Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Αποστόλου προσεγγίζει τους Συνεταιρισμούς

16/01/2017 - 16:37

Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων συνεταιριστικών οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα είχε αυτές τις μέρες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο, τονίζεται πως συζητήθηκαν θέματα όπως είναι:

 

Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων συνεταιριστικών οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα είχε αυτές τις μέρες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο, τονίζεται πως συζητήθηκαν θέματα όπως είναι:

α) Η εφαρμογή του νόμου 4384/16 και του Μητρώου της Εποπτικής Αρχής.

β) Η θεσμική εκπροσώπηση των συνεταιριστικών οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο.

γ) Η προσπάθεια αξιοποίησης της παραγωγικής βάσης και των υποδομών των συνεταιρισμών που πρέπει να μείνουν στον αγροτικό τομέα.

δ) Τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που απαιτούνται ώστε να αποκτήσουν οι συνεταιρισμοί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγροτική οικονομία.

ε) Τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βαραίνουν πολλές από τις συνεταιριστικές οργανώσεις από το παρελθόν.

στ) Η ανάγκη δημιουργίας μεγάλων εμπορικών σχημάτων αλλά και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων ανά κλάδο.

Μετά τη συνάντηση, αποφασίστηκε να υπάρξει συστηματική διαβούλευση μεταξύ Υπουργείου και συνεταιριστικών οργανώσεων τόσο με νέες τακτικές συναντήσεις όσο και με γραπτές προτάσεις εκ μέρους των συνεταιρισμών, ενόψει μάλιστα σχετικής συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

 

Κρίσιμη η συγκυρία

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρονική στιγμή που έγινε η συνάντηση του Υπουργείου με τους συνεταιρισμούς. Ειδικότερα, αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κόντρα μεγάλης μερίδας συνεταιριστικών οργανώσεων με τη «Gaia ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν λάβει μεγάλες διαστάσεις οι αντιπαραθέσεις μεταξύ δύο συσσωματώσεων συνεταιρισμών που προχωρούσαν τις διαδικασίες συγκρότησης δύο νέων πανελλαδικών σχημάτων. Τρίτο κρίσιμο στοιχείο της συγκυρίας είναι το ενδιαφέρον των συστημικών τραπεζών, πέραν της Τράπεζας Πειραιώς, να μπουν στην αγορά του αγροτικού τομέα. Τέλος, τέταρτη και εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος είναι οι αναμενόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα είχαν ξεκινήσει αν δεν είχε έρθει ο χιονιάς στη χώρα.

 

Στήριξη των υγιών συνεταιρισμών

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αποστόλου ανέφερε:

«Εμείς ως Υπουργείο θεωρούμε ότι ο Έλληνας αγρότης δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του και η ίδια η αγροτική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, αν δεν στηριχθούν σε υγιείς συνεταιριστικές βάσεις. Και προσπαθούμε αυτήν την άποψη να την υπηρετήσουμε πολιτικά. Καλέσαμε σήμερα και συζητήσαμε με τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της χώρας. Είναι αυτοί που εκπροσωπούν στην πράξη τη συνεταιριστική επιχειρηματική αντίληψη.

Οφείλουμε, και αυτό θα κάνουμε, να εξετάσουμε από κοινού και την εφαρμογή του νόμου για τους συνεταιρισμούς αλλά και συνολικά τις απαραίτητες κινήσεις για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα σε έναν στόχο που είναι κοινός: Να μεγαλώσουμε την πίτα, να αναπτύξουμε τον αγροτικό τομέα με πρωταγωνιστές τις συνεταιριστικές οργανώσεις».

Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey