788 ήρθαν στη Λέσβο το Δεκέμβριο από τους 1.259 στο βόρειο Αιγαίο

Πιθανό το σενάριο κυκλώματος

04/01/2017 - 14:10

Αφρικανοί μετανάστες ήταν στην πλειονότητά τους, αυτοί που έφθασαν από την Τουρκία στη Λέσβο τον τελευταίο μήνα του περασμένου χρόνου. Το γεγονός, μάλιστα, δημιουργεί βάσιμες υποψίες στις αστυνομικές αρχές ότι στην απέναντι όχθη έχει δημιουργηθεί διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Αφρικανοί μετανάστες ήταν στην πλειονότητά τους, αυτοί που έφθασαν από την Τουρκία στη Λέσβο τον τελευταίο μήνα του περασμένου χρόνου. Το γεγονός, μάλιστα, δημιουργεί βάσιμες υποψίες στις αστυνομικές αρχές ότι στην απέναντι όχθη έχει δημιουργηθεί διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

Ταυτόχρονα, σημαντικός ήταν και ο αριθμός των Λατινοαμερικανών μεταναστών από τη Νότια Αμερική και από νησιά της Καραϊβικής που πέρασε στα ελληνικά νησιά, ενώ το ποσοστό των νεοφερμένων που έχουν προσφυγικό προφίλ, μοιάζει να υποχωρεί.

Το Δεκέμβριο του 2016, έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου συνολικά 1.259 μετανάστες και πρόσφυγες από τις απέναντι ακτές. Από αυτούς μόλις 52 πέρασαν στη Σάμο, 419 πέρασαν στη Χίο και 788 πέρασαν στη Λέσβο.

«Οι Αφρικανοί μετανάστες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των όσων περνάνε στη Λέσβο, είναι αν μη τι άλλο εύκολα διακριτοί. Και φυσικά μεγάλες ομάδες από κεντροαφρικανικά κράτη, δεν φτάνουν στη Λέσβο οδοιπορώντας, παρά μόνο οργανωμένα από κυκλώματα που τους παραλαμβάνουν από τις χώρες προέλευσης τους και τους φτάνουν μέχρι τη Λέσβο», έλεγε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, σχολιάζοντας τα στοιχεία.

 

Οι προελεύσεις

Στη Λέσβο, οι 788 που πέρασαν, κατάγονται: Από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 131. Από την Αλγερία 110. Από το Αφγανιστάν 103. Από το Ιράκ 52. Από τη Συρία μόλις 35. Από την Ερυθραία 30. Από το Καμερούν 28. Από το Μαρόκο 25. Από το Μάλι 19. Από 18 από το Κονγκό και τη Σιέρα Λεόνε.

Από την Τυνησία 14. Από 13 από το Πακιστάν, το Ιράν και την Ακτή του Ελεφαντοστού. Παλαιστίνιοι δηλώνουν οι 15. Από την Τυνησία 14. Από το Μπαγκλαντές 13. Από 12 από τη Νιγηρία και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Από την Αίγυπτο 11. Από την Αιθιοπία 10. Από 8 από τη Ζαμπάμπουε, το Νεπάλ και τη Γκάνα. Από την Αϊτή 7. Από 6 από τη Γουινέα και την Αγκόλα. Από το Σουδάν 5. Από 4 από τη Μαυριτανία και τη Γκάμπια. Από 3 από τις Νήσους Κομόρες, το Νίγηρα και τη Σαουδική Αραβία. Από 2 από τη Μπουργκίνα Φάσο, τη Σομαλία και Σενεγάλη.

Από 1 από τη Δυτική Σαχάρα, την Κεντρική Αφρική, την Ουγκάντα, τη Βενεζουέλα, την Κούβα, τη Χιλή και τη Τζαμάικα. Τέλος, ακόμα 1 κατάγεται από την Τουρκία, δήλωσε δε αντικαθεστωτικός. Από όσους πέρασαν στη Λέσβο, η πλειοψηφία, 495, είναι Αφρικανοί. Οι 270 είναι Ασιάτες με μόλις 35 από αυτούς Σύρους, ενώ από το σύνολο των Ασιατών που πέρασαν στη Λέσβο, εκτιμάται ότι λιγότεροι από τους μισούς έχουν προσφυγικό προφίλ. Τέλος, στο νησί πέρασαν και 23 άτομα από χώρες της νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές πως αυτοί πέρασαν ωκεανό για να φθάσουν στις τουρκικές ακτές και από εκεί στα νησιά μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey