Για την ανέγερση Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Βιβλιοθήκης στο Λόφο

«Πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

27/12/2016 - 14:56

Σε τροχιά ολοκλήρωσης των δομών που θα εξυπηρετούν στη Μυτιλήνη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπήκε το ανώτατο ίδρυμα της περιοχής μας με το «πράσινο φως» που άναψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χρηματοδοτώντας την ανέγερση του κτηρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Βιβλιοθήκης στο Λόφο Ξενία.

 

Σε τροχιά ολοκλήρωσης των δομών που θα εξυπηρετούν στη Μυτιλήνη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπήκε το ανώτατο ίδρυμα της περιοχής μας με το «πράσινο φως» που άναψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χρηματοδοτώντας την ανέγερση του κτηρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Βιβλιοθήκης στο Λόφο Ξενία.

Τρεις νέες χρηματοδοτικές συμβάσεις, ύψους 203 εκατ. ευρώ, υπέγραψε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της καινοτομίας. Οι συμφωνίες αφορούν τα ελληνικά πανεπιστήμια, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και την «Upstream». «Πρόκειται για τρεις συμβάσεις, οι οποίες έχουν ως επίκεντρο τη στήριξη της καινοτομίας και των επιχειρήσεων, και θα συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας και στην επάνοδο της Ελλάδας σε πορεία ανάπτυξης», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ.

 

Σε εννιά ΑΕΙ

Το δάνειο 138 εκατ. στα πανεπιστήμια αφορά τη στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη χρηματοδότηση της κατασκευής, της επέκτασης και της ανακαίνισης κτηρίων και εγκαταστάσεων σε εννέα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Το δάνειο αναμένεται να συμβάλει στην κάλυψη της μεγάλης καθυστέρησης στη συντήρηση των εγκαταστάσεων, η οποία οφείλεται στο χρόνιο έλλειμμα επενδύσεων σε υποδομές για τα ελληνικά πανεπιστήμια, κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Η χρηματοδότηση αφορά πανεπιστήμια σε Αθήνα, Χανιά, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Βόλο.

 

Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

Η ανέγερση κτηρίου για τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Βιβλιοθήκης ιδιόκτητης ήταν ένα από τα φιλόδοξα και μεγαλόπνοα σχέδια του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να ξεκινήσουν, κατόπιν προκήρυξης σχετικού διαγωνισμού, τα έργα στα 25 ιδιόκτητα στρέμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο χώρος που θα κατασκευαστεί η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών είναι σήμερα εκεί που βρίσκεται άτυπα το πάρκινγκ, στο υψηλότερο μέρος του Λόφου. Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, όπου θα εδρεύουν τα Τμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και Γεωγραφίας, θα αγγίζει τα 5.500 τ.μ.

Η βιβλιοθήκη, που βρίσκεται σήμερα επί της οδού Ίμβρου, στο κέντρο της Μυτιλήνης, θα μετεγκατασταθεί σε πολύ μεγαλύτερο χώρο, με τη διαμόρφωση σύγχρονου αναγνωστηρίου με μεγάλη ποικιλία ερευνητικών δοκιμίων, καταλαμβάνοντας έκταση 1.000 τ.μ.

 

Ο πρύτανης

Το μήνυμα του πρύτανη Στέφανου Γκρίτζαλη προς την ακαδημαϊκή κοινότητα σημειώνει: «Μπορούμε να συνεχίσουμε τις θετικές σκέψεις μας για την επόμενη μέρα, θεωρώντας ότι εντός του 2017 μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να υπάρχει ανάδοχος εταιρεία για την κατασκευή του κτηρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Βιβλιοθήκης στο Λόφο, κοντά στο “parking”, καθώς και εξωτερικός τεχνικός σύμβουλος που θα υποστηρίζει την Κεντρική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου μας. Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 13,5 εκατ. ευρώ».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey