Ξανά στα χιόνια η Λέσβος- Και την Τρίτη κλειστά τα σχολεία

09/01/2017 - 16:24

Ισχυρή νέα χιονόπτωση σημειώνεται σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες, στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Ιδιαίτερα έντονη είναι η χιονόπτωση σε όλη τη δυτική Λέσβο όπου έχει φτάσει μέχρι τις ακτές της Ερεσού και του Σιγρίου, ενώ στις περιοχές Φίλιας και Σκαλοχωρίου φτάνει ήδη το μισό μέτρο!

Ισχυρή νέα χιονόπτωση σημειώνεται σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες, στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Ιδιαίτερα έντονη είναι η χιονόπτωση σε όλη τη δυτική Λέσβο όπου έχει φτάσει μέχρι τις ακτές της Ερεσού και του Σιγρίου, ενώ στις περιοχές Φίλιας και Σκαλοχωρίου φτάνει ήδη το μισό μέτρο! Σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Τα συνεργεία με μηχανήματα του δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιχειρούν ξανά από τα χαράματα παρά την καταπόνηση των περασμένων ημερών, προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στους δρόμους. Που όμως αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι λόγω του παγετού που έχει προηγηθεί.

Δύσκολη προμηνύεται η νύχτα- ΦΩΤΟ Θ. Πιτσιλαδή

Διακοπές ρεύματος

Τρεις μονάδες παραγωγής ενέργειας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης στο σταθμό παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ στην πόλη της Μυτιλήνης.

Από τα χιονισμένα Μιστεγνά- ΦΩΤΟ Χρ. Κουρτζή

Άλλες 48 ώρες κακοκαιρίας

Η πρωτόγνωρη για το νησί κακοκαιρία θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα 48ωρο ακόμαΟ μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου έχει τεθεί σε κατάσταση πλήρους κινητοποίησης.

Θερμαινόμενη αίθουσα

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν,  θα παραμείνει ανοικτή, θερμαινόμενη αίθουσα μέσα στο  Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης, όλο το εικοσιτετράωρο, από το μεσημέρι της 9/1/2017 έως και το πέρας της κακοκαιρίας,  για συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα θέρμανσης και στέγης

Από τα χιονισμένα Λουτρά/ ΦΩΤΟ Ο. Πλιακάτου

Πρόσφυγες μέσα στο χιόνι

Στη Μόρια γυναίκες και παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα ζεσταίνονται σε δύο μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις οποίες λειτουργεί ένα σύστημα θέρμανσης. Οι υπόλοιποι, κυρίως Αφρικανοί άνδρες, ζουν στην πλειονότητά τους στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού σε καλοκαιρινές σκηνές σκεπασμένες από τέντες, θαμμένες κυριολεκτικά στον πάγο με κουβέρτες που τους έχουν διανεμηθεί. Με τις οποίες όμως τέτοιες θερμοκρασίες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν. Σε υπαίθριες φωτιές καίνε ό,τι μπορεί να καεί και κυρίως ξυλεία από τα γύρω ελαιοκτήματα ενώ προσπαθούν και να μαγειρέψουν σε αυτές τις φωτιές κάτι πέραν του προσφερόμενου συσσιτίου.

130 μεταφέρονται σε ξενοδοχεία

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και ο εταίρος της Ηλιαχτίδα έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά περίπου 130 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, κυρίως οικογένειες με παιδιά που μένουν σε σκηνές, σε ξενοδοχεία με προνομιακή τιμή, ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των χιονοπτώσεων στη Λέσβο. Η ρύθμιση αποτελεί μέρος ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος εγκατάστασης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόρια/ ΦΩΤΟ Μ. Μπάκας

Επείγουσα πρόσκληση Ηλιακτίδας ΑΜΚΕ

Η ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ προκηρύττει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας προσφύγων για δύο βδομάδες σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ επιθυμεί να μεταφέρει άμεσα ωφελούμενους σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή μετανάστες.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν οικονομική πρόταση φιλοξενίας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή με φαξ στο 2251045577. Στην οικονομική πρόταση θα πρέπει να αναφέρεται το κόστος φιλοξενίας ανά άτομο με τρία γεύματα την ημέρα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναφέρουν επίσης αριθμό διαθέσιμων δωματίων καθώς και αριθμό κλινών ανά δωμάτιο.

Από τον χιονισμένο Μανταμάδο/ ΦΩΤΟ Στ Ηλία

Έκκληση Πάλλη σε ξενοδόχους

Έκκληση προκειμένου να ανταποκριθούν οι ξενοδόχοι του νησιού μας στην ανάγκη στέγασης των προσφύγων και μεταναστών που είναι εκτεθειμένοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες, έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης. στην έκτακτη συνάντηση που είχε σήμερα νωρίς το μεσημέρι, με το προεδρείο της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου

 Κλειστά τα σχολεία και την Τρίτη

Με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού και σε συνεννόηση με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Λέσβου, θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 10  Ιανουαρίου 2017, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, χιονοπτώσεων, παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών.

Κλειστό και το Πανεπιστήμιο


Φωτό 9/1, 8 π.μ. του Μ. Μπάκα

Αναβάλλονται τα μαθήματα στα τμήματα της Πανεπιστημιακής Μονάδας Λέσβου (Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Σχολή Περιβάλλοντος) για Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και τα πρωινά μαθήματα της Τρίτης 10 Ιανουαρίου, με πρόθεση διευκόλυνσης γενικά για το ίδρυμα.
Παρακαλούμε αναμείνατε για νεότερη πληροφόρηση.

Φωτό του Γ. Ζορμπά από το Πέραμα

Η Χρ. Καλογήρου

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα νησιά μας βρίσκονται μπροστά σε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Δήμους,  από την πρώτη στιγμή, με όλες τις Υπηρεσίες και όλες τις δυνατότητες, έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα.

Παρά την κινητοποίηση όλων των τεχνικών μέσων των νησιών μας και τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού, υπάρχουν ακόμα  συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο, με αδυναμία αυτόματου και άμεσου απεγκλωβισμού τους.

Είναι αυτονόητο ότι συνεχίζουμε με την ίδια προσήλωση και την ίδια ένταση, ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά το ταχύτερο δυνατό».

 

 

Από το Σίγρι μεταδίδει ο Αντώνης Χιώτης

Όσα έλιωσαν εχτές με τη λιακάδα, ξαναστρώθηκαν τη νύχτα!! Κι οι βάρκες, τα κατάγυαλα, όλα ξαναγέμισαν χιόνι. 
Έτσι, ξυπνήσαμε πάλι ολόφρεσκοι κουραμπιέδες με μπόλικη άχνη, ξαφνιασμένοι, μιας και δεν το περιμέναμε αυτό το καινούριο χιόνι. 
Και τώρα, ξαναρίχνει πυκνό-πυκνό! Η Νησιώπη δεν φαίνεται! 
Οι δρόμοι στο χωριό πατιούνται κάπως, αλλά μάλλον στο Υψηλό θα είναι κλειστά.
Το αλάτι παραμένει παρκαρισμένο στο πάρκινγκ.
Και το σχολείο, βέβαια, κλειστό, οι κτηνοτρόφοι είναι αυτοί που ταλαιπωρούνται περισσότερο, μιας και πρέπει να κοιτάξουν τα ζώα τους "βρέξει-χιονίσει". 
Εμείς οι υπόλοιποι, στη ζέστη μας, στα καλοριφέρ και τις σόμπες μας, έχουμε την πολυτέλεια να μας αρέσει ή να μην μας αρέσει...

 

Διάσωση 8 εκδρομέων στο Πλωμάρι

Επιχείρηση διάσωσης οκτώ εκδρομέων που διέμεναν από την περασμένη Παρασκευή σε ξενώνα στην περιοχή Μηλιές στα ορεινά της επαρχίας Πλωμαρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΟΕ δύο ζευγάρια με τα παιδιά τους ανέβηκαν στον ορεινό ξενώνα την Παρασκευή παρά τις προβλέψεις για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας. Τελικά όταν αποδείχθηκε ότι είχαν εγκλωβιστεί, ενώ δεν είχαν και νερό μια και αυτό είχε παγώσει, κάλεσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία δεν μπορούσε όμως να ανταποκριθεί άμεσα.

Στη συνέχεια κάλεσαν τον δήμο Λέσβου. Συνεργείο του δήμου με μηχανήματα, με τον αντιδήμαρχο Γέρας Νίκο Ψωμά, τον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Μεσαγρού Γιάννη Παντελή, τον πρόεδρο του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Προκόπη Σινάνη και εργαζομένους του δήμου, ανέβηκαν στο βουνό από την πλευρά της Γέρας, ενώ βαρύ μηχάνημα της περιφέρειας βορείου Αιγαίου με αλυσίδες έσπασε τον πάγο προκειμένου στη συνέχεια οι οκτώ εγκλωβισμένοι να οδηγηθούν με ασφάλεια στον Παπάδο της Γέρας.

 

Μόνο με αλυσίδες στη Συκαμιά

Ο δρόμος για σκάλα Συκαμιάς είναι κλειστός τρίτη μέρα. Μόνο 4×4 με αλυσίδες μπορεί να κανείς να μεταβεί με όχημα, αλλά είναι και πάλι επικίνδυνο, όπως λέει η Μ. Πατρίτσια.

Σκάλα Συκαμιάς/ ΦΩΤΟ Ε. Tragellis

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey