Παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων για τις πλημμύρες, με προειδοποίηση (ξανά) πως οι υγρότοποι της Λέσβου είναι σε οριακή κατάσταση

«Όταν μπαζώνεις συνεχώς, μετά κλαις πάνω στα συντρίμμια…»

02/12/2016 - 14:15

Με αφορμή τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Λέσβο από την πρόσφατη νεροποντή, οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν ανακοίνωση και εκφράζουν για μια ακόμη φορά τη θέση τους για την ανάγκη προστασίας των υγροτόπων του νησιού μας.

 

Με αφορμή τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Λέσβο από την πρόσφατη νεροποντή, οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν ανακοίνωση και εκφράζουν για μια ακόμη φορά τη θέση τους για την ανάγκη προστασίας των υγροτόπων του νησιού μας.

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους πληγέντες. Δυστυχώς όμως επιβεβαιωνόμαστε, καθώς και από τις πρόσφατες πλημμύρες φανερώνονται τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται από την απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής. Οπωσδήποτε οι καταρρακτώδεις βροχές συνδέονται με τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, που από ό,τι φαίνεται τα επόμενα χρόνια θα ενταθούν…», γράφουν μεταξύ άλλων και εξειδικεύουν στη συνέχεια στην περίπτωση του Τσικνιά, του ποταμού που μεγιστοποίησε τα πλημμυρικά προβλήματα σε Καλλονή και Σκάλα.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους, οι πλημμύρες στη δυτική Λέσβο εντείνουν τα φαινόμενα ερημοποίησης, που δυστυχώς έχουν πολλαπλασιαστεί από τις φωτιές που ανάβουν κάθε φθινόπωρο για την πρόσκαιρη βόσκηση, με τραγικά αποτελέσματα όμως στο έδαφος, καθώς χάνεται η δυνατότητα κατακράτησης του νερού της βροχής και αυξάνονται οι επιπτώσεις των πλημμύρων.

 

Για τον Τσικνιά

«Έχουμε καταγγείλει κατά το παρελθόν πολλές φορές την άναρχη δόμηση, τα μπαζώματα των χειμάρρων και των υγροτόπων και δυστυχώς δεν έγινε τίποτα για την προστασία τους. Όταν μπαζώνεται η κοίτη του δέλτα του Τσικνιά, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς του νησιού με μια τεράστια λεκάνη απορροής, είναι φυσικό το νερό που δεν μπορεί να βρει διέξοδο να πλημμυρίζει τα πάντα. Και μετά κλαίμε πάνω από τα συντρίμμια».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην παρέμβασή τους σημειώνουν ακόμη πως οι υγρότοποι του νησιού μας γενικά δέχονται μεγάλες πιέσεις, προειδοποιώντας ξανά πως η κατάσταση είναι οριακή. «Ας καταλάβουν κάποιοι επιτέλους ότι οι υγρότοποι προστατεύουν από τις πλημμύρες, δεν τις προκαλούν. Δεν φταίει λοιπόν η φύση, η Νatura, για την καταστροφή, αλλά η αδυναμία να εφαρμοστούν πολιτικές για την προστασία της φύσης, υποκύπτοντας σε μικροσυμφέροντα ιδιωτών. Ας σταματήσουν λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα αυτοί που, όταν καταγγέλλουμε τα μπαζώματα στους υγροτόπους, κάνουν τα στραβά μάτια και μας κατηγορούν ως υπερβολικούς και υπερευαίσθητους οικολόγους. Aς απολογηθούν αυτοί οι κύριοι σήμερα στους πληγέντες συμπολίτες μας από τις πολιτικές τους», καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey