Ως τις 6 το πρωί της Κυριακής η απεργία της ΠΝΟ

Δεμένα τα πλοία και με ελλείψεις τα νησιά

09/12/2016 - 14:17

Τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης, η ΠΝΟ προχώρησε στην ανακοίνωση νέας 48ώρης απεργίας, η οποία ξεκινάει σήμερα Παρασκευή στις 6.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6.00 το πρωί της Κυριακής. Οι Έλληνες ναυτικοί βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 24 Νοεμβρίου.

Τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης, η ΠΝΟ προχώρησε στην ανακοίνωση νέας 48ώρης απεργίας, η οποία ξεκινάει σήμερα Παρασκευή στις 6.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6.00 το πρωί της Κυριακής. Οι Έλληνες ναυτικοί βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 24 Νοεμβρίου.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είχε διαφανεί πως διαμορφώνονταν οι συνθήκες για να σταματήσει η απεργία. Τελικά όμως ορισμένες ενέργειες του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή εξόργισαν την ηγεσία της Ναυτικής Ομοσπονδίας, που προχώρησε σε ανοιχτή καταγγελία του υπουργού την Τρίτη.

Το πρωί της Πέμπτης, δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή του κ. Κουρουμπλή προς τη διοίκηση της ΠΝΟ, με την οποία ο υπουργός δεσμεύεται γραπτά ότι δεν τίθεται ζήτημα αύξησης της φορολογίας στο ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών. Παράλληλα, σημειώνει: «Τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της ναυτοσύνης, το Υπουργείο δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για διάλογο, καλώντας τον κάθε φορά αρμόδιο υπουργό και την ΠΝΟ σε συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας». Μάλιστα, ο υπουργός αναφέρει και την προτεινόμενη ημερομηνία συνάντησης με τον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

 

Προβλήματα στα νησιά

Η πολυήμερη απεργία της ΠΝΟ έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις προϊόντων στα νησιά του Αιγαίου. Ο ΕΟΑΕΝ σε εξώδικη διαμαρτυρία στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Παναγιώτη Κουρουμπλή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η μακρά αυτή απεργία έχει νεκρώσει κυριολεκτικά την κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών, τα οποία στερούνται πλέον όχι μόνο προϊόντων, καυσίμων και άλλων πρώτων υλών και λοιπών αγαθών, αλλά και της δυνατότητας να αντιμετωπίσουν επείγοντα θέματα, κυρίως, υγείας των πολιτών».

Από την περασμένη Τρίτη, άρχισαν να γίνονται αισθητές οι ελλείψεις νωπών προϊόντων στην αγορά της Μυτιλήνης, από την Τετάρτη άρχισαν να εξαντλούνται τα αποθέματα υγρών καυσίμων στο νησί. Σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις του νησιού, επειδή δεν μπορούν να παραλάβουν πρώτες ύλες και να στείλουν τα προϊόντα τους στους πελάτες τους. Εκατοντάδες είναι πλέον τα φορτηγά οχήματα που βρίσκονται στον Πειραιά με προορισμό τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, όμως δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω της απεργίας.

Οι μετακινήσεις προσώπων από και προς τα νησιά γίνεται μόνο αεροπορικώς, οι πληρότητες στις πτήσεις είναι πολύ μεγάλες και οι αεροπορικές εταιρείες βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν σε ανέλπιστο βαθμό αυτήν την περίοδο. Άγνωστο ήταν ως χθες αν η απεργία πρόκειται να ολοκληρωθεί την Κυριακή ή αν η ΠΝΟ θα προχωρήσει σε νέα 48ώρη απεργία.

 

 

Πλοίο ασφαλείας ζητά η Περιφέρεια

Χθες το απόγευμα, λίγο μετά την οριστικοποίηση της απόφασης της ΠΝΟ για συνέχιση της απεργίας, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος που προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey