Αναβλήθηκε για σήμερα η επιβίβασή τους

Στο λιμάνι το αρματαγωγό «Λέσβος» αναμένει την επιβίβαση των προσφύγων

12/01/2017 - 13:44

Έφτασε χτες το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος», το οποίο θα φιλοξενήσει περί τους 300 πρόσφυγες και μετανάστες από το Κέντρο της Μόριας. Το αρματαγωγό πλοίο θα φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ χτες το βράδυ αναμενόταν να γίνει η επιβίβασή τους.

 

Έφτασε χτες το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος», το οποίο θα φιλοξενήσει περί τους 300 πρόσφυγες και μετανάστες από το Κέντρο της Μόριας. Το αρματαγωγό πλοίο θα φιλοξενήσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενώ χτες το βράδυ αναμενόταν να γίνει η επιβίβασή τους τελικά αναβλήθηκε για σήμερα.

Την απόφαση έλαβαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Χτες το μεσημέρι, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, βρισκόταν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να ενημερωθεί για τις περαιτέρω λεπτομέρειες.

 

«Κανένας σε σκηνή»

«Έφτασε στη Μυτιλήνη το πλοίο με εντολή του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες που έχουν προκύψει για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο χώρο της Μόριας, πέραν των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες της Λέσβου. Όλα τα παραπάνω θα γίνουν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του κράτους και τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και ευελπιστούμε ότι άμεσα στη Λέσβο δεν θα υπάρχει κανένας άνθρωπος σε συνθήκες σκηνών, μια που τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να είναι έντονα και ο χειμώνας δεν έχει βγει ακόμα», δήλωσε ο κ. Πάλλης. Πάντως διευκρίνισε ότι «300 άτομα μπορούν να φιλοξενηθούν», αριθμός που είναι αρκετά μικρότερος από τις πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Σε ερώτηση του «Ε» για το αν κατά τη γνώμη του βουλευτή, η κυβέρνηση έδρασε έγκαιρα, ο κ. Πάλλης απάντησε: «Θεωρώ ότι οι όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν κατά τη διαχείριση του προβλήματος, η παρουσία του πλοίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι σημαντική, αφού οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν έχουν τελειώσει και επομένως πάντα θα υπάρχει ανάγκη για τη στέγαση των ανθρώπων».

 

Το «Ποτάμι»

Ο Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του «Ποταμιού» δήλωσε σχετικά: «Έπρεπε να περάσουν πέντε ολόκληρες ημέρες για να επικοινωνήσει ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας, ώστε να βρεθεί -προσωρινή- λύση στη διαμονή των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου και να μη στοιβάζονται εκατοντάδες άνθρωποι σε καλοκαιρινές σκηνές μέσα στο χιόνι. Πέρασαν βέβαια σχεδόν δύο χρόνια κι ακόμη δε μάθαμε πώς αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό και γιατί τελικά δεν επαρκούν ούτε... για κοντέινερς. Ανικανότητα ή αδιαφορία; Όποια εξήγηση και αν δώσει κανείς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: χιλιάδες άνθρωποι να παγώνουν στο χιόνι με ευθύνη εκείνων που είχαν κάνει την ευαισθησία πολιτικό εμπόρευμα».

 

Η Ε. Καϊλή

Με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, φέρνει για τρίτη φορά στην επικαιρότητα το θέμα της προστασίας των προσφύγων και των αστέγων στην Ελλάδα από το δριμύ ψύχος του χειμώνα. «Σχετικά με την απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη κατάσταση στους καταυλισμούς των προσφύγων, στους οποίους βλέπουμε καλοκαιρινές σκηνές θαμμένες στο χιόνι, δεν έχουμε ανθρώπινα το δικαίωμα να σιωπούμε», σχολίασε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Ανέδειξε μάλιστα τις πολιτικές ευθύνες στο θέμα αυτό, αποδίδοντάς  εμμέσως πλην σαφώς, πλημμέλειες τόσο στην επιτήρηση της εφαρμογής του προγράμματος, όσο και στην αξιολόγηση της αποδοτικότητας και της διαφάνειας των κονδυλίων. «Δύο φορές με σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις μου, είχα επισημάνει μεγάλα ελλείμματα στη διαχείριση του θέματος της σίτισης και της στέγασης των προσφύγων αλλά και της διαφάνειας στη χρήση των κονδυλίων. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, λίγα έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή, με τα αποτελέσματα να είναι σήμερα ορατά και, δυστυχώς, πολύ επικίνδυνα για τις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε η κ. Καϊλή προσθέτοντας: «Βεβαίως κάτω από το ίδιο κρύο και τον ίδιο βαρύ χειμώνα ζουν και χιλιάδες άλλοι άστεγοι συμπολίτες μας, για τους οποίους το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έχει πράξει το παραμικρό ως προς τη στέγασή τους, αλλά ούτε μία λέξη παρηγοριάς δεν βρήκε να τους πει...».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey