Τσιρώνης για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (video)

Τέλος Φεβρουαρίου η αξιολόγηση των αιτήσεων

11/01/2017 - 21:44

Το Πρόγραμμα συνδέεται άμεσα με το εξαγωγικό προφίλ της Ελλάδας, με πρόγραμμα τυποποίησης των εξαγωγών μας, με τις βιολογικές λαϊκές αγορές, κάτι που δρομολογείται άμεσα, όπως και τη διεύρυνση επιλέξιμων τεχνολογιών. Το ποσό που αναλογεί σε όσους βιοκαλλιεργητές ενταχθούν στο Πρόγραμμα, είναι ανάλογο του προϊόντος. Για το αμπέλι και την ελιά, ανέρχεται περίπου στα 80 ευρώ ανά στρέμμα. Το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των ημερών, οι αιτήσεις για ένταξη θα διαρκέσουν για περίπου ένα μήνα και η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Γεωργία και κτηνοτροφία που σέβεται το περιβάλλον, που προστατεύει τις ισορροπίες που έχει ορίσει η φύση, που δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο-παραγωγό να κατανοήσει την πραγματική διάσταση της φύσης, που χρησιμοποιεί την επιστημονική γνώση και εμπειρία σε συνεργασία με τους φυσικούς νόμους, που επιτρέπει την είσοδο νέων ανθρώπων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και περιβαλλοντική ευαισθησία, που εξασφαλίζει την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, που καινοτομεί με νέα προϊόντα με ζήτηση στην αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά, είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος, όπως τους ανέπτυξε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 την Δευτέρα 9/1, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο για τις «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, αντιμετωπίζει συσσωρευμένα εθνικά προβλήματα από την έλλειψη Εθνικού Σχεδίου για τη Βιολογική Γεωργία, συνδέει την επιδότηση με ελάχιστη εγγυημένη εμπορία, στοχεύει σε non-food καλλιέργειες καθώς και σε υπηρεσίες, συνδέει τη βιολογική γεωργία με τις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, αντιμετωπίζει την έλλειψη εκπαίδευσης αγροτών και γεωτεχνικών, καθώς και την αδυναμία ανάπτυξης τοπικού εμπορίου.

Με το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είτε για να μετατρέψουν την συμβατική τους εκμετάλλευση σε βιολογική, είτε για να διατηρήσουν την ήδη υφιστάμενη βιολογική τους εκμετάλλευση. Σημαντικό στοιχείο του Προγράμματος είναι ότι μπορούν να συμμετάσχουν νέοι βιοκαλλιεργητές και να διεκδικήσουν χρήματα. Το συνολικό ύψος των πιστώσεων που θα προκηρυχθούν ανέρχεται στα 443 εκατ. Ευρώ. Το Πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε δύο μέρη και αφορά τόσο τους ήδη βιοκαλλιεργητές, όσο  και τους νέους που δεν υπήρξαν ποτέ αγρότες.

Το Πρόγραμμα συνδέεται άμεσα με το εξαγωγικό προφίλ της Ελλάδας, με πρόγραμμα τυποποίησης των εξαγωγών μας, με τις βιολογικές λαϊκές αγορές, κάτι που δρομολογείται άμεσα, όπως και τη διεύρυνση επιλέξιμων τεχνολογιών. Το ποσό που αναλογεί σε όσους βιοκαλλιεργητές ενταχθούν στο Πρόγραμμα, είναι ανάλογο του προϊόντος. Για το αμπέλι και την ελιά, ανέρχεται περίπου στα 80 ευρώ ανά στρέμμα. Το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των ημερών, οι αιτήσεις για ένταξη θα διαρκέσουν για περίπου ένα μήνα και η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Το οικοσύστημα της Βιολογικής Καλλιέργειας, πλησιάζει περισσότερο προς το φυσικό οικοσύστημα. Αν προσεχθούν ιδιαίτερα κάποιες φάσεις στα πλαίσια της παραγωγής προϊόντων, θα μπορούσε για κάποιες περιοχές να αποτελέσει πρότυπο οικολογικής αναβάθμισης της περιοχής με ταυτόχρονη παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Η στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα, αλλά και ειδικά στη βιολογική παραγωγή, είναι μια στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey