Σύσφιξη θρησκευτικών σχέσεων… διεθνώς!

Επίσκεψη μητροπολίτη και Βουνάτσου στη Ρουμανία

04/01/2017 - 14:08

Ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος, συνοδευόμενος από το διάκονο Νικόλαο Μαυρουδή, τον πρώην δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, και τον Ευάγγελο Λαμπρινίδη, υπομηχανικό, υπάλληλο της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, επισκέφθηκαν τη Ρουμανία από τις 23 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, προσκεκλημένοι από τον αρχιεπίσκοπο Τόμιδος (αρχαίας ελληνικής πόλης, σήμερα γνωστής ως Κωνστάντζας) Θεοδόσιον για να παραστούν, μεταξύ άλλων, στις πανηγυρικές εκδηλώσεις των δυο εθνικών εορτασμών, της εορτής προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στις 30 Νοεμβρίου, και της εθνικής επετείου της δημιουργίας του σύγχρονου Ρουμανικού Κράτους, την 1ην Δεκεμβρίου 1818, μετά τη συνένωση των διαφόρων πριγκιπάτων.

Ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος, συνοδευόμενος από το διάκονο Νικόλαο Μαυρουδή, τον πρώην δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, και τον Ευάγγελο Λαμπρινίδη, υπομηχανικό, υπάλληλο της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, επισκέφθηκαν τη Ρουμανία από τις 23 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, προσκεκλημένοι από τον αρχιεπίσκοπο Τόμιδος (αρχαίας ελληνικής πόλης, σήμερα γνωστής ως Κωνστάντζας) Θεοδόσιον για να παραστούν, μεταξύ άλλων, στις πανηγυρικές εκδηλώσεις των δυο εθνικών εορτασμών, της εορτής προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στις 30 Νοεμβρίου, και της εθνικής επετείου της δημιουργίας του σύγχρονου Ρουμανικού Κράτους, την 1ην Δεκεμβρίου 1818, μετά τη συνένωση των διαφόρων πριγκιπάτων.

Ας σημειωθεί ότι ο αρχιεπίσκοπος Τόμιδος, Θεοδόσιος, καθηγητής Πανεπιστημίου και τέως πρύτανης, έχει επισκεφθεί ήδη τέσσερις φορές τη Λέσβο, προσκεκλημένος του μητροπολίτη Μυτιλήνης συνοδευόμενος από πολυμελή χορωδία της Αρχιεπισκοπής του, ονόματι «Αρμονία», η οποία θεωρείται μια από τις καλύτερες παγκοσμίως.

Προ εξαμήνου μάλιστα, έλαβε την πρώτη διάκριση σε διακρατικό διαγωνισμό εκκλησιαστικών χορωδιών, που έλαβε χώρα στις Η.Π.Α., στον οποίον και πρώτευσε, ενώ έχει δώσει συναυλία στο Αναγνωστήριο Αγιάσου και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με εξαιρετική επιτυχία, πέραν της συμμετοχής της σε διάφορες εκκλησιαστικές τελετές. Μάλιστα δε, με τον αρχιεπίσκοπο Τόμιδος, επισκέφθηκαν τον τότε δήμαρχο Λέσβου κ. Βουνάτσο στο παλαιό Δημαρχείο και παρουσίασαν μέρος του σπουδαίου ρεπερτορίου τους.

 

Η Λέσβος στους προορισμούς

Ο μητροπολίτης Μυτιλήνης  επισκέφθηκε τον πατριάρχη της Ρουμανίας, Δανιήλ, συνοδευόμενος από τον εκπαιδευτικό Ευστράτιο Κουτσκουδή. Μεταξύ άλλων σημαντικών, αποφασίστηκε, το Τουριστικό Γραφείου του Πατριαρχείου, να εντάξει το νησί μας, στους βασικούς θρησκευτικούς προορισμούς του, και με αεροπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου και με πούλμαν μέσω Καβάλας και από εκεί ακτοπλοϊκά, ξεκινώντας από τη φετινή τουριστική περίοδο.

Σημειώνεται ότι, ο πατριάρχης Ρουμανίας, εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί προσκυνηματικά τη Λέσβο, την οποία είχε επισκεφθεί κατά το παρελθόν, ως μητροπολίτης Μολδανίας, προσκεκλημένος από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης και είχε εντυπωσιαστεί από την εκκλησιαστική ιστορία, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές του νησιού.

 

Στις «Πηγές»

Από το Βουκουρέστι, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μυτιλήνης, επισκέφθηκε το αμιγώς ελληνικό χωριό Izboarele (που σημαίνει Πηγές), οι απαρχές δημιουργίας του οποίου, ανάγονται περί του 1820, προσκεκλημένος της Ελληνικής Δημοκρατικής Κοινότητας, πρόεδρος της οποίας είναι η Σύλβια Δασκάλου, εκπαιδευτικός. Επίσης, ο μητροπολίτης Μυτιλήνης και ο αρχιεπίσκοπος Τόμιδος, επισκέφθηκαν την πόλη Tserna Voda (πρόκειται αρχαίας ελληνικής αποικίας Αξιουπόλεως) όπου παρέστησαν σε διάφορες πανηγυρικές εκδηλώσεις.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την εκκλησιαστική ακαδημία της πόλεως Τούλτσεα, (πρόκειται για την αρχαία ελληνική πόλη Αίγισος), στην οποία υπάρχει επίσης μεγάλη ελληνική κοινότητα, όπου τους υποδέχτηκε ο επιχώριος επίσκοπος κ.κ. Βησσαρίων, και παρακολούθησαν εκδηλώσεις των φοιτητών της εν λόγω σχολής, αφιερωμένες στις προαναφερθείσες δυο εθνικές ρουμανικές επετείους.

Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκαν το νεκροταφείο της πόλεως Metzidia, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των στρατιωτών του εθελοντικού Σώματος Σέρβων συμμάχων των Ρουμάνων, εναντίον των κεντρικών Δυνάμεων (Αυστροουγγαρίας, Βουλγαρίας) κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.

 

Πρόταση αδελφοποίησης

Προς τιμήν των δύο αντιπροσωπειών, ελληνικής και σερβικής, ο δήμαρχος της πόλεως Murfatlar, Valentin Sahiou, πλησίον του Τύμβου των Σέρβων πεσόντων στρατιωτών, όπως προαναφέρθηκε, παρέθεσε εορταστικό γεύμα σε κέντρο ελληνικής ομογενειακής ιδιοκτησίας. Απευθυνόμενος δε στην ελληνική αντιπροσωπεία, κατά την σχετική χαιρετιστήρια προσφώνησή του, επανέλαβε την επιθυμία του να αδερφοποιηθεί ο Δήμος του με το Δήμο Λέσβου, αίτημα το οποίο είχε απευθύνει προς τον τότε δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της Μυτιλήνης αναχώρησε από την Κωνστάντζα για το αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, όπου τους υποδέχθηκε αντιπροσωπεία, υπό το βοηθό επίσκοπο του πατριάρχου Ρουμανίας, Τιμόθεο, ο οποίος παρέθεσε τιμητικό αποχαιρετιστήριο γεύμα και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey