Η χιονόπτωση δεν εμπόδισε την πρόσβαση των ασθενών - Οι λιγοστοί εργαζόμενοι έκαναν διπλοβάρδιες

Σε επιφυλακή το Νοσοκομείο

11/01/2017 - 16:13

Τα αδύνατα… δυνατά έκαναν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, του ΕΚΑΒ αλλά και της Πυροσβεστικής, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, ώστε να είναι προσβάσιμο το Νοσοκομείο Μυτιλήνης 24 ώρες το 24ωρο καθ’ όλη τη διάρκεια της σφοδρής χιονόπτωσης και κακοκαιρίας από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα.

Τα αδύνατα… δυνατά έκαναν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, του ΕΚΑΒ αλλά και της Πυροσβεστικής, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, ώστε να είναι προσβάσιμο το Νοσοκομείο Μυτιλήνης 24 ώρες το 24ωρο καθ’ όλη τη διάρκεια της σφοδρής χιονόπτωσης και κακοκαιρίας από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα.

Σχετικά μειωμένη ήταν η κίνηση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης τη Δευτέρα, λόγω του ότι αρκετοί πολίτες συμμορφώθηκαν τόσο με την κακοκαιρία όσο και με τις οδηγίες του Δήμου Λέσβου, που προέτρεπαν τους δημότες να μην προβαίνουν σε μετακινήσεις. Χτες όμως η κίνηση αυξήθηκε κατακόρυφα, όπως εξήγησε στο «Ε» ο προϊστάμενος των Ιατρικών Υπηρεσιών Ευθύμης Ζιώγας.

 

Λειτουργία ελλείψει προσωπικού

Αρκετά προβλήματα, ωστόσο, έφερε στην επιφάνεια η χιονόπτωση σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού. Όπως εξηγεί στο «Ε» ο ταμίας του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Χαράλαμπος Μαλλιάκας, «αρκετοί συνάδελφοι έκαναν διπλοβάρδιες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και σε άλλες κλινικές, καθώς κάποιοι εργαζόμενοι αποκλείστηκαν στα χωριά τους». Μάλιστα, στην Παθολογική Κλινική χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε μόνο ένας εργαζόμενος που δούλευε με 38,5 πυρετό!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Στρατής Σαμαράς, σε σύσκεψη με εκπροσώπους της Διοίκησης του Νοσοκομείου, πρότεινε να συνδράμουν η αστυνομία και ο στρατός προκειμένου να απεγκλωβιστεί το προσωπικό από τα χιόνια και να επιστρέψει στο πόστο του, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα όσοι έμειναν πίσω να εξουθενωθούν. «Ένα νοσοκομείο έχει όλο το νησί και το προσωπικό του αποδεικνύει ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια για τη λειτουργία του. Όμως οι αρμόδιοι δεν πρέπει να επαναπαύονται στο φιλότιμο των εργαζομένων», κατέληξε ο κ. Μαλλιάκας.

Αρκετές μικροεπεμβάσεις έγιναν τις δύσκολες ημέρες του χιονιά. Έτσι και ο Μάκης Αξιώτης, χειρουργός του «Βοστανείου» που εφημέρευε το βράδυ της Δευτέρας, τόνισε στην εφημερίδα μας ότι «το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης εγγυάται καθημερινά την ασφάλεια των πολιτών και σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες κακοκαιρίας».

 

 

Το ευχαριστώ των νεφροπαθών


Σε επιφυλακή οι εθελοντές της ΕΟΔ για τους νεφροπαθείς

 

Άμεσα ανταποκρίθηκαν τις ημέρες του χιονιά οι έφεδροι καταδρομείς, οι εθελοντές της ΕΟΔ αλλά και το προσωπικό του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής για να μεταφέρουν νεφροπαθείς απ’ όλα τα σημεία του νησιού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για την προγραμματισμένη τους αιμοκάθαρση.

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου Δημήτρης Σαξιώνης ευχαριστεί όλους τους εθελοντές και τους εργαζόμενους που συνέβαλαν ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ραντεβού, καθώς και το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που προσφέρθηκε έως αργά το βράδυ της Δευτέρας να παραμείνει για να ολοκληρωθεί η πολύωρη διαδικασία της αιμοκάθαρσης.

Ακόμα πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα για τη μεταφορά των νεφροπαθών από τα αποκλεισμένα τους χωριά σε Αγιάσο και Γέρα. «Από το πρωί η ΕΟΔ μετέφερε νεφροπαθείς προς το “Βοστάνειο” για θεραπεία. Για την επιστροφή όμως των νεφροπαθών στα χωριά τους δεν υπήρχε σχετική μέριμνα από πλευράς πολιτείας. Γι’ αυτό κλήθηκε πάλι η ΕΟΔ και με δικά της οχήματα μετέφερε τους νεφροπαθείς στα χωριά τους», εξηγεί ο κ. Σαξιώνης. Επίσης, με πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου Νεφροπαθών αλλά και δικά του έξοδα, ενοικιάστηκε όχημα 4Χ4 για τη μεταφορά κάποιων νεφροπαθών.

«Όλοι οι νεφροπαθείς είναι ασφαλείς στα σπίτια τους και αυτό αποτελεί μεγάλη ανακούφιση. Θέλω να ευχαριστήσω για τις εθελοντικές τους προσπάθειες και την ΕΟΔ Λέσβου και τον Ιγνάτη Ψωμά για την καλύτερη τιμή που μας έκανε στην ενοικίαση αυτοκινήτου», κατέληξε ο κ. Σαξιώνης.

 

 

Η ΕΟΔ Λέσβου πανταχού παρούσα!


Κέντρο Επιχειρήσεων για τη διάσωση των εγκλωβισμένων

 

Σε ετοιμότητα τέθηκε το παράρτημα Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από την Παρασκευή, ανήμερα των Φώτων, όπου το φαινόμενο «Αριάδνη» θα επηρέαζε και το νησί της Λέσβου.

Με πέντε οχήματα τύπου 4x4 και δυναμικό 20 μελών, που εναλλάσσονται σε βάρδιες, από το Σάββατο 7 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα εμπλεκόταν σε επιχειρήσεις, έπειτα από κλήσεις της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Λέσβου, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, του Συλλόγου Νεφροπαθών, του Δήμου, της Αστυνομίας κ.λπ. για να βοηθήσει σε περιπτώσεις μεταφοράς συνανθρώπων μας που έχρηζαν βοήθειας, σε απεγκλωβισμούς ατόμων και μεταφορά τους σε βατά σημεία, στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, στην παροχή Πρώτων Βοηθειών κ.λπ.

Από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα λειτουργούσε Κέντρο Επιχειρήσεων στα γραφεία της ομάδας, όπου συγκεντρώνονταν όλες οι πληροφορίες σχετικά με το οδικό δίκτυο, τις μετακινήσεις και την πρόσβαση σε χωριά και δρόμους της πόλης, την εξέλιξη του καιρού καθώς και την εξέλιξη και καταγραφή των επιχειρήσεων που εμπλέκονται τα μέλη της. Μέλη του παραρτήματος επί τρεις ημέρες δημιούργησαν και ενημέρωναν συνεχώς online χάρτη με όλες αυτές τις πληροφορίες, προσβάσιμο σε όποιον πολίτη το επιθυμεί.

Συνολικά έως τη Δευτέρα η ΕΟΔ ενεπλάκη σε έξι περιστατικά μεταφοράς νεφροπαθών προς και από το νοσοκομείο, σε τέσσερις κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων σε ορεινές περιοχές καθώς και σε ένα περιστατικό για παροχή Πρώτων Βοηθειών, ενώ αυτήν τη στιγμή προγραμματίζεται η επιστροφή επτά ατόμων στις περιοχές όπου διαμένουν στην επαρχία Λέσβου.

 

Στο πόδι η Πυροσβεστική

 

Λόγω σφοδρής χιονόπτωσης που έπληξε το νησί της Λέσβου τη Δευτέρα, η Π.Υ. Μυτιλήνης προέβη στον απεγκλωβισμό τριών ατόμων από οχήματα στις περιοχές Παγανή και Γενί Λιμάνι Κάπης καθώς και σε κοπή δέντρου στην είσοδο του Μανταμάδου.

Το Π.Κ. Καλλονής προέβη στον απεγκλωβισμό τριών ατόμων από οχήματα στην περιοχή Στύψη, Παράκοιλα και Άγρα, στον απεγκλωβισμό ενός ιερωμένου από τη Ι. Μονή Λειμώνος, στην ανάσυρση λόγω εκτροπής του από το οδόστρωμα οχήματος που μετέφερε νεκρή γυναίκα από την περιοχή Σκαλοχωρίου και στη μεταφορά επείγοντος ιατρικού περιστατικού από το Κέντρο Υγείας Καλλονής στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στα συμβάντα έλαβαν μέρος τέσσερα οχήματα με οκτώ άνδρες.

 

  

Και το ΕΚΑΒ με λιγότερα ασθενοφόρα!

 

Ενώ η δύναμη των εργαζομένων του ΕΚΑΒ είναι πολύ μικρότερη μετά τη μη ανανέωση συμβάσεων δέκα διασωστών από το ΚΕΕΛΠΝΟ, πράγμα το οποίο σήμαινε ότι τουλάχιστον τρία ασθενοφόρα ήταν λιγότερα στη διάθεση του ΕΚΑΒ για τις βάρδιες, οι εργαζόμενοι κουράστηκαν, αλλά τα κατάφεραν, όπως εξηγεί στο «Ε» ο προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Γιώργος Καυλακώνης.

«Είχαμε άψογη συνεργασία με την Πυροσβεστική, η οποία απεγκλώβιζε τους ασθενείς σε σημεία προσβάσιμα για εμάς, όπως στη διασταύρωση της Αγιάσου, και από κει τους μεταφέραμε στο Νοσοκομείο».

Σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται νέα προκήρυξη έως και 15 θέσεων με ετήσιες συμβάσεις για διασώστες. Το θέμα είναι αυτή να γίνει… Ας σημειωθεί ότι πριν από τη λήξη των δέκα συμβάσεων λειτουργούσαν από τέσσερα ασθενοφόρα στην πρωινή και την απογευματινή βάρδια και τρία στη βραδινή, ενώ εν μέσω χιονιά (!) λειτουργούσαν από τρία ασθενοφόρα ανά πρωινή και απογευματινή βάρδια και δύο στη βραδινή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey