Έκκληση για το πολιτιστικό σωματείο - σύμβολο της Λέσβου

Το χιόνι... γονάτισε το Αναγνωστήριο Αγιάσου!

12/01/2017 - 13:50

Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζε το πρωί της Τετάρτης, το θέατρο του ιστορικού σωματείου και ορόσημου 120 χρόνων για τη Λέσβο, Αναγνωστήριο Αγιάσου. Από το τεράστιο βάρος του χιονιού, χτες τα ξημερώματα, κατέρρευσε η σκεπή του θεάτρου! Καλώδια, σωλήνες εξαερισμού, σοβάδες, γυψοσανίδες, μεταλλικά ικριώματα, όλα έγιναν μια άμορφη μάζα.

Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζε το πρωί της Τετάρτης, το θέατρο του ιστορικού σωματείου και ορόσημου 120 χρόνων για τη Λέσβο, Αναγνωστήριο Αγιάσου. Από το τεράστιο βάρος του χιονιού, χτες τα ξημερώματα, κατέρρευσε η σκεπή του θεάτρου! Καλώδια, σωλήνες εξαερισμού, σοβάδες, γυψοσανίδες, μεταλλικά ικριώματα, όλα έγιναν μια άμορφη μάζα.

Ανατριχιαστικοί τριγμοί ακούγονταν συνεχώς, καθώς κομμάτια της σκεπής και του εξοπλισμού της, αποκολλούνταν κάθε τόσο και έπεφταν στην πλατεία του θεάτρου. «Δυστυχώς, αν ακολουθήσουν βροχές, οι ζημιές θα επεκταθούν. Το Αναγνωστήριο βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Είναι κυριολεκτικά απροστάτευτο, έρμαιο της μανίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Πραγματικός όλεθρος!», ανέφερε ο γραμματέας του Σωματείου, Παναγιώτης Κουτσκουδής, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών, για άμεση λήψη μέτρων.

Με το φως της μέρας, η βιβλική καταστροφή του θεάτρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, φάνηκε σε όλο της το αποκαρδιωτικό… μεγαλείο! Γύρω στις 10:30 το πρωί, κάτω από την αφόρητη πίεση του φορτίου που σήκωνε, η στέγη, που ως εκείνη την ώρα παρέμενε στο μεγαλύτερο τμήμα της μετέωρη, υποχώρησε και καταπλάκωσε την πλατεία του θεάτρου. Μαζί της συμπαρέσυρε προβολείς, ηχεία και άλλο εξοπλισμό μεγάλης αξίας.

Τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν, ήταν η απομάκρυνση από τη σκηνή του θεάτρου, όλου του εξοπλισμού (μικρόφωνα, υπολογιστές, κονσόλα, μουσικά όργανα, καλώδια κλπ.), η αποσυμφόρηση των δρόμων γύρω από το κτίριο του Αναγνωστηρίου με τη βοήθεια του bob-cut της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου, και η απομάκρυνση των σταθμευμένων αυτοκινήτων.


Η εσωτερική εικόνα δείχνει το μέγεθος της ζημιάς

 

Βιβλική καταστροφή

Στις 9 το πρωί ενημερώθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης και οι εκπρόσωποι του Αναγνωστηρίου, του ζήτησαν την άμεση αποστολή μηχανικών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αποτίμηση της καταστροφής και υπόδειξη λήψης κάποιων πρώτων προληπτικών μέτρων.

Κατόπιν εκκλήσεως του προέδρου του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, Κλεάνθη Κορομηλά, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον κ. Βαλσαμίδη και τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας, Γιώργο Καμπούρη, επισκέφθηκαν τον πληγέντα χώρο του Αναγνωστηρίου προκειμένου να ενημερωθούν και να συνδράμουν την προσπάθεια για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν από την έντονη χιονόπτωση.

Η περιφερειάρχης ανέφερε: «Είμαστε εδώ ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Αναγνωστηρίου, για να συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κιβωτός της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου μας».

 

«Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη γραμμή»

Η περιφερειακή παράταξη «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή» ζητά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να παρέμβει άμεσα και με κάθε δυνατό τρόπο, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η καταστροφή στο Αναγνωστήριο Αγιάσου, χωρίς κωλυσιεργίες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επίσης, καλεί την πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού να δείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία και προσοχή. Η καταστροφή στο Αναγνωστήριο Αγιάσου είναι ανοιχτή πληγή στον πολιτισμό και την ιστορία μας, που πρέπει άμεσα να κλείσει, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey