Η «Μυτιληνιά» συγγραφέας Πηνελόπη Κουρτζή παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο και μιλά στο «Ε»

«Η αγάπη πιστεύω πως είναι κινητήριος δύναμη»

01/12/2016 - 16:30

Η Πηνελόπη Κουρτζή γεννήθηκε στην Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιοτεχνολογία και εργάστηκε επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό χώρο και παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή, που αποτελεί και τη μεγάλη αγάπη της.

Η Πηνελόπη Κουρτζή γεννήθηκε στην Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιοτεχνολογία και εργάστηκε επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό χώρο και παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή, που αποτελεί και τη μεγάλη αγάπη της.

Έχει ταξιδέψει αρκετά, μιλάει τέσσερις γλώσσες και ερασιτεχνικά ασχολείται με το αργεντίνικο τάνγκο. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ποίησης και έχει γράψει θεατρικά έργα. Πριν από λίγες μέρες, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» το πρώτο της βιβλίο, ένα μυθιστόρημα με τον τίτλο «Κουμκουάτ: Εκεί όπου ρίζωσε η αγάπη». Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο «Πανελλήνιον», σε εκδήλωση που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο «Χατζηδανιήλ». Θα μιλήσει η Κατερίνα Γκαγκάκη και η ίδια η συγγραφέας.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, είχαμε μια μικρή συζήτηση με τη συγγραφέα.

 

Ποια ακριβώς είναι η σχέση σας με τη Μυτιλήνη;

«Παρόλο που η καταγωγή μου είναι από την Άρτα, ο σύζυγός μου έχει καταγωγή από τη Μυτιλήνη και ιδιαίτερα στενούς δεσμούς, αφού την επισκέπτεται κάθε μήνα και εδώ ζει η οικογένειά του. Έτσι, στην ουσία έχω γίνει και εγώ Μυτιληνιά, γράφω με το επίθετο του συζύγου μου και τη θεωρώ πια δεύτερη πατρίδα μου. Την έχω αγαπήσει βαθιά, έχω παντρευτεί εδώ, έχω βαφτίσει τον γιο μου εδώ και εδώ περνάμε τα καλοκαίρια μας πάντα με συγγενείς και φίλους. Οπότε, τις πιο σημαντικές αναμνήσεις της ενήλικης ζωής μου τις έχω... με φόντο τη Μυτιλήνη».

 

Πώς προέκυψε το πρώτο σας μυθιστόρημα;

«Η έμπνευση ήταν μια πραγματική ιστορία και συγκεκριμένα η ιστορία της οικογένειας της γιαγιάς μου. Πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα μπλεγμένα με πολλή μυθοπλασία αποτέλεσαν τον πυρήνα αυτού του βιβλίου. Ούτως ή άλλως αγαπώ να εμπνέομαι από πραγματικές ιστορίες και αφηγήσεις».

 

Δώστε μας με λίγα λόγια την υπόθεσή του.

«Η Βασιλική γεννιέται το 1902 στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Άρτα σε ένα πλούσιο τότε σπίτι. Ξεκινάει να αφηγείται το οδοιπορικό της μέσα από συναισθήματα και τον τρόπο που βιώνει κάθε αλλαγή στη ζωή της, κάθε νέα γνωριμία, τον έρωτα, το γάμο, την απώλεια. Το βιβλίο συνεχίζει με την ιστορία της πρωταγωνίστριας στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής και μέχρι και την απελευθέρωση. Και σε αυτά τα χρόνια που πια η Βασιλική είναι ενήλικη, έρχεται η μοίρα και τη συναντά, υφαίνοντας γι’ αυτήν καταστάσεις που είναι άλλοτε συγκλονιστικές και άλλοτε τόσο καθημερινές όσο αυτές που ζούμε όλοι μας».

 

Καθώς γράφατε σας απασχολούσε περισσότερο η πλοκή ή το χτίσιμο των χαρακτήρων των ηρώων σας;

«Και τα δύο εξίσου. Και αυτό γιατί μέσω της πλοκής και των σημαντικών γεγονότων, οι χαρακτήρες ζυμώνονταν ταυτόχρονα και κάποιες φορές πιο βίαια από το συνηθισμένο ώστε να αντεπεξέλθουν στα χτυπήματα της μοίρας. Έτσι έπρεπε να μπορώ να κρατάω σε ισορροπία τόσο την πλοκή όσο και τους χαρακτήρες όπως διαμορφώνονταν από αυτήν».

 

Επιμένετε ιδιαίτερα στο θέμα της αγάπης. Τη θεωρείτε καθοριστική στη ζωή του ανθρώπου;

«Σίγουρα! Όποια μορφή αγάπης και να ορίζει έναν άνθρωπο, η ερωτική, η αδελφική, η φιλική, η αγάπη για το Θεό, πιστεύω πως είναι κινητήριος δύναμη. Παράλληλα όμως πιστεύω πως τη ζωή του ανθρώπου εξίσου την ορίζει η έλλειψη της αγάπης, ή χειρότερα η απώλεια της. Και φυσικά μεγάλο κομμάτι στη ζωή και την πορεία του ανθρώπου παίζει και η αναζήτηση της. Υπό αυτό το πρίσμα, η αγάπη αποτελεί για μένα το αγαπημένο θέμα των βιβλίων μου και ένας άγνωστος (όσο και αν αυτό ακούγεται απλό) δρόμος για κάθε ήρωα».

 

Τι είναι για σας το γράψιμο και τι η ανάγνωση ενός βιβλίου;

«Και για τα δύο θα πω ανάγκη! Στη ζωή μου όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είχα ανάγκη να διαβάζω και να γράφω ώστε να νιώθω ευτυχισμένη. Τώρα πια μεγαλώνοντας, θα πω πως είναι και αλληλένδετα μεταξύ τους, καθώς για να γράψω καλά έχω ανάγκη να διαβάσω πολύ. Πέρα όλων αυτών, η ανάγνωση και το γράψιμο αποτελούν τις αγαπημένες μου ασχολίες αλλά και τη μεγάλη μου παρηγοριά στις δύσκολες στιγμές».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey