Πρωτοφανής παλμός μετά από καιρό - Όλο το ρεπορτάζ από τη χθεσινή δυναμική κινητοποίηση

Ο ξεσηκωμός της Λέσβου για το ΦΠΑ

01/12/2016 - 15:23

Οι καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών και η χτεσινή παγωνιά, δεν εμπόδισε τους Λέσβιους να συσπειρωθούν κατά εκατοντάδες, να νεκρώσουν το νησί, κατεβάζοντας ρολά στα μαγαζιά και στις επιχειρήσεις, και να κατέβουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, να παραμείνει ο νησιωτικός ΦΠΑ και να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής. Με μπροστάρισσα τη Λέσβο, και τα άλλα νησιά προχώρησαν σε κλείσιμο καταστημάτων, στη Λήμνο, τη Χίο και τη Σάμο.

 

Οι καταστροφικές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών και η χτεσινή παγωνιά, δεν εμπόδισε τους Λέσβιους να συσπειρωθούν κατά εκατοντάδες, να νεκρώσουν το νησί, κατεβάζοντας ρολά στα μαγαζιά και στις επιχειρήσεις, και να κατέβουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, να παραμείνει ο νησιωτικός ΦΠΑ και να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής. Με μπροστάρισσα τη Λέσβο, και τα άλλα νησιά προχώρησαν σε κλείσιμο καταστημάτων, στη Λήμνο, τη Χίο και τη Σάμο.

 


Από τη χτεσινή πρωινή σύσκεψη των φορέων στο Επιμελητήριο, η Χ. Καλογήρου, ο Σπ. Γαληνός και ο Χ. Αθανασίου

 

Με τρίωρη συμβολική κατάληψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, απαίτησαν από το γενικό γραμματέα Αιγαίου, Γιάννη Γιαννέλη (σ.σ. τηλεφωνικώς, αφού απουσίαζε), να προγραμματιστεί άμεσα ραντεβού με τον πρωθυπουργό, μόλις επιστρέψει από την Κούβα. Κλειστές οι καφετέριες και όλα τα καταστήματα και τα σούπερ-μάρκετ, με την ικανοποίηση του Βαγγέλη Μυρσινιά, προέδρου του Επιμελητηρίου, να εκφράζεται σε όλους τους τόνους. Δυναμικό «παρών» έδωσαν στο συλλαλητήριο, που γέμισε την πλατεία Σαπφούς από τις 11 το πρωί, οι οδηγοί ταξί και λεωφορείων με τις κόρνες τους, που συνόδεψαν τη διαδήλωση ως τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου.

 


Ο Ευ. Μυρσινιάς ενημερώνει όλη τη διαδήλωση ότι «όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν κλείσει τα καταστήματα. Είναι παναιγαιακό το αίτημά μας!»

 

«Η οργή του κόσμου χτυπάει στο κόκκινο», τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, περιγράφοντας στην πρωινή σύσκεψη του Επιμελητηρίου, τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών. Παράλληλα κατηγόρησε το βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Πάλλη, που απουσίαζε: «Γιατί δεν έρχεται εδώ; Πρώτα μετράει το κόμμα και η κυβέρνηση και μετά αυτός ο τόπος που είναι διαλυμένος; Δεν είναι αυτή η έννοια του βουλευτή. Ας κριθεί, όπως και όλοι μας».

 

 

Οι ενέργειες Αθανασίου

 

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου συνεχάρη τους φορείς που έλαβαν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν το χτεσινό συλλαλητήριο, παράλληλα με τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί, και ανέφερε: «Η νησιωτικότητα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Η ευνοϊκή μεταχείριση των νησιών είναι οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές χώρες που έχουν νησιά, έχουν ένα ιδιαίτερο καθεστώς για τη νησιωτικότητα. Επίσης, η νησιωτικότητα περιλαμβάνεται στο σύνταγμα. Επιβάλλεται στις κυβερνήσεις να έχουν μία ιδιαίτερη μεταχείριση στα νησιά και τις ορεινές περιοχές. Το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ έγινε δεκαετίες πριν για ευνόητους λόγους».

Επίσης τόνισε: «Επί κυβέρνησης Σαμαρά, ένα από τα θέματα τα οποία ετέθησαν από την τρόικα, ήταν η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Τότε μετείχα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Χρέους ως υπουργός Δικαιοσύνης. Αμέσως ενημέρωσα τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο ως αντιπρόεδρο, και είπαν ότι είναι κόκκινη γραμμή. Κι έτσι ούτε πλειστηριασμοί γίνονται, όπως ζητούσαν στο ένα τρίτο της αξίας, ούτε το ΦΠΑ καταργήθηκε. Με την αποφασιστική λοιπόν κίνηση, δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ».

Στο «τι κάνουμε», σχολίασε: «Ήδη έχω καταθέσει έγγραφο στον υπ. Οικονομικών, να απαντήσει ποιες είναι οι επιπτώσεις και τα οφέλη από την επικείμενη κατάργηση. Είπαν ότι δεν μπορούν να απαντήσουν σε ένα τέτοιο ζήτημα. Βέβαια είναι πονηρή η απάντηση διότι οι βουλευτές του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον κανονισμό, πρέπει να λαμβάνουν γνώση κάθε θέματος που αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Αμέσως μετά καταθέτω ερωτήσεις με άλλους βουλευτές του Βορείου Αιγαίου. Οι απαντήσεις ήταν πάντα αρνητικές. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε τρεις επίκαιρες επερωτήσεις».

 

 

Ο ρόλος του προσφυγικού

 

Η εναλλακτική πρόταση την οποία έκανε ο κ. Αθανασίου με τη ΝΔ, ήταν η εξής: «Είπαμε ότι ναι μεν η κατάργηση είναι δύσκολη, δώστε όμως παράταση για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση. Μπορείτε να κάνετε κάτι που δεν αποτελεί δέσμευση μνημονιακή. Να ανασταλεί η καταβολή ΕΝΦΙΑ για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση. Κι ενώ αρχικά είχαν πει ότι θα το συζητήσουν, δεν το συζήτησαν ούτε αυτό. Ήδη γίνεται μια κινητοποίηση από όλα τα κόμματα, αν βρούμε “τοίχο” για τη διεκδίκηση του ΦΠΑ».

Από την πλευρά της, η κ. Καλογήρου τόνισε σχετικά: «Χτυπιόμαστε όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά επιπροσθέτως και από ένα πρωτόγνωρο ζήτημα, όπως το προσφυγικό, το οποίο έρχεται και συναθροίζει οικονομικά προβλήματα στο σύνολο της οικονομίας: από τον τουρισμό, το κλίμα της αποεπένδυσης το οποίο δημιουργεί και όλες τις συνακόλουθες δυσκολίες που ξέρουμε πολύ καλά επειδή τις βιώνουμε. Από την πλευρά λοιπόν της Περιφέρειας, να είστε βέβαιοι κύριοι πρόεδροι των επαγγελματικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων, ότι έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και στο υψηλότερο επίπεδο -σε σημείο μάλιστα που θεωρώ ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες που θα μπορούσαμε να κάνουμε».

 

Η στάση Μητσοτάκη

 

Επιτακτικά οι φορείς, αλλά και η Χ. Καλογήρου ζήτησαν από τον κ. Αθανασίου, να μεταφέρει την αγωνία των νησιωτών στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να πάρει επίσημη και έγγραφη θέση. «Μου είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα το κάνει, απλώς έχει πολλές υποχρεώσεις αυτό τον καιρό γιατί απουσιάζει στο εξωτερικό», απάντησε ο κ. Αθανασίου. «Καλά, μια δήλωση δεν προλαβαίνει να κάνει;» σχολίασε καυστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου.

«Είναι πολύ θετικό το ότι ζητάμε και τη δέσμευση της ΝΔ», τόνισε ο κ. Γαληνός. «Αν η κυβέρνηση δεν το κάνει, είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να τη σύρουμε να το κάνει και ιδίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα αναλάβει κυβέρνηση ή μαζί με άλλα κόμματα. Υπάρχει εθνική ανάγκη να στηριχτούν τα νησιά και να είμαστε ενωμένοι σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε.

«Δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, αλλά και ο πρόεδρος της ΝΔ που πρέπει να μιλήσει. Να δεσμευτεί εδώ και τώρα στην απαίτηση του λεσβιακού λαού», τόνισε ο κ. Βαλτάς.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της ΝΔ, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι μίλησε στο ενδιάμεσο διάστημα από τη σύσκεψη στο Επιμελητήριο έως τη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, με τον κ. Μητσοτάκη: «Είναι αλληλέγγυος ο Μητσοτάκης και μου είπε ότι είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε όλες τις αποφάσεις των φορέων».

 

«Δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός η νησιωτικότητα»

Η περιφερειάρχης τόνισε κατά την ομιλία της: «Η Περιφέρεια ξεκίνησε πρώτη και νιώθουμε πολύ περήφανοι γι’ αυτό, πριν να ξεκινήσουν καν οι φορείς και οι επαγγελματικές οργανώσεις. Και να θυμίσω σε όλους την επιστολή την οποία στείλαμε στον τότε πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά.

Η επιστολή αυτή στάλθηκε την 36η μέρα μετά την ορκωμοσία μου ως περιφερειάρχης, επισημαίνοντάς του την ανάγκη για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ. Ήταν η πρώτη κίνηση την οποία έκανα ως περιφερειάρχης προς την κεντρική διοίκηση και την κυβέρνηση, επισημαίνοντας για ποιο λόγο πρέπει να παραμείνει ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών.

Για όλη την επιχειρηματολογία την οποία όλοι γνωρίζουμε, εγώ απλώς εδώ θα επισημάνω ένα ζήτημα, το οποίο τα λέει όλα. Η νησιωτικότητα δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός. Είναι ένα σύνολο αναγκών που υπάρχουν στον κοινωνικό, τον οικονομικό, τον πολιτιστικό τομέα.

Είναι όλο εκείνο το οποίο δεν είναι προνόμιο να έχουν μειωμένο ΦΠΑ, αλλά ανάγκη, για να μπορέσουν να αρθούν οι ανισότητες που υπάρχουν. Γι’ αυτό ειδικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου πρέπει να παραμείνει ο ΦΠΑ, ως έχει, ως το ύστατο και τελευταίο μέτρο, το οποίο υπάρχει για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας». 

 

Συλλαλητήριο στην Αθήνα, πρότεινε ο Γαληνός

 

Στις 8 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους δημάρχους όλου του Βορείου Αιγαίου, την περιφερειάρχη και τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γαληνός. «Θα ζητήσουμε να παρευρίσκονται και εκπρόσωποι των φορέων», είπε.

Και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε: «Να κάνουμε την ίδια μέρα συγκέντρωση στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος. Να καλέσουμε όλο τον κόσμο που μπορεί να κατεβεί από το νησί και παράλληλα όλους τους συλλόγους που βρίσκονται στην Αθήνα».

 

«Μπλόκαρε» η πρόταση για τη Μόρια

 

«Έχουμε τρεις κρίσεις», τόνισε ο κ. Παπαρίσβας: «Την προσφυγική, την οικονομική και την εθνική». Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, προέτρεψε τους διαδηλωτές να μπουν στα λεωφορεία και να μεταβεί το συλλαλητήριο στη Μόρια για συμπαράσταση στους πρόσφυγες, κάτι που προκάλεσε τη δυσφορία των παριστάμενων και εν τέλει απετράπη. Στη συνέχεια εξήγησε στο «Ε» ότι πρόθεση του Συντονιστικού Οργάνου ήταν όχι η επίδειξη της αλληλεγγύης, αλλά ο αποκλεισμός του Κέντρου της Μόριας, γεγονός που θα έδινε περισσότερο εύρος και δημοσιότητα στην κινητοποίηση. «Δεν θέλαμε όμως να αναφέρουμε τις προθέσεις μας από μικροφώνου, για να μη μας μπλοκάρει η Αστυνομία», εξήγησε. Και τελικά, τους μπλόκαρε… ο κόσμος.

 

Καίρια παρέμβαση Καλογήρου

«Γιατί δεν είμαστε… Κανάρια»;

Καίρια και εύλογη η πρόταση της περιφερειάρχη προς τον κ. Αθανασίου, να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στο καθεστώς που απολαμβάνουν οι… Κανάριες Νήσοι.

«Κύριε βουλευτά θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Στην είσοδο της χώρας μας στην Ε.Ε., δεν αποτέλεσε ειδικό όρο η ανάγκη της νησιωτικότητας, όπως ισχύει σε πάρα πολλές χώρες νησιωτικές. Όπως επίσης αυτό δεν έχει αποτυπωθεί ως ανάγκη σε καμία από τις ενδιάμεσες τροποποιήσεις οι οποίες έχουν γίνει.

Θα θέλαμε πάνω σε αυτό από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να παρθεί μια ειδική πρωτοβουλία, διότι το πρώτο και το σημαντικό αυτή τη στιγμή, είναι να έχουμε εμείς ως Ελλάδα, την αντίστοιχη αντιμετώπιση, όπως έχουν και τα υπερπόντια νησιά. Δεν είναι δυνατόν τα Κανάρια Νησιά να έχουν 0% γιατί το είχε προβλέψει η σύμβαση της προσχώρησής τους στην Ε.Ε. κι εμείς τόσα χρόνια μετά, να μην το έχουμε. Διότι αυτό είναι μια εγγενής αδυναμία, η οποία μάς δημιουργεί το πολύ μεγάλο ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ. Θα θέλαμε την παρέμβασή σας ακριβώς γι’ αυτό το θέμα».

Ο κ. Αθανασίου απάντησε: «Συμφωνώ απόλυτα. Νομίζω ότι εκ προοιμίου το είπα. Οι διατάξεις για τη νησιωτικότητα, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και δεύτερον είναι και η συνταγματική επιταγή».

 

«Θερμό επεισόδιο» στο «Public»

«Να ντρέπονται όσοι δεν έκλεισαν!»


Κακήν κακώς το «έκλεισε» το «Public» χτες, ο Απ. Βαλτάς, μαζί με τους εκπροσώπους του συντονιστικού

Από νωρίς χτες το πρωί βγήκε στη «γύρα» το Συντονιστικό Όργανο και έκλεισε όλα τα σούπερ-μάρκετ, ώστε να νεκρώσει η πόλη. «Το 99% των καταστημάτων κατέβασε ρολά, θεωρούμε πολύ επιτυχημένη την κινητοποίησή μας. Είναι όμως ντροπή για κείνους τους ελάχιστους που αγνοούν τον αγώνα μας και έμειναν ανοιχτοί, κάποια πρατήρια καυσίμων, ένα περίπτερο στο κέντρο. Κατά τ’ άλλα όλες οι καφετέριες έμειναν κλειστές. Και το Εργατικό Κέντρο ήταν μαζί μας, αρκετά σχολεία, οι τουριστικοί πράκτορες, το ΚΤΕΛ. Και ενώ το κρύο ήταν τσουχτερό, πάρα πολλοί πολίτες κατέβηκαν στην πλατεία, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα για τις επόμενες ενέργειές μας».

Στο μεταξύ, μετά τη σύσκεψη στο Επιμελητήριο, εκπρόσωποι των φορέων διαπίστωσαν ότι το κατάστημα «Public» δούλευε κανονικά και έκαναν… «ντου»! «Δηλαδή οι άλλοι τι είναι που έκλεισαν κι εσείς δεν κλείνετε;», επέμενε να ρωτά τον υπεύθυνο του καταστήματος, ο κ. Βαλτάς. Από την πλευρά του και αγανακτισμένος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, ανέφερε: «Ήρθατε εδώ να πάρετε το κομμάτι του ψωμιού της αγοράς και από πάνω μάς κάνετε και τσαμπουκάδες; Προκαλείτε! Αν βγούμε έξω στον κόσμο και το πούμε, θα σας το κάνουν καλοκαιρινό!».

 

«Υπάρχουν δύο Ελλάδες, όχι μία»

 

Ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος τόνισε από την πλατεία Σαπφούς: «Δυστυχώς, δεν υπάρχει μία Ελλάδα, υπάρχουν δύο Ελλάδες. Υπάρχει αυτή όλων όσοι είμαστε εδώ, το 99% του πληθυσμού, και αυτή του 1%. Και δυστυχώς, τα μέτρα που παίρνονται δεν είναι για μας το 99%, αλλά γι’ αυτό το 1%, όπως και η μείωση μισθών και συντάξεων. Διαχρονικά ως ΚΚΕ, στηρίζαμε όχι μόνο τα νησιά να έχουν μειωμένο ΦΠΑ, αλλά στα είδη πρώτης ανάγκης, το ψωμί και το γάλα, να έχουν μηδενικό ΦΠΑ. Αυτό που όλοι πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι εργαζόμενοι, λαϊκά στρώματα, επαγγελματοβιοτέχνες έχουν πολύ περισσότερο κοινά συμφέροντα, παρά με το μεγάλο κεφάλαιο -ειδικά οι μικροί επιχειρηματίες».

 

Και στο βάθος… Ερντογάν!

«Δεν πρέπει να αποδεσμεύεται το θέμα του ΦΠΑ, όμως πρέπει να μην αποδεσμεύεται και το θέμα των απειλών που υφίστανται τα νησιά μας από πλευράς του Τούρκου προέδρου. Απειλών που έχουν να κάνουν με εισβολή προσφύγων-μεταναστών στα νησιά μας και απειλές που έχουν να κάνουν με την ίδια την ύπαρξη και την εδαφική ακεραιότητα των νησιών μας.

Άρα υπάρχουν εθνικοί κίνδυνοι, πέραν του οικονομικού μαραζώματος, που απαιτούν θωράκιση σε όλους τους τομείς και κυρίως στο ηθικό μας. Νιώθω ότι είμαστε παρατημένοι και εγκαταλειμμένοι, ότι κανείς δεν υπερασπίζεται αυτά τα νησιά και αυτή τη χώρα. Πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον -αν συνεχίσουμε έτσι- θα μιλάμε ίσως και για τοπικές συρράξεις γιατί εκεί μάς οδηγούν και το έχω επισημάνει πάνω από ένα χρόνο τώρα.

Απορώ πώς δεν αντιδράμε ως Ελλάδα σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί και βήμα-βήμα μάς οδηγούν σε περιπέτειες…», ανέφερε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στο Επιμελητήριο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey