Το… «by pass» που δεν γίνεται ποτέ στον Τσικνιά

30/11/2016 - 15:15

«Είναι natura και δεν παρεμβαίνουν σε όλο το μήκος του», «δεν καθαρίζεται ποτέ ουσιαστικά», «δεν κάνουν εκτροπή του, γιατί χρειάζονται απαλλοτριώσεις», είναι μόνο μερικές από τις… «αιτίες» που έδιναν και χθες αγανακτισμένοι κάτοικοι της Καλλονής για το νέο κακό του Τσικνιά, που έπνιξε την Καλλονή αλλά και τη Σκάλα.

«Είναι natura και δεν παρεμβαίνουν σε όλο το μήκος του», «δεν καθαρίζεται ποτέ ουσιαστικά», «δεν κάνουν εκτροπή του, γιατί χρειάζονται απαλλοτριώσεις», είναι μόνο μερικές από τις… «αιτίες» που έδιναν και χθες αγανακτισμένοι κάτοικοι της Καλλονής για το νέο κακό του Τσικνιά, που έπνιξε την Καλλονή αλλά και τη Σκάλα.

Το πόσο έχουν βάση ή όχι οι αιτιάσεις αυτές και το αν πράγματι εξηγούν τη νέα υπερχείλιση ενός βεβαίως… πειραγμένου ποταμού από την ανθρώπινη παρέμβαση δεν μπορεί κάποιος να το αξιολογήσει, ειδικά σήμερα. Εκείνο όμως που μπορεί να πει κανείς είναι ότι το πιο λογικό που έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια, περί της αναγκαιότητας δηλαδή να γίνει μέθοδος «by pass» και να διοχετεύονται τα νερά του Τσικνιά σε απόσταση ασφαλείας από την Καλλονή, περιέργως δεν έχει προχωρήσει ποτέ.

Και μπορεί προχθές τα καιρικά φαινόμενα να ήταν πράγματι ακραία, αλλά δεν παύει να μην τιμά κανέναν στην αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια αλλά και την Πολιτεία που ο Τσικνιάς δεν έχει μπει ποτέ σε προτεραιότητα, κι ας έχει πνίξει τουλάχιστον τρεις φορές την Καλλονή τα τελευταία 15 χρόνια.

Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσει κανείς εφιάλτη τον ποταμό Τσικνιά, ειδικά για τους καταστηματάρχες πέριξ της πλατείας της Καλλονής, που έχουν δει τα νερά του να περνούν το κατώφλι τους δύο φορές μόνο μέσα στην τελευταία πενταετία. Κάθε βροχή, μικρή ή μεγάλη, ενεργοποιεί τον προβληματισμό για το αν θα αντέξει ο ποταμός και χαρακτηριστικό είναι πως από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν η καταστροφική νεροποντή ξεκίνησε, ο αντιδήμαρχος Καλλονής Ταξιάρχης Βέρρος εκτιμούσε πως για πρώτη φορά η περιοχή ευθύνης του δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα, αφού είχε γίνει εξαιρετική δουλειά από την Περιφέρεια αλλά και από το Δήμο τόσο στον ποταμό όσο και στους καθαρισμούς των δρόμων, ευχαριστώντας δημόσια μάλιστα τους αρμόδιους αντιδημάρχους και αντιπεριφερειάρχες.

Η συνέχεια, ωστόσο, τον διέψευσε κατηγορηματικά, καθώς τα άνω των 120 χιλ. νερού που έπεσαν μέχρι τη νύχτα δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν αντικειμενικά ό,τι εργασία πρόληψης κι αν είχε γίνει νωρίτερα. Έτσι, ο Τσικνιάς εκδικήθηκε για λογαριασμό της φύσης για μια ακόμη φορά, σκεπάζοντας με τα νερά του, μέχρι και ενάμιση μέτρο, την πλατεία της «συμπρωτεύουσας».

 

Φταίει τελικά ο Τσικνιάς;

Φταίει όμως πράγματι ο Τσικνιάς ή το ότι η διαπιστωμένη ανάγκη εφαρμογής της μεθόδου «by pass» έχει μείνει μόνο στα λόγια και στα σχέδια, που κατά καιρούς δημοσιεύονται και στον Τύπο; Μήπως μετά και από την προχθεσινή νεροποντή θα πρέπει οι αρμόδιοι να δουν ότι είναι αναγκαίο να ασχοληθούν με την περίπτωση και μάλιστα από… χθες, αντί να αναλώνονται σε δικαιολογίες που αφορούν τα… φρεάτια, τους «κακούς οικολόγους» και τα αιτήματα για καθαρισμούς χειμάρρων που δεν έτυχαν ανταπόκρισης; Λέμε, μήπως πια πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες για να μη συζητάμε άνευ νοήματος κάθε φορά που ο κόσμος θα χάνει τις περιουσίες του, λέγοντάς του κιόλας τα ίδια και τα ίδια;

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey