του στην υπουργό Πολιτισμού ο κ. Γαληνός σημειώνει: «Το Αναγνωστήριο Αγιάσου, μια κοιτίδα πολιτισμού για ολόκληρο το νησί της Λέσβου με αδιάκοπη λειτουργία από το 1894, αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα και πλέον καταξιωμένα πανελλαδικά σωματεία. Θεατρικά τμήματα, τμήματα φωνητικής και ενόργανης μουσικής, το λαογραφικό μουσείο καθώς και η μοναδική στο είδος της βιβλιοθήκη, που αριθμεί πάνω από 25.000 τόμους, είναι μόνο μερικοί από τους τομείς δράσης του σωματείου».

 

Και οι ενέργειες

Το πρωί της Πέμπτης, επισκέφτηκε το Αναγνωστήριο ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Έργων Στρατής Τζιμής και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης, συνοδευόμενοι από κλιμάκιο τεχνικών υπαλλήλων του Δήμου Λέσβου. Περιηγήθηκαν στο κτήριο του Αναγνωστηρίου και διαπίστωσαν την έκταση της καταστροφής. Στη συνέχεια, έγινε σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Αγιάσου με την παρουσία του προέδρου του Αναγνωστηρίου Κλεάνθη Κορομηλά και μελών του σωματείου, του Αντώνη Καλδέλη, εργολάβου δημοσίων έργων, και του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου Μιχάλη Ευαγγελινού.

Ο δήμαρχος Λέσβου διεμήνυσε σ’ όλους τους τόνους ότι η δημοτική αρχή είναι αλληλέγγυα στο δράμα που βιώνει το ιστορικό σωματείο και πρόθυμη να βοηθήσει με κάθε διαθέσιμο μέσο στη συνέχιση της λειτουργίας του και στην αποκατάσταση των ζημιών. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα συνεργαστούν με τις αντίστοιχες της Περιφέρειας, η οποία πάντως αναλαμβάνει τον πρώτο ρόλο στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση των αναγκαίων παρεμβάσεων. Παράλληλα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι διαθέτει προς χρήση το δημοτικό χώρο του Κέντρου Νεότητας στο Αναγνωστήριο για όσο χρειαστεί, ώστε να συνεχίσει τις δραστηριότητές του.

 

Η Περιφέρεια

Το μεσημέρι της Πέμπτης, επισκέφτηκε εκ νέου το Αναγνωστήριο ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Θεόδωρος Βαλσαμίδης μαζί με την προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΒΑ Μαρία Τσακίρη και τον πολιτικό μηχανικό Κώστα Βατούση, για να ενημερώσουν το Δ.Σ. του σωματείου για τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας, που στόχο έχουν: 1) Να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να προστατευτούν τα κτήρια της Βιβλιοθήκης και της Σκηνής του Θεάτρου, 2) Να εξεταστεί και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την ανακατασκευή του Θεάτρου, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με βάση τους σύγχρονους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής.

 

 

Οι άμεσες ενέργειες

 
Τη συνδρομή του ΥΠΠΟ ζήτησε ο δήμαρχος

 

Μετά την κατάρρευση του θεάτρου του Αναγνωστηρίου, η διοίκηση του σωματείου αποφάσισε σε σύσκεψη να προβεί άμεσα στις εξής ενέργειες:

- Μεταφορά βιβλίων από τη Βιβλιοθήκη στην παλιά αίθουσα internet-café.

- Αξιοποίηση της κύριας αίθουσας του παλιού δημοτικού ελαιοτριβείου στο Καμπούδι για την αποθήκευση υλικών της κατεστραμμένης σκεπής του θεάτρου με σκοπό τη μελλοντική εκποίησή τους προς οικονομικό όφελος του Αναγνωστηρίου.

- Συνέχιση των μαθημάτων όλων των τμημάτων χωρών του Δημοτικού Καταστήματος Αγιάσου, για να μην ανασταλεί η λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου, σε μέρες και ώρες που δεν θα λειτουργούν οι δημοτικές υπηρεσίες.

- Μεταφορά και φύλαξη μεγάλου μέρους του μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, που τώρα πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη εκδηλώσεων, σε κτηριακό χώρο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Αγιάσου, κατόπιν σχετικού αιτήματος στη Μητρόπολη.

- Η καθιερωμένη μεγάλη χορευτική εκδήλωση, με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, να γίνει φέτος στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με σκοπό, συν τοις άλλοις, και την οικονομική ενίσχυση του σωματείου, κατόπιν αιτήματος.

«Το Αναγνωστήριο, σαν το τρελοβάπορο του Οδυσσέα Ελύτη, θα συνεχίσει να αρμενίζει στα πέλαγα της παράδοσης, με μπουνάτσες, μα και με φουρτούνες, ανεμίζοντας στο μεσιανό του κατάρτι το ανεμοδαρμένο φλάμπουρο του λαϊκού μας πολιτισμού! Οι σκεπές λυγίζουν και πέφτουν, εμείς ποτέ!», καταλήγει μεταξύ άλλων η διοίκηση σε σχετική ανακοίνωση. 

 

Ερώτηση και επίσκεψη ΚΚΕ

 

Για τη «βιβλική, ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη το θέατρο του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου λόγω της πρωτοφανούς σε ένταση και όγκο χιονόπτωσης στις 10-11 Ιανουαρίου, που είχε ως συνέπεια να καταρρεύσει η σκεπή του θεάτρου, με αποτέλεσμα να καταπλακώσει και να καταστρέψει τα πάντα μέσα στο θέατρο» κατέθεσαν ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος και Μανόλης Συντυχάκης.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί Πολιτισμού και Ναυτιλίας ερωτούν «ποια μέτρα θα πάρουν για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών αυτού του ιστορικού πολιτιστικού κοσμήματος με τεράστια προσφορά».

Μάλιστα, χτες το μεσημέρι, επισκέφτηκε το Αναγνωστήριο ο βουλευτής του κόμματος Στ. Τάσσος με το γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ Παρασκευά Γεωργούλα και στελέχη της τοπικής κομματικής οργάνωσης και εξέφρασε τη στήριξή του στο δοκιμαζόμενο σωματείο. Δεσμεύτηκε ότι, εκτός από το ειδικό ερώτημα για την άμεση αποτίμηση των ζημιών και την έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασής τους, θα καταθέσει ερώτημα για τη γενικότερη στήριξη της πολιτείας στον αγροτικό κόσμο της υπαίθρου, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η χιονόπτωση στο φυτικό (κυρίως στον ελαιώνα) και στο ζωικό κεφάλαιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey