Στον αέρα το «Μιχαλέλλειο» γηροκομείο!

13/01/2017 - 13:27

Όταν ο νομοθέτης δεν ξέρει πραγματικά τι νομοθετεί, αλλά παρ’ όλα αυτά το κάνει συχνά πυκνά, τότε έχεις ένα προβληματικό κράτος, του οποίου την αλλαγή βέβαια όλοι τη θέλουν, χωρίς πάντως να επιθυμούν και να… αλλάξουν μεμονωμένα κανείς τους! Τώρα που το σκεφτόμαστε, ο χαρακτηρισμένος εύστοχα από τον πρώην δήμαρχο Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσο ως «Κακο-κράτης» ευθύνεται για αρκετά από τα σημερινά δεινά της αυτοδιοίκησης, ειδικά στη Λέσβο.

Όταν ο νομοθέτης δεν ξέρει πραγματικά τι νομοθετεί, αλλά παρ’ όλα αυτά το κάνει συχνά πυκνά, τότε έχεις ένα προβληματικό κράτος, του οποίου την αλλαγή βέβαια όλοι τη θέλουν, χωρίς πάντως να επιθυμούν και να… αλλάξουν μεμονωμένα κανείς τους! Τώρα που το σκεφτόμαστε, ο χαρακτηρισμένος εύστοχα από τον πρώην δήμαρχο Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσο ως «Κακο-κράτης» ευθύνεται για αρκετά από τα σημερινά δεινά της αυτοδιοίκησης, ειδικά στη Λέσβο.

Όμως τούτο δεν μπορεί να δικαιολογεί και το γεγονός πως ένα από τα πολλά κληροδοτήματα των πρώην καποδιστριακών δήμων (υπολογίζονται σε 63), το «Μιχαλέλλειο», εντοπίστηκε μόλις… πέντε χρόνια μετά από την εφαρμογή του Καλλικράτη να μην έχει περάσει στη δικαιοδοσία του Δήμου Λέσβου.

Λειτουργεί δηλαδή από το 2011 κάτω από ένα δικό του ιδιόμορφο καθεστώς μέχρι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να σταματήσει μόλις φέτος να εγκρίνει τους ετήσιους προϋπολογισμούς του κληροδοτήματος και να ανασύρει το πρόβλημα στην επιφάνεια.

Η είδηση αυτή βεβαίως δεν αποτελεί έκπληξη για κάποιον που ασχολείται με τα κοινά και γνωρίζει και τη σημασία του «Μιχαλέλλειου» γηροκομείου στην τοπική κοινωνία του Πλωμαρίου και όχι μόνο, αλλά παραμένει ένα από τα παράλογα που συμβαίνουν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Επί του παρόντος, όμως, δεν είναι ώρα για αφορισμούς και ευθύνες, αφού ο κομμένος τελικά φέτος προϋπολογισμός του κληροδοτήματος έχει αφήσει στον αέρα 13 εργαζομένους, που δεν ξέρουν προς το παρόν τίποτα για το μέλλον τους, αλλά (κυρίως) και 45 τροφίμους, οι οποίοι σαφώς δεν μπορούν να περιμένουν ούτε… μέρα για να καταλάβει το κράτος τι είναι, τι κάνει και τι μπορεί άλλο ενδεχομένως να κάνει.

 

Το ιστορικό του… σημερινού «πονοκεφάλου»

Το «Μιχαλέλλειο» κληροδότημα και η σημασία του για πολλές δεκαετίες για την τοπική κοινωνία αλλά και οικονομία του Πλωμαρίου είναι γνωστά στην ευρύτερη κοινωνία της Λέσβου. Λειτουργεί ως γηροκομείο και είναι ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα κοινωνικής περίθαλψης στη Λέσβο.

Η εφαρμογή του Καλλικράτη, που γέννησε το σημερινό ενιαίο Δήμο Λέσβου, όριζε μεταξύ άλλων την υπαγωγή του «Μιχαλέλλειου» σε έναν ενιαίο δημοτικό φορέα κοινωνικής δράσης και εξαρχής «πονοκεφάλιασε» την τότε δημοτική αρχή Βουνάτσου, τους εργαζομένους του γηροκομείου καθώς και την τοπική κοινωνία του Πλωμαρίου.

Μάλιστα, η τότε δημοτική αρχή επέλεξε να εξαιρέσει τελικώς την υπαγωγή του κληροδοτήματος στη δικαιοδοσία του Δήμου, πατώντας και πάνω στο γενικότερο λαϊκό… αίσθημα που προβληματιζόταν για το μέλλον του κάτω από έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης στο επίπεδο του νεοσύστατου Δήμου Λέσβου, αλλά και στη γραπτή βούληση των δωρητών που το ήθελαν υπό την εποπτεία και διοίκηση του Πλωμαρίου.

Οι διάφοροι παράλληλοι νόμοι τώρα, όπως εκείνος του Παυλόπουλου που έδινε παράταση στην αυτόνομη λειτουργία των κληροδοτημάτων, δίνοντας βέβαια ταυτόχρονα περιθώρια διαφόρων ερμηνειών, με κάποιο τρόπο, δημιούργησαν ένα προσωρινώς… μόνιμο νέο ιδιόμορφο καθεστώς στο «Μιχαλέλλειο», με το τοπικό συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Πλωμαρίου να εισηγείται τον «αυτόνομο» προϋπολογισμό στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, εκείνη να τον εγκρίνει και να τον παραπέμπει από το 2011 έως και το 2015 στην ΑΔΑ. Η τελευταία εξασφάλιζε τη νομιμότητα της απόφασης με την τελική της έγκριση για την απρόσκοπτη, αλλά πάντα «αυτόνομη» λειτουργία του κληροδοτήματος.

 

Τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους;

Ο φετινός προϋπολογισμός όμως, για κάποιο λόγο δεν εγκρίθηκε, προκαλώντας εδώ και δύο περίπου εβδομάδες αλυσιδωτές καταρχάς αντιδράσεις και πλείστους προβληματισμούς που είχαν μπει κάτω από το... χαλάκι εδώ και μια πενταετία περίπου. Λέγεται ότι κατέφθασε μια διευκρινιστική εγκύκλιος για τα κληροδοτήματα που δεν άφηνε κανένα περιθώριο εφεξής σε κάποια απ’ αυτά να παραμένουν εκτός της δικαιοδοσίας των δήμων.

Όπως και να ’χει όμως, ο προβληματισμός του 2011 για το «Μιχαλέλλειο» επανήλθε και είναι πιο σοβαρός από ποτέ, αφού με τα τωρινά δεδομένα οι 13 εργαζόμενοί του είναι… εκτός και αφού στην ουσία μιλάμε για υγεία και φροντίδα ηλικιωμένων, πρωτίστως είναι στον αέρα οι ίδιοι οι 45 τρόφιμοί του! Αυτό σημαίνει πως στο μεταβατικό στάδιο που ξεκίνησε ήδη προκειμένου να ενταχθεί ο ΚΑΔ του «Μιχαλέλλειου» στον προϋπολογισμό του Δήμου Λέσβου υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με πιο χαρακτηριστικό ας πούμε εκείνο της προμήθειας φαρμάκων, για να μη μιλήσουμε για τα τρόφιμα και άλλα πολλά αναγκαία για τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Στη δημοτική αρχή δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη αυτήν και έχουν αντιληφθεί πως το όλο ζήτημα, λόγω και της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου κληροδοτήματος, δεν επιδέχεται αστοχίες και κωλυσιεργίες. Στον αντίποδα, οι 13 εργαζόμενοι του «Μιχαλέλλειου» -κάποιοι μάλιστα εξ αυτών με 30 χρόνια προϋπηρεσίας εκεί- νιώθουν και εκείνοι να χάνουν το έδαφος από τα πόδια τους και επί του παρόντος βρίσκονται σε συσκέψεις με τη δημοτική ενότητα Πλωμαρίου, διεκδικώντας και μια συνεννόηση και με τον ίδιο το δήμαρχο. Παράλληλα, ζητούν νομικές συμβουλές για τις αμέσως επόμενες ενέργειές τους (σ.σ. ασφαλιστικά μέτρα ίσως για μια προσωρινή διαταγή που να εξασφαλίζει και τους ίδιους και τη λειτουργία του γηροκομείου) και… περιμένουν.

 

 

«Θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του»…

 

Σε επικοινωνία του «Ε» με τη δημοτική αρχή, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Κατσαρός αρκέστηκε σε πρώτη φάση να εκφράσει τη θέση του δημάρχου Σπύρου Γαληνού, η οποία συνοψίζεται στην πρόθεση για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του γηροκομείου.

Ωστόσο, είναι σαφές πως τις επόμενες ημέρες θα τεθούν όλες οι παράμετροι του «Μιχαλέλλειου» επί τάπητος, χωρίς να αποκλείεται ενδεχομένως και η… έκκληση προς την κυβέρνηση για κάποια (ακόμη από τις «μπαλωματικές») νομοθετική ρύθμιση που να κόβει τους γόρδιους δεσμούς… προηγουμένων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey