Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται για το μειωμένο ΦΠΑ, χωρίς καμιά διαφοροποίηση από τη γραμμή Μαξίμου, και απογοητεύει

Το mail Χαρδούβελη φταίει και όχι εμείς... θείο!

29/11/2016 - 13:59

Θα περίμενε κανείς πως η υπόθεση της πρόθεσης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά, θα έφερε έστω για τους… τύπους, μία ανακοίνωση διαφορετικού περιεχομένου εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Μια και η Λέσβος είναι άμεσα θιγόμενη από αυτή την απαίτηση των δανειστών, την οποία συνυπέγραψε η κυβέρνηση και που αναμένεται να επιβαρύνει χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά, που ήδη νιώθουν (και) τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης.

Θα περίμενε κανείς πως η υπόθεση της πρόθεσης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά, θα έφερε έστω για τους… τύπους, μία ανακοίνωση διαφορετικού περιεχομένου εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Μια και η Λέσβος είναι άμεσα θιγόμενη από αυτή την απαίτηση των δανειστών, την οποία συνυπέγραψε η κυβέρνηση και που αναμένεται να επιβαρύνει χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά, που ήδη νιώθουν (και) τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης.

Η ΝΕ Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, όχι μόνο δεν τόλμησε να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση, αλλά με μία μακροσκελή τοποθέτηση, επιχειρεί να… δικαιολογήσει την κατάργηση αυτή, αλλά και να πολιτικολογήσει, χρεώνοντας δια της κλασικής μεθόδου Μαξίμου, στους… προηγούμενους τις καταστροφικές εξελίξεις.

Παραπέμποντας μάλιστα στο περίφημο mail Χαρδούβελη, που προέβλεπε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών και λησμονώντας τεχνηέντως πως το επίμαχο μέτρο, το υπέγραψε σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

«Οι απαιτήσεις των δανειστών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, είχαν ήδη καταγραφεί από το πρώτο μνημόνιο. Τότε ανάμεσα στα άλλα επώδυνα μέτρα που έθετε για την περίοδο 2012 -2014, ήταν και η “κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποίησεων”. Με το λεγόμενο “mail Χαρδούβελη”, το 2014, καταγράφηκε καθαρά η θέση της τότε κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για “την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου”», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.

Και εν συνεχεία επιχειρεί να πείσει πως παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει συμφωνίες για να υπάρξουν αντισταθμιστικά για τους κατοίκους των νησιών «έτσι ώστε, η επιβάρυνση που θα προκύψει για αυτούς από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, να είναι όσο το δυνατό πιο μικρή».

Παράλληλα σε συνέχεια της δικαιολόγησης της κυβερνητικής γραμμής, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ -που πιστεύαμε ότι είχε παρρησία να τοποθετηθεί όπως ακριβώς θα απαιτούσαν οι περιστάσεις- υποστηρίζει πως ήταν και κυβερνητική επιτυχία η αναστολή της ημερομηνίας έναρξης εφαρμογής του μέτρου για την 1/1/2017. «Επιτυχία» όμως που μας τέλειωσε και μαζί μ’ αυτή επιχειρείται να τελειώσει και την οικονομία των νησιών μας.

 

«Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Β. Αιγαίου»

Ωστόσο η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ, στη μακροσκελή της τοποθέτηση, καλεί… την κυβέρνηση να επιμείνει ακόμα πιο αποφασιστικά κατά τη διάρκεια και αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να υπάρξει αναστολή της υλοποίησης αυτού του μέτρου. Αλλά «σε κάθε περίπτωση και στον βαθμό που κάτι τέτοιο δεν γίνει κατορθωτό, θα πρέπει, μέχρι το τέλος της χρονιάς, η κυβέρνηση να ανακοινώσει τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα, έτσι ώστε όσα χρήματα χάσουν οι νησιώτες από αυτή την κατάργηση, να τα πάρουν πίσω με άλλο τρόπο!

Αυτό είναι κάτι που και η ίδια η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα στελέχη της το έχουν προεξοφλήσει. Επιπλέον: Τώρα είναι η ώρα, εκτός από την αναστολή ή την λήψη αντισταθμιστικών για τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και την Περιφέρεια, να σχεδιάσει, να εξαγγείλει και να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα έχει σαν στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας στα νησιά μας.

Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί στο “Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Β. Αιγαίου”, που έχει ήδη ανακοινωθεί και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που ήδη υλοποιούνται στο νησί μας (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), θα είναι ικανά σε αυτή τη φάση, να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα μπορεί να πατήσουν και να εκκινήσουν, οι διαδικασίες της παραγωγικής ανασυγκρότησης στο νησί μας».

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή αρκείται αντί του υπαρκτού και δεδομένου μέχρι σήμερα «κεκτημένου» των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, να ακούσει αντισταθμιστικά από την κυβέρνηση σαν αυτά που προανήγγειλε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, στην αντιπροσωπεία του ΕΟΑΕΝ που τον επισκέφθηκε και τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από κάποιο νησί του Αιγαίου.

 

ΚΚΕ:

«Ο αγώνας τώρα αρχίζει»

 

«Ο “νησιωτικός ΦΠΑ” και η τύχη του, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και ο αγώνας που ουσιαστικά τώρα αρχίζει, με πρωτοβουλία των επαγγελματικών ενώσεων και των επιστημονικών συλλόγων, πρέπει να πάρει υπ’ όψιν του, ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους», τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ.

Ο αγώνας, σύμφωνα με το ΚΚΕ, πρέπει να συνδεθεί με τη συνολικότερη φορολογική ανακούφιση που πρέπει να εφαρμοσθεί, για να ανασάνει η λαϊκή οικογένεια και μαζί της η αγορά. «Η συμπαράταξη διεκδικητικών φορέων, όπως είναι οι επαγγελματικές ενώσεις και τα επιστημονικά σωματεία, με κυβερνητικούς στην ουσία φορείς (δήμοι - περιφέρειες) ή κυβερνητικούς συμβούλους, όπως είναι τα επιμελητήρια, θέτει σοβαρά ερωτηματικά για το μέχρι πού έχουν την πρόθεση να το τραβήξουν οι διοργανωτές», προσθέτει.

 

«Γιατί δεν κλήθηκαν;»

Η μη πρόσκληση -από τα πρώτα βήματα αυτής της προσπάθειας- φορέων κατ’ εξοχήν διεκδικητικών, που μάλιστα εκφράζουν μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας, που πλήττονται ιδιαίτερα από τη φορολογία, όπως το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων, κάνουν ακόμα πιο έντονα τα παραπάνω ερωτηματικά, επισημαίνει το ΚΚΕ. Παράλληλα τονίζουν ότι η «σιγή ιχθύος που κράτησαν στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όλοι οι άλλοι παρευρισκόμενοι (Περιφέρεια, βουλευτές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ του νομού) όταν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, έθεσαν το θέμα του “νησιωτικού ΦΠΑ”, τίποτα το καλό δεν προοιωνίζει».

Και καταλήγει: «Ελπίζουμε η κινητοποίηση της Τετάρτης να μην γίνεται απλά και μόνο για να διασκεδάσει και να απορροφήσει τη δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων της Λέσβου από τη μεγάλη φορολογική αφαίμαξη που συνέχεια υφίστανται, να μην ξεφουσκώσει στην πρώτη υπόσχεση για κάποιο δήθεν υποκατάστατο που θα δώσουν οι κυβερνώντες. Σε κάθε περίπτωση, η ζωή δείχνει και όλοι κρίνονται».

 

ΝΔ: «Επιβεβλημένη η κινητοποίηση»

 

Η ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας Λέσβου, είναι αντίθετη με την αύξηση του ΦΠΑ, η οποία τη δεδομένη χρονική συγκυρία, «μόνο καταστροφική μπορεί να είναι. Συνεπώς κάθε κινητοποίηση που αντιτίθεται στην αύξηση του ΦΠΑ, είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη για την ανάδειξη του θέματος πριν είναι αργά».

Στην ανακοίνωσή της επίσης, αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει μεταξύ άλλων: Μείωση των φόρων, μείωση των κρατικών δαπανών, ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Είναι επίσης σε όλους γνωστό ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ήδη εφαρμόζεται, προβλέπει: αύξηση των φόρων, αύξηση των κρατικών δαπανών και καταπολέμηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με σωρεία γραφειοκρατικών προσκομμάτων και ιδεοληπτικών αντιδράσεων. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, εντάσσεται και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 1η Ιανουαρίου 2017».

 

ΛΑΕ:

«Δεν αξιοποιήθηκε η τροπολογία Χουντή»

«Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε ούτε στο ελάχιστο την τροπολογία του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, που υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία», τονίζει σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Ενότητα». Η τροπολογία προέβλεπε για την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα ελληνικά νησιά, αναφέροντας ότι «σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά έχουν χορηγηθεί ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις» και τονίζοντας ότι πρέπει «οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη - μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».

«Είναι πλέον φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε να αξιοποιήσει ακόμα και τις Συνθήκες και τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπουν την ύπαρξη ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές περιοχές, αλλά προτίμησε να δεχθεί την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, δείχνοντας τυφλή υπακοή στις απαιτήσεις των δανειστών. Τα κροκοδείλια δάκρυα των στελεχών και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πάλλη αλλά και της ΝΔ, Αθανασίου δεν συγκινούν κανέναν και μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούν να εκληφθούν», καταλήγει σε σχετική ανακοίνωση.

 

Οι Ενώσεις Καταναλωτών Λέσβου και Χίου

 

Οι Ενώσεις Καταναλωτών Λέσβου και Χίου - Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η Παρέμβαση», με επιστολήτους στον υπουργό, αν. υπουργό και την υφυπουργό, ζητούν να μη προχωρήσουν στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα παραμεθόρια νησιά του βορείου Αιγαίου και να παρέμβουν άμεσα.

Εκτός από το προσφυγικό τονίζουν ότι «αναμφισβήτητα η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, θα οδηγήσει την αγορά σε αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών με επιβάρυνση στον τελικό καταναλωτή. Συνέπεια τούτου είναι η περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η οποία οδηγεί ακόμα περισσότερο στον περιορισμό της κατανάλωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Επίσης σημειώνουν ότι το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα είναι ασήμαντο, ενώ για τους καταναλωτές και γενικότερα την κοινωνία του νησιού, θα αποτελέσει ένα επιπλέον δυσβάστακτο βάρος.

Εκτός των άλλων, επισημαίνουν ότι πρέπει να παταχθεί το λαθρεμπόριο και να ληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει τη μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών από 1η Ιανουαρίου 2017. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey