Από 20 Λογοθεραπεύτριες και Λογοθεραπευτές της Λέσβου

SOS για την Ειδική Αγωγή

04/01/2017 - 19:43

Με γνώμονα τις ποιοτικές υπηρεσίες στη Λογοθεραπεία και την ουσιαστική συνεργασία που έχουμε μαζί σας τόσα χρόνια ευελπιστούμε ότι το ομόφωνο ΟΧΙ, των Λογοθεραπευτών της Λέσβου αλλά και των περισσοτέρων νομών της Ελλάδας, στον εκβιασμό του κράτους και του ΕΟΠΥΥ (πλέον ΕΦΚΑ), το ΟΧΙ στις συμβάσεις με τη μορφή που έχουν σήμερα θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα σε εκείνους που αποφασίζουν εάν θα δώσουν στην Ειδική Αγωγή αυτά που της αξίζουν.

Μυτιλήνη, 3 Ιανουαρίου 2017

Αγαπητοί γονείς,

Όπως και σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα, σήμερα οι Λογοθεραπευτές Λέσβου, στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας τους τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με σκοπό να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα στην Ειδική Αγωγή.

Σε όλους ήταν έκδηλη η ανησυχία τόσο για το επαγγελματικό μας μέλλον όσο και για το μέλλον των παιδιών που έχουμε αναλάβει και των οικογενειών τους.

Με γνώμονα τις ποιοτικές υπηρεσίες στη Λογοθεραπεία και την ουσιαστική συνεργασία που έχουμε μαζί σας τόσα χρόνια ευελπιστούμε ότι το ομόφωνο ΟΧΙ, των Λογοθεραπευτών της Λέσβου αλλά και των περισσοτέρων νομών της Ελλάδας, στον εκβιασμό του κράτους και του ΕΟΠΥΥ (πλέον ΕΦΚΑ), το ΟΧΙ στις συμβάσεις με τη μορφή που έχουν σήμερα θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα σε εκείνους που αποφασίζουν εάν θα δώσουν στην Ειδική Αγωγή αυτά που της αξίζουν.

Παρακαλούμε, προς ενημέρωσής σας, να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να διαβάσετε την Ανοιχτή Επιστολή προς Γονείς και Φορείς του ΣΕΛΛΕ και την Ανοιχτή Επιστολή για τους Γονείς του ΠΣΛ-Λ.

Με εκτίμηση,

Οι Λογοθεραπευτές Λέσβου:

Αναγνώστου Πελαγία                                  Μεϊμάρη Χρυσάνθη

Κέλλη Ελένη                                                  Ασβεστά Παρασκευή

Ραφτέλη Αναστασία                                    Μόσχου Μαρία

Γιαννιόγλου Ιγνάτης                                    Τυριακίδη Βαρβάρα

Περκαντή Κωνσταντίνα                               Χατζηεμμανουήλ Αδριανή

Χορέβας Κώστας                                           Χατζόγλου Ελένη

Αδαμπατά Κατερίνα                                     Βερβέρη Γεωργία

Ρεπάνη Ευστρατία                                        Σουγιουλτζή Ουρανία

Σταυρακέλλη Στέλλα                                    Καλίτσα Όλγα

Καλφαγιάννη Ειρήνη                                    Μαυρουδή Μαρία

 

 

 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

 

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:
Η παρούσα επιστολή αφορά όλους μας: γονείς, κηδεμόνες, φροντιστές, δασκάλους και όσους ενεργά ασχολούμαστε με την θεραπευτική παρέμβαση- διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων που χρήζουν ειδικών θεραπειών για την εκπαίδευση ή και την επιβίωσή τους. Αφορά όμως και όλους εσάς που απλά είστε Άνθρωποι, ευαισθητοποιημένοι σε θέματα Ειδικής Αγωγής.

 

Πολλοί από εσάς ίσως ήδη γνωρίζετε τις αδιαφανείς ενέργειες του ΕΟΠΥΥ μέσω του Προέδρου του, κυρίου Σωτηρίου Μπερσίμη, ο οποίος κάλεσε σε διαβούλευση μέσω e-mail (!) όλους τους ενδιαφερόμενους στις 23/12/2016 προκειμένου να εκφράσουν την συναίνεση ή τη διαφωνία τους σχετικά με την υπογραφή συμβάσεων των ειδικοτήτων των Λογοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, παιδιατρικών Φυσικοθεραπευτών και Ψυχολόγων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Το ορισμένο χρονικό περιθώριο για την τελική αποδοχή, υπογραφή και εισαγωγή στο νέο καθεστώς σύμβασης, προετοιμασίας των συστημάτων του φορέα διαχείρισης των σχετικών πληροφοριών αλλά και της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής των συμβεβλημένων θεραπευτών είναι οι 7 ημέρες (!) καθώς το σύστημα των συμβάσεων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από 01/01/2017.

Το προαναφερθέν παράλογο έρχεται να συμπληρώσει η προχειρότητα με την οποία ο φορέας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συνέταξε ένα τόσο σημαντικό έγγραφο, τη σύμβαση προς υπογραφή, η οποία καθημερινά παρουσιάζεται με μικρές και επουσιώδεις τροποποιήσεις, διατηρώντας, ωστόσο τα μεγαλειώδη κενά, τις παραλείψεις και τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από το αρχικό κείμενο, με κυρίαρχο στοιχείο την ακύρωση της Ειδικής Αγωγής ως μέσω παρέμβασης σε επίπεδο αξιολόγησης, θεραπευτικής παρέμβασης και έρευνας.

Οι χώροι παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής θα θυμίζουν περισσότερο δημόσιο νοσοκομείο σε εφημερία που αδυνατεί να διαχειριστεί τον όγκο των περιστατικών, ενώ τίθενται σοβαρά θέματα επιβίωσης των χώρων, καθώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. φλερτάρει με έννοιες όπως clawbacks και rebate (ο τελευταίος αδόκιμος, χαρακτηριστικό της ημιμάθειας και της προχειρότητας  διαχείρισης του θέματος, δόκιμος θα ήταν ο όρος deduction).

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι ιδιώτες είναι οι μόνοι που παρέχουν συστηματικά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ειδικής αγωγής (Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, Συμβουλευτικής, Ψυχολογικής Υποστήριξης) όταν όλο το δημόσιο καταρρέει. Οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής που παρέχονται στην Ελλάδα ιδιωτικά, αποτελούν πρότυπο διαχείρισης περιστατικών τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες από το εξωτερικό (Αγγλία, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ κ.α.) ακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα βραχείας ή/ και μακράς διάρκειας σε χώρους στην Ελλάδα. Η λογική του κυρίου Μπερσίμη, Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σαφή μείωση των εξειδικεύσεων και των μετεκπαιδεύσεων των θεραπευτών, εφόσον δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, με συνέπεια την έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων θεραπειών. Η επιστημονική κατάρτιση και η επαγγελματική ακεραιότητα δεν θα αποτελούν πλέον κριτήριο επιλογής θεραπευτή, αλλά η επιλογή θεραπευτή θα γίνεται με κριτήρια οικονομικά και κριτήρια εντοπιότητας. Η θεραπευτική σχέση καταλύεται.

Σας καλούμε όλους να αφυπνισθείτε και να κινητοποιηθείτε λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ισοπέδωση που ο κύριος Μπερσίμης ως Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προσπαθεί να προκαλέσει με τη σύμβαση-έκτρωμα, στις ζωές τόσων οικογενειών που ήδη ταλαιπωρούνται καθημερινά με μικρότερες ή μεγαλύτερες σωματικές ή/ και πνευματικές αναπηρίες στους κόλπους τους.

 

Με εκτίμηση

Τα μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ)

 

 

 

Ανοιχτή Ε̟πιστολή ̟προς Γονείς

Αγαπητοί γονείς και κηδεµόνες,

 Ως µέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, αλλά και ως επαγγελματίες λογοθεραπευτές, θα θέλαμε και οφείλουμε να σας ενημερώσουμε µε την παρούσα επιστολή για τις ριζικές αλλαγές στις οποίες ο ΕΟΠΥΥ προτίθεται να προβεί από 1ης Ιανουαρίου 2017 στην παροχή των άνω υπηρεσιών, γνωρίζοντας ότι µέχρι την ώρα που συντάσσεται αυτό το κείμενο, δεν έχει προβεί σε επίσηµες διαδικασίες γνωστοποίησης τους προς εσάς. Παραµονές Χριστουγέννων και µε αιφνιδιαστικό τρόπο ενηµερωθήκαµε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίµη, για την τετελεσµένη απόφαση που εξαναγκάζει τους επαγγελµατίες λογοθεραπευτές να υπογράψουν ατοµικές συµβάσεις µε τον ΕΟΠΥΥ, από 1/1/2017, οι οποίες θα αποτελούν προϋπόθεση για την κάλυψη των δαπανών ειδικής αγωγής.

 Αρχικά να σας ενηµερώσουµε πως αυτό θα ήταν θεµιτό και ευπρόσδεκτο, αν οι όροι που έθετε ο ΕΟΠΥΥ ήταν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόµενων υπηρεσιών, της ουσιαστικής διευκόλυνσης των γονέων και της συνεργασίας µε τους ειδικούς.

∆υστυχώς όµως, ο τρόπος µε τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να αλλάξει την παροχή υπηρεσιών υ̟ποβαθµίζει την ουσιαστική ποιότητά τους και ταυτόχρονα απαξιώνει τους λογοθεραπευτές:

-          υποβαθµίζει και καταργεί στην ουσία τις θεραπευτικές παρεµβάσεις

-          υπονοµεύει την επιστήµη η οποία ορίζει το πλαίσιο, τον τρόπο και το περιεχόµενο της θεραπευτικής παρέµβασης

-          υπονοµεύει το µέλλον των παιδιών µε δυσκολίες.

Πιο συγκεκριµένα,

-          αναδιαρθρώνει τα ποσά αποζηµίωσης για τις θεραπείες ΧΩΡΙΣ να αλλάζει το υπάρχον «πλαφόν» των 250 ευρώ συνολικά, πράγµα που σηµαίνει ότι θέτει ανεξέλεγκτους περιορισµούς στο είδος, τη συχνότητα αλλά και τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών

-          υποχρεώνει στη χρήση ηλεκτρονικού συστήµατος και πλαφόν στις συνεδρίες το οποίο δεν θα επιτρέπει στους θεραπευτές να διαµορφώνουν τα θεραπευτικά προγράµµατα των παιδιών όπως πρέπει, αλλά θα επιβάλλεται να διαµορφώνονται όπως «βγαίνει» το πλαφόν, π.χ. ενδεχοµένως το πλαφόν να φτάνει για τον µισό µήνα µόνο, κ.λπ.

-          υποχρεώνει σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εγκρίσεων και ουδείς γνωρίζει πώς θα γίνει αυτό από 1ης Ιανουαρίου, ούτε τι θα γίνεται µε τις θεραπείες των παιδιών µεταξύ των εγκρίσεων, τα οποία διαφαίνεται ως σοβαρό ενδεχόµενο να µένουν εκτός θεραπειών µέχρι την επόµενη επανέγκριση

-          ως τελικό αποτέλεσµα, υπονοµεύει τη σταθερότητα και το θεραπευτικό πλαίσιο των παιδιών, που πολύ καλά γνωρίζετε πόσο σηµαντικά είναι για την επιτυχία της θεραπείας.

-          Αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόµενο για οριζόντιες περικοπές στο γενικό κονδύλι για την ειδική αγωγή και άρα και του πλαφόν που τελικά θα προορίζεται κάθε µήνα αλλά και ετησίως, για τις ανάγκες των παιδιών στο σύνολο της ειδικής αγωγής.

Επιπροσθέτως, οι όροι σύµβασης µε τους λογοθεραπευτές που θέτει ο ΕΟΠΥΥ αυτήν τη στιγµή είναι επαχθείς. Πιο συγκεκριµένα,

  • θα επιβάλλει υποχρεωτικές γερές εκπτώσεις στα οφειλόµενα δεδουλευµένα στους ειδικούς (rebate)
  • θα εφαρµόζει τον µηχανισµό της αυτόµατης επιστροφής, καθώς θα καθορίζει τις αποζηµιώσεις των ειδικών µε βάση τα εκάστοτε διαθέσιµα ποσά, άγνωστο πόσα, αλλά και πότε, χωρίς όµως να δεσµεύεται µε ρήτρα. Ως συνέπεια, οι ειδικοί χάνουν οποιοδήποτε έλεγχο των απολαβών που δικαιούνται για την δουλειά που έχουν φέρει εις πέρας (clowback).

Γνωρίζετε πως, µέχρι τώρα, είχατε τη δυνατότητα να εµπιστευτείτε το θεραπευτικό πρόγραµµα του παιδιού σας ε̟πιλέγοντας ελεύθερα την/τον εξειδικευµένη/ο λογοθεραπεύτρια/λογοθεραπευτή η οποία/οποίος έχει εκπαιδευτεί:

  • να βλέπει το κάθε παιδί και την οικογένειά του σαν µια ξεχωριστή περίπτωση που χρειάζεται εξατοµικευµένη και σφαιρική φροντίδα
  • να αξιολογεί το κάθε περιστατικό και τις ανάγκες του
  • να θέτει θεραπευτικούς στόχους
  • να εκτιµά την πορεία και την έκβαση της θεραπείας
  • να συνεργάζεται µε άλλους ειδικούς · και ΟΧΙ να εκτελεί απλώς θεραπευτικές πράξεις.

Όλα τα παραπάνω δεν µας επιτρέπουν ούτε να συναινέσουµε στην έκπτωση της ̟ποιότητας των παρεχόμενών υπηρεσιών, ούτε και να επιβιώσουμε ως επαγγελματίες υπό αυτές τις συνθήκες.          

 Επιπροσθέτως, καταθέτουµε την γνώµη πως ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο προφασίζονται κοινωνικές παροχές, χωρίς όµως να µεριµνούν για την πρόσληψη λογοθεραπευτών στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση, στην Ειδική Αγωγή, στα Παιδιατρικά Νοσοκοµεία, στα ΚΕ∆∆Υ και στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, στα οποία όπως κάποιοι ήδη γνωρίζετε, για τη διαδικασία της διάγνωσης και της γνωµάτευσης, οι γονείς θα χρειάζεται να περιµένετε για ραντεβού από 6, 9 ή και 12 µήνες. Αν στόχος είναι η ενίσχυση του ασφαλιζόµενου και της ειδικής αγωγής, περιµένουµε την άµεση πρόσληψη ειδικών θεραπευτών οι οποίοι ως δηµόσιοι λειτουργοί θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες αξιολόγησης και θεραπείας, χωρίς καµία επιβάρυνση και καθυστέρηση.

 Περιµένουµε επίσης, έλεγχο για την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής στις ΜΚΟ, και Κέντρων Ηµερήσιας Φροντίδας, για την ποιότητα και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, ειδικά καθώς οι ΜΚΟ και τα Κέντρα Ηµερήσιας Φροντίδας, λαµβάνουν και αυτά ένα µεγάλο ποσοστό της κρατικής δαπάνης για την ειδική αγωγή.

Αγαπητοί γονείς, έχουν αρχίσει να δηµοσιοποιούνται νούµερα δαπανών, δηλώνοντας πως οι δαπάνες για λογοθεραπείες απέχουν πολύ από τις δαπάνες για τις υπόλοιπες θεραπείες ειδικής αγωγής και τις ιατρικές πράξεις. Να υπενθυµίσουµε πως έγκριση για τις δαπάνες της λογοθεραπείας και τον συγκεκριµένο και απαιτούµενο αριθµό συνεδριών γίνεται από δηµοσίους φορείς (νοσοκοµεία, κέντρα ψυχικής υγείας) και οι λογοθεραπευτές απλώς εξυπηρετούν τις εγκρίσεις αυτές. Συνεπώς, ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινήσει από τους φορείς που εγκρίνουν και να µην αιωρούνται αόριστες κατηγορίες γενικευµένες για ολόκληρους κλάδους της ειδικής αγωγής, διότι αυτό απλώς αποτελεί λάσπη! Η χορήγηση των δαπανών της λογοθεραπείας γίνεται επίσης από δηµοσίους φορείς (ταµεία) που οφείλουν να ελέγξουν τις νόµιµες προϋποθέσεις, ενώ η έγκριση του ύψους των δαπανών έχει θεσµοθετηθεί από την πολιτεία µε συγκεκριµένο πλαφόν και δεν είναι απεριόριστη. Αυτό που ̟πραγµατικά εποµένως υπονοείται και προετοιµάζεται, είναι η µείωση των συνολικών δαπανών για την ειδική αγωγή, εξυπηρετώντας µνηµονιακές διαδικασίες αξιολόγησης του κράτους και προαπαιτούµενα από τους δανειστές της χώρας.

Γνωρίζετε καλύτερα από όλους τη σηµαντικότητα της διαφύλαξης και προάσπισης της ειδικής αγωγής για τα παιδιά µας. Σας καλούµε να συνταχθείτε µαζί µας, να αντιδράσουµε στην αιφνιδιαστική υ̟ποβάθµιση των ̟παροχών, στο ̟πάγωµα και την διακο̟ή των θερα̟πειών µέσα α̟πό εκβιαστικά διλήµµατα, αλλά και το αβέβαιο µέλλον της ̟παροχής υ̟πηρεσιών ειδικής αγωγής σε ̟παιδιά και σε εφήβους.

 Με εκτίµηση και έγνοια για το µέλλον των παιδιών µας.

 Τα µέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Λογο̟πεδικών-Λογοθερα̟πευτών

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey