Αντί για άνοιγμα, αναστολή λειτουργίας σε όλα!

09/12/2016 - 13:37

Η ιστορία λίγο έως πολύ γνωστή: Το δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου, έπειτα από έλεγχο επιθεωρητών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 23 Οκτωβρίου και έπειτα από καταγγελία (σ.σ. όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός κ. Αποστόλου), σφραγίστηκε και έκτοτε, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την απόφαση να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να επαναλειτουργήσει, ξεκίνησε μια μεγάλη κινητοποίηση εκ μέρους της ΑΔΕΛ με την καθοριστική συνδρομή της ΔΕΔΑΠΑΛ για να παρθεί πίσω ο κωδικός λειτουργίας του.

Η ιστορία λίγο έως πολύ γνωστή: Το δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου, έπειτα από έλεγχο επιθεωρητών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 23 Οκτωβρίου και έπειτα από καταγγελία (σ.σ. όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός κ. Αποστόλου), σφραγίστηκε και έκτοτε, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την απόφαση να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να επαναλειτουργήσει, ξεκίνησε μια μεγάλη κινητοποίηση εκ μέρους της ΑΔΕΛ με την καθοριστική συνδρομή της ΔΕΔΑΠΑΛ για να παρθεί πίσω ο κωδικός λειτουργίας του.

Η κατάσταση του σφαγείου τα τελευταία χρόνια, πάλι λίγο έως πολύ γνωστή: Οι υποδομές του, η γενικότερη κατάστασή του και οι ελλείψεις του ήταν πάμπολλες, με το συνεργείο της ΔΕΔΑΠΑΛ, που καταπιάστηκε δυναμικά όλο το προηγούμενο διάστημα για να το συμμορφώσει στο μέτρο του δυνατού με τις υποδείξεις των επιθεωρητών, να καταφέρνει να κάνει αρκετές βελτιωτικές παρεμβάσεις απ’ όσες δεν έγιναν τόσα χρόνια, οι οποίες ωστόσο φαίνεται πως εξακολουθούν να μην αρκούν για να ανάψουν το «πράσινο» φως της επαναλειτουργίας του.

Κι αυτό γιατί ο νέος έλεγχος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στο σφαγείο, παρά την αισιοδοξία που είχε εκφραστεί τόσο εκ μέρους των αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Βαλσαμίδη και Αδαμίδη, της προέδρου της ΑΔΕΛ Ταξιαρχούλας Πνακά αλλά και του ιδίου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου πως θα βρεθεί τρόπος για να ανοίξει το σφαγείο και μεσοπρόθεσμα να φτάσει στο σημείο να πληροί κάθε προϋπόθεση λειτουργίας, φαίνεται τελικώς να άναψε -όχι απαραίτητα «κόκκινο»- αλλά σίγουρα ένα βαθύ «πορτοκαλί».

Αυτό έκανε την πλευρά του Δήμου και της ΑΔΕΛ να σηκώνουν τα χέρια ψηλά βάσει της δήλωσης της προέδρου της ΑΔΕΛ στο «Ε» πως η δημοτική επιχείρηση αναστέλλει τη λειτουργία όλων των δημοτικών σφαγείων. Σε κάθε περίπτωση όμως, η επίσημη γνωμάτευση της τριμελούς επιτροπής κτηνιάτρων που ήλεγξαν χθες το σφαγείο αναμένεται σήμερα…

Από τις αρχές του Νοέμβρη, η ΑΔΕΛ χρηματοδότησε την εκτέλεση εκτεταμένων παρεμβάσεων στο σφαγείο του Μανταμάδου, εκκινώντας την προσπάθεια επιστροφής του «κωδικού» από το Υπουργείο. Η ΔΕΔΑΠΑΛ, με δικό της συνεργείο και με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Κατζανό, για έναν μήνα πραγματοποίησε ομολογουμένως ευρείες παρεμβάσεις και μάλιστα… εκ βάθρων, προκειμένου να γίνουν όλα εκείνα που υπέδειξαν οι επιθεωρητές του Υπουργείου στον έλεγχό τους που οδήγησε το σφράγισμα. Η δέσμευση-υπόσχεση εξάλλου του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού προς τους θορυβημένους κτηνοτρόφους του Μανταμάδου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν η επαναλειτουργία του σφαγείου πριν από τα Χριστούγεννα, που είναι περίοδος αιχμής.

 

Οι εργασίες

Βάσει τώρα των υποδείξεων των επιθεωρητών, εκτελέστηκαν εργασίες επισκευής του πατώματος, βαψίματος, εγκατάστασης νέων υδραυλικών και ηλεκτρονικών δικτύων, δημιουργίας χώρων υγιεινής αλλά και ειδικών ραμπών και ειδικών χώρων για τη σφαγή των ζώων. Παράλληλα, η ΑΔΕΛ προμηθεύτηκε και κάποια απαραίτητα εργαλεία για ένα σφαγείο που δεν υπήρχαν ως σήμερα, μέχρι και καινούρια… μαχαίρια, ενδεικτικά του πόσο υποβαθμισμένες ήταν οι εγκαταστάσεις αλλά και οι δυνατότητες ενός εκ των σημαντικότερων σφαγείων της Λέσβου.

Ωστόσο, δεν ήταν δυνατό εντός ενός μήνα να γίνουν και οι εργασίες που απαιτούνται για να λειτουργήσει ο βιολογικός του σφαγείου, να εγκατασταθούν οι ψυκτικοί θάλαμοι και κυρίως να γίνουν όλα εκείνα που χρόνια τώρα συζητιούνταν ως ελλείψεις και περίμεναν να αποκατασταθούν, τα οποία θα έφερναν και την πιστοποίησή του.

 

Η πρότερη αισιοδοξία…

Με δεδομένη όμως την καλή επικοινωνία που αναπτύχθηκε μεταξύ των τοπικών φορέων (Περιφέρεια-Δήμος) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, με τον οποίο συναντήθηκαν (και) για το σφαγείο τόσο στην Αθήνα όσο και πριν από λίγες ημέρες κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Μυτιλήνη, επικρατούσε αισιοδοξία πως θα βρισκόταν η «φόρμουλα» για να ανοίξει έγκαιρα το σφαγείο, προφανώς με «πολιτική απόφαση»(;) και να γίνουν όλα όσα απαιτούνται εν παραλλήλω.

 

...και η σημερινή απαισιοδοξία

Ο έλεγχος, ωστόσο, της τριμελούς επιτροπής κτηνιάτρων από την Περιφέρεια χθες (η δεύτερη μάλιστα μετά από εκείνη που προηγήθηκε την περασμένη Δευτέρα) δεν άφησε κατά πώς φαίνεται πολλά περιθώρια αισιοδοξίας (τουλάχιστον χθες) για να προχωρήσει η επιχείρηση επιστροφής του «κωδικού» από την Περιφέρεια και να πάει στο Υπουργείο.

Η πρόεδρος της ΑΔΕΛ Ταξιαρχούλα Πνακά, με δήλωσή της στο «Ε», έδειξε πως οι έλεγχοι δεν πήγαν όσο καλά θα περίμενε τουλάχιστον, προαναγγέλλοντας ενδεικτικά την αναστολή λειτουργίας όλων των δημοτικών σφαγείων! «Αυτό που έχω να πω σήμερα και δεν θέλω να επεκταθώ είναι ότι εμείς ως Δήμος και ως ΑΔΕΛ εκτελέσαμε στο ακέραιο όσα μας υπέδειξαν οι επιθεωρητές. Πλέον κλείνουμε όλα τα σφαγεία και περιμένουμε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μας δείξουν τι άλλο θέλουν να γίνει…», είπε χαρακτηριστικά χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Στον αντίποδα, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Μιχάλης Σαχσαμάνογλου δεν θέλησε, όπως ήταν φυσικό, στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του να πει στο «Ε» κάτι το συγκεκριμένο για τον έλεγχο που έγινε, παραπέμποντας τις εξελίξεις για αύριο (σ.σ. σήμερα), όπου θα βγει και επίσημα η γνωμάτευση της τριμελούς επιτροπής.

 

Έλεγχοι και στα άλλα σφαγεία;

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τους ελέγχους της Περιφέρειας -τη στιγμή που το μείζον σήμερα είναι η (επανα)λειτουργία του σφαγείου του Μανταμάδου- να συνεχίζονται και στα άλλα δημοτικά σφαγεία, όπως του Σκαλοχωρίου και ενδεχομένως και του Σκοπέλου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που όχι μόνο δεν ικανοποιεί την πλευρά της ΑΔΕΛ, αλλά τη φέρνει προ των ευθυνών της για την κατάσταση και των άλλων σφαγείων της, κάνοντάς την να προβληματίζεται για τη… χρονική συγκυρία που αποφασίστηκε κάτι τέτοιο και δείχνει ενδεχομένως πως ο έλεγχος στο σφαγείο του Μανταμάδου δεν είχε τα αποτελέσματα που θα περίμενε και η πλευρά του Δήμου και η πλευρά των ελεγκτών.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπουδαία αναμένονται αύριο (σ.σ. σήμερα), για μια ιστορία βέβαια που δεν είναι… σημερινή, αλλά κουβαλάει προβληματικές νοοτροπίες, κακούς χειρισμούς και καθυστερημένες πρωτοβουλίες, που έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και χρόνια. Και όχι πριν από μόλις έναν μήνα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey