Το καταπράσινο Καζ-Νταγ

30/11/2016 - 15:45

«Ίδην δ’ικανόν πολυπίδακα μητέρα θηρών» είπαμε πως ονομάζει το υπέροχο βουνό, ο Στράβωνας (ΙΓ,1.5). Διασχίζοντας το βουνό, διαπιστώνουμε την συνέχεια του κατακερματισμένου τώρα Αιγαίου με την ενδοχώρα της Ανατολής. Κατάφυτο από την Τραχεία Πεύκη, τη Μαύρη πεύκη, με απέραντες εκτάσεις από Παλιούρια ( Paliurus spina -christi) και Σουμάκια ( Rus coriaria)*, με την Μακρολέπι βελανιδιά της επεξεργασίας των δερμάτων, η πορεία μας θυμίζει τη Λέσβο.

«Ίδην δ’ικανόν πολυπίδακα μητέρα θηρών» είπαμε πως ονομάζει το υπέροχο βουνό, ο Στράβωνας (ΙΓ,1.5). Διασχίζοντας το βουνό, διαπιστώνουμε την συνέχεια του κατακερματισμένου τώρα Αιγαίου με την ενδοχώρα της Ανατολής. Κατάφυτο από την Τραχεία Πεύκη, τη Μαύρη πεύκη, με απέραντες εκτάσεις από Παλιούρια ( Paliurus spina -christi) και Σουμάκια ( Rus coriaria)*, με την Μακρολέπι βελανιδιά της επεξεργασίας των δερμάτων, η πορεία μας θυμίζει τη Λέσβο. Όμως η Ίδη, το Καζ-Νταγ, ξεπερνά τα 1.770 μέτρα. Έτσι έχει το μοναδικό του Έλατο, επάνω από τα 1.000 μέτρα, σε μια έκταση 164 στρ.. Φτάνοντας σε ύψος 55-61 μ., η Abies Nordmanniana equi trojani θεωρείται παραλλαγή του Έλατου του Ταύρου! Ορισμένοι το θεωρούν ξεχωριστό είδος. Το βουνό έχει μια πλουσιότατη χλωρίδα, με είδη ενδημικά, όπως ένα βάλσαμο, το Hypericum kazdagensis kazdagensis. Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει είναι η χρήση των αρχαίων ονομάτων που έχουν δοθεί στα φυτά και έχουν την αύρα της ιστορίας του τόπου. H Centaurea odysseι, του Οδυσσέα, αρκετά από την ευρύτερη περιοχή της Τρωάδας, όπως o Astragalus trojanus, η Digitalis trojana (βρίσκεται και στη δική μας Ικαρία), η Armeria trojana, η Matthiola trojana, το Gallium trojanum, η Ferulago trojana.Εκεί βρίσκεται και το τσάι του βουνού της Ίδης, η Sideritis trojana (το Sarikiz τσάι). Ένα τίμησε με το όνομα του, τον πατέρα της Βοτανικής, τον Θεόφραστο, η Hesperis theophrasti. Εδώ στο νησί της Λέσβου, πέρασε ένα από απέναντι στα ασβεστολιθικά βουνά μας, ο Astragalus trojanus. Τo βουνό είναι πανύψηλο και λογικό είναι να αποτελεί βοτανικό παράδεισο. Πάντως οι Τούρκοι επιστήμονες έχουν κάνει φύλλο-φτερό τα πολύτιμα βότανα τους (11τομη η «Flora of Asia Minor») και αφθονούν οι εργασίες για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Κάτι που ξυπνά τώρα και στην Ελλάδα της Οικονομικής Κρίσης! Θέλει όμως προσοχή η αποψίλωση των βιότοπων και θα πρέπει να προωθηθούν μέθοδοι καλλιέργειας των βοτάνων. Αυτή η Μικρά Ασία δεν πέρασε μόνο ορδές πολεμιστών, τέχνη και τεχνολογία στο Αιγαίο, αλλά με μια αέναη κίνηση των νερών και του αγέρα, σκόρπισε σπόρους και φτερωτούς επισκέπτες. Αναφέρουν την αρκούδα, τον λύκο, την αλεπού, το αγριογούρουνο, το Λύγγα, το ελάφι να έχουν σαν κατοικία την «σκολοπενδρώδη» Ίδη.

 

*Το Παλιούρι εμφανίστηκε τελευταία στην Λέσβο (Παν. Σερραΐδης) γύρω από τους Λάμπου Μύλους. Ηρθε από απέναντι. Το Σουμάκι έδινε πριν από χρόνια, μια μαύρη μπογιά από τους σπόρους του.

 

 

Καταπράσινη η Ίδη

 

…και πανύψηλη

 

Έχει το έλατο της

 

…την Digitalis trojana

 

…την Centaurea odyssei

 

…το Hypericum του Kazdag

 

…την Matthiola trojana

 

…το τσάι της, τον Sideritis trojana

 

…άφθονο το παλιούρι, του ακάνθινου στεφανιού του Χριστού

 

…και το Σουμάκι

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey