Αποστολή του «Ε» στη Λειψία - Παράδειγμα για την ενσωμάτωση σε σχέση με την υπόλοιπη Γερμανία

34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων!

30/12/2016 - 15:07 Ενημερώθηκε 29/03/2017 - 09:44

Με 570.000 κατοίκους, η Λειψία είναι η μεγαλύτερη πόλη του ομόσπονδου κράτους της Σαξονίας στη Γερμανία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Δυτική Γερμανία και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη όλης της χώρας, με μόλις 8,5% ανεργία. Η αποστολή των Ελλήνων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και του «Ε» με το Ινστιτούτο «Γκαίτε», επισκέφτηκε τη Λειψία, στο πλαίσιο γνωριμίας των βημάτων της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των προσφύγων.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΕΙΨΙΑ

ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

 

Με 570.000 κατοίκους, η Λειψία είναι η μεγαλύτερη πόλη του ομόσπονδου κράτους της Σαξονίας στη Γερμανία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Δυτική Γερμανία και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη όλης της χώρας, με μόλις 8,5% ανεργία. Η αποστολή των Ελλήνων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και του «Ε» με το Ινστιτούτο «Γκαίτε», επισκέφτηκε τη Λειψία, στο πλαίσιο γνωριμίας των βημάτων της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των προσφύγων.

Η διαφορά ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών, όπως διαπιστώνει και η Τάνια Μποζανίνου για το «Βήμα της Κυριακής» και όπως επισημάναμε στο πρώτο μας ρεπορτάζ για την αποστολή, είναι ότι στην πρώτη χώρα, η πολιτική σε σχέση με το προσφυγικό είναι απολύτως ξεκάθαρη.

Για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ορίσει ποσοστώσεις προσφύγων για καθένα από τα 16 κρατίδια ανάλογα με τον πληθυσμό και τα φορολογικά τους έσοδα. Αλλά και κάθε κρατίδιο χωριστά έχει ορίσει αντίστοιχες ποσοστώσεις για κάθε πόλη και περιοχή εντός του.

Το Βερολίνο, που είναι πόλη-κρατίδιο, παίρνει το 5,5% όλων των προσφύγων που καταφθάνουν στη Γερμανία. Το κρατίδιο της Σαξονίας παίρνει το 5% και από αυτό, το 13,5% πηγαίνει στη Λειψία. Το σύστημα είναι απολύτως διαφανές και δεν επιδέχεται καμία αντίρρηση από δημάρχους, τοπικούς βουλευτές κ.ά.. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση πληρώνει περίπου 10.500 ευρώ το χρόνο για κάθε πρόσφυγα που βρίσκεται στη χώρα.

 
Η ελληνική αποστολή των δημοσιογράφων με τον αντιδήμαρχο της Λειψίας, Τόμας Φαμπιάν

Παιδική προστασία

Ο αντιδήμαρχος από το 2006 της Λειψίας, Τόμας Φαμπιάν, εξηγεί ότι το πνεύμα ενσωμάτωσης και ανάπτυξης της πόλης, την έχει μετατρέψει σε ένα «νέο Βερολίνο», ενώ εκτός από τους πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο στην περιοχή (4.230 το 2015 και 1.994 το 2016), αρκετοί είναι εκείνοι από το εξωτερικό, αλλά και άλλες πόλεις και επαρχίες της Γερμανίας, που ζητούν να εγκατασταθούν στη Λειψία. Μεταξύ των αιτούντων άσυλο, είναι και 328 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες για τους οποίους ισχύει ο νόμος της παιδικής προστασίας, έχουν δηλαδή ίσα δικαιώματα με τα δικαιώματα των παιδιών των Γερμανών.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση σε σχέση με την εκπαίδευση, είναι ότι το 80% των νηπιαγωγείων της Σαξονίας λειτουργούν υπό Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τις οποίες πληρώνει ο Δήμος. Θυμίζουμε ότι στα νηπιαγωγεία φοιτούν όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και καταγωγής. Συνολικά στο κρατίδιο υπάρχουν 300 σχολεία, 8.000 δάσκαλοι και 100.000 μαθητές, καθώς και 500 τάξεις υποδοχής.

Στα τρία εκπαιδευτικά στάδια (σ.σ. χοντρικά νηπιαγωγείο, μέση εκπαίδευση και Γυμνάσιο - Λύκειο) φοιτούν 3.000 παιδιά. Βασικό «σύνθημα» είναι το «D.A.Z.» (σ.σ. «Τα γερμανικά, ως δεύτερη γλώσσα») για τους ξενόγλωσσους.

 

Τα «Πανδοχεία» της Λειψίας

 


Το «Πανδοχείο» στεγάζει πρόσφυγες στη Λειψία σε χώρο που λειτουργούσε παλιότερα ως ψυχιατρική κλινική και τόπο συγκέντρωσης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Πιεσμένη εμφανίζεται η αγορά ακινήτων στη Λειψία, όπως και στο Βερολίνο, όπου με την αύξηση του πληθυσμού, τα ενοίκια είναι υψηλά και τα κενά διαμερίσματα λίγα. Αυτό εξηγεί στη Μαρία Κουζινοπούλου για το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Αλεξάντερ Μπράιερ, υπεύθυνος του κέντρου φιλοξενίας της Λειψίας «Pandechaion», που στεγάζεται σε μια πρώην ψυχιατρική κλινική και τόπο συγκέντρωσης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Δήμος για την ενσωμάτωση των προσφύγων, συνεργάζεται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου της Σαξονίας, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδιώτες, αλλά και εθελοντές πολίτες. Στην πόλη λειτουργούν 18 κέντρα φιλοξενίας, χωρητικότητας 60­ - 300 ατόμων και 16 μικρότερα κέντρα για μέχρι 60 άτομα, ενώ το 40% των προσφύγων ζει σε δικό του διαμέρισμα. Επίσης ο Δήμος έχει ως στόχο να μεταφέρει τους πρόσφυγες μέσα σε έξι μήνες, σε διαμερίσματα. Ο στόχος αυτός δεν είναι πάντα εφικτός, καθώς το 40% των προσφύγων ζει σε διαμερίσματα.


Ζεστό γλυκό κρασί μπορεί να βρει κανείς όλες τις ώρες στη χριστουγεννιάτικη αγορά κάθε πόλης της Γερμανίας -τουλάχιστον αυτό ίσχυε πριν την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση

 

Η δημοτική αρχή, με «ξεκάθαρη πολιτική άποψη ότι κανένας δεν γίνεται πρόσφυγας χωρίς λόγο και ότι το φαινόμενο αυτό είναι μια θετική πρόκληση», όπως λέει ο αντιδήμαρχος Τόμας Φάμπιαν, κατακτά έναν άλλο σημαντικό στόχο: να κλείσει όλα τα κέντρα επείγουσας στέγασης (το τελευταίο κλείνει στο τέλος του χρόνου), οπότε πλέον οι πρόσφυγες θα διαμένουν μόνο σε δομές φιλοξενίας.

Ανά 50 πρόσφυγες διατίθεται ένας κοινωνικός λειτουργός, αντί για ένας κοινωνικός λειτουργός ανά 100 πρόσφυγες, όπως στην υπόλοιπη Γερμανία. Αυτό αποτελεί μία από τις αρχές της δημοτικής Αρχής στη Λειψία για τη συμπερίληψη των προσφύγων, μαζί με υπηρεσίες διαθέσιμες σε όλους, και στόχο να γίνουν όλοι ανεξάρτητοι. Περίπου 2.200 πρόσφυγες έχουν ενσωματωθεί στην αγορά εργασίας και 129 βρίσκονται σε εκπαίδευση.

 


Η Λειψία είναι η μεγαλύτερη πόλη του ομόσπονδου κράτους της Σαξονίας στη Γερμανία, και το όνομά της προέρχεται από την σλάβικη λέξη Lipsk (οικισμός με φλαμουριές). Έχει αδελφοποιηθεί με τη Θεσσαλονίκη. Οι διαμαρτυρίες που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, οδήγησαν το Νοέμβριο του 1989, στην πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η Λειψία μετατρέπεται σε… νέο «Βερολίνο», αναφορικά με την πολυπολιτισμικότητά της

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey