Ο Γιάννης Μουζάλας καταρρίπτει τους μύθους της ίδιας του της κυβέρνησης

Δεν μετακινούνται, θα έρχονται και δεν θα φεύγουν!

25/11/2016 - 13:50

Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, δίνει την ερμηνεία ότι θα καταρρεύσει η συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. αν επιχειρηθεί η προσδοκώμενη στα νησιά αποσυμφόρηση και μεταφερθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, δίνει την ερμηνεία ότι θα καταρρεύσει η συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε. αν επιχειρηθεί η προσδοκώμενη στα νησιά αποσυμφόρηση και μεταφερθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο υπουργός φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το ξεκαθαρίζει ορθά-κοφτά πως δεν προβλέπεται μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά -παρά το ότι η ερμηνεία που δίνει ως προς τη συμφωνία αμφισβητείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, με χαρακτηριστική την πρόσφατη σχετική παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου- αλλά, με την ίδια -χαρακτηριστική του- αφοπλιστική ειλικρίνεια, παραδέχεται πως πλέον στη χώρα μας οι οκτώ στους 10 μετανάστες που καταφθάνουν δεν έχουν καμία πιθανότητα να αποκτήσουν το status του πρόσφυγα.

 

- 8 στους 10 παράτυποι μετανάστες εκείνοι που έρχονται στα νησιά.

- Δεν το λέει η συμφωνία, αλλά… δεν γίνεται να μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

- Το 97% όσων φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ζητούν άσυλο, ενώ πριν από τη συμφωνία το ποσοστό αυτό ήταν 2%.

- Αν μετακινήσουμε 2.000 σήμερα, θα έρχονται 2.000 κάθε μέρα.

- Έκκληση στους νησιώτες να γίνουν τα κέντρα κράτησης και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθεί η συμφωνία.

 

Η κυνική ομολογία λοιπόν της κυβέρνησης πως… δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να διευκολυνθεί η κατάσταση ειδικά στα νησιά, σε συνδυασμό με τη δεδομένη δυσπιστία που διακατέχει τους φορείς των νησιών, με πιο χαρακτηριστική εκείνη του Δήμου και της κοινωνίας της Χίου για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, δεν μπορεί να μην εκληφθεί ως ένα νέο μεγάλο αδιέξοδο, το οποίο συνεχίζει να εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο, πλην εκείνου της δημιουργίας κλειστών κέντρων, τα οποία ασφαλώς προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Την ίδια ώρα όμως που σε Χίο και Σάμο εκφράζεται ανοιχτά η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για το προσφυγικό, στη Λέσβο των 6.000 εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών δεν κινείται φύλλο, ακόμα και τώρα που και τα περίφημα «επτά σημεία» της σύσκεψης του Μαξίμου έχουν πάει περίπατο.

 

Η απάντηση στον Αθανασίου που… δεν δόθηκε

Πριν από λίγες ημέρες, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, με τοποθέτησή του στη Βουλή και σχετική επίκαιρη ερώτηση του κόμματός του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, είχε αγγίξει από τη νομική σκοπιά την προοπτική αποσυμφόρησης, υποστηρίζοντας μια δική του εκδοχή στην ερμηνεία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, που έλεγε πως μπορεί να γίνει μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών εάν και εφόσον καταστεί έκτακτη ανάγκη και το υποδείξουν τα hot spots στα νησιά.

Ωστόσο, η κόντρα της Ν.Δ. με τον κ. Μουζάλα σε γενικότερο επίπεδο εκείνη την εποχή και η εμμονή κάποιων βουλευτών της να αναδεικνύουν το περίεργο της σχέσης του κ. Μουζάλα με τον παραιτηθέντα Οδυσσέα Βουδούρη μέσα στη Βουλή την επίμαχη περίοδο αποπροσανατόλισε εντελώς την κουβέντα και δεν διευκρινίστηκε ποτέ, πώς και γιατί μπορεί ή δεν μπορεί τελικά να μετακινηθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Ο κ. Μουζάλας ωστόσο και τότε αλλά και σήμερα, με πολύ πιο ξεκάθαρο τρόπο σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως δεν προβλέπεται μετακίνηση, που σε συνδυασμό με τις (ακόμα) αργές διαδικασίες εξέτασης ασύλου, ουσιαστικά τον διαψεύδουν ως προς τις προσδοκίες που δημιούργησε για αποσυμφόρηση.

 

Δεν το γράφει, αλλά… έτσι είναι!

Εκείνο όμως που προκαλεί στη νέα τοποθέτηση του κ. Μουζάλα είναι η παραδοχή του πως, παρόλο που δεν γράφει πουθενά η συμφωνία συγκεκριμένα περί της απαγόρευσης μετακίνησης μεταναστών από τα νησιά, εντούτοις… ισχύει, γιατί έτσι το έχουν εκτιμήσει στην Ευρώπη! «Η συμφωνία δεν το γράφει αυτό, προκύπτει όμως από την ερμηνεία της συμφωνίας», είπε ο κ. Μουζάλας χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, αν για παράδειγμα φύγουν σήμερα 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά, θα… πέσει η συμφωνία και κάθε βράδυ θα έρχονται 2.000 άνθρωποι από τις ακτές της Τουρκίας.
Η γνωστή εμμονή του κ. Μουζάλα, όμως, ενέτεινε ακόμα περισσότερο τους προβληματισμούς στις τοπικές κοινωνίες των νησιών, αφού έδωσε και το στοιχείο πως πλέον το 80% εκείνων που έρχονται πλέον στα νησιά είναι «παράτυποι μετανάστες», παραδεχόμενος και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο θέμα χορήγησης του ασύλου, καθώς πλέον το 97% όσων φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ζητούν άσυλο, ενώ πριν από τη συμφωνία το ποσοστό αυτό ήταν 2%.

«Ναι, είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία, που κάνει καλό στη χώρα μας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε 100-150 χιλιάδες μετανάστες και με κλειστά σύνορα», είπε επίσης ο κ. Μουζάλας για να χρυσώσει το χάπι στις τοπικές κοινωνίες, που πλέον παρακολουθούν εμφανώς χωρίς καμία απολύτως εμπιστοσύνη τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο προσφυγικό.

 

Κέντρα κράτησης

 

Ποια είναι η πρώτη… προσπάθεια λύσης του νέου αδιεξόδου που καταφανώς έχει μπει η χώρα και ειδικότερα τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου; Η δέσμευση του υπουργού πως θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα στα νησιά και παρά τις δεδομένες αντιδράσεις ήδη στη Χίο…

Όσο για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να επιβάλει λύσεις, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι λύσεις θα επιβληθούν, ενώ απηύθυνε έκκληση και στους νησιώτες να στηρίξουν τη συμφωνία, καθώς χωρίς αυτήν εκτίμησε ότι θα είχαμε άλλους 100.000-150.000 πρόσφυγες και μετανάστες «Θέλουμε και θα πάρουμε μέτρα για τα νησιά, δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η συμφωνία, κάνω έκκληση στους νησιώτες να φτιαχτούν οι χώροι, να κάνουμε τους διαχωρισμούς, να γίνουν τα κέντρα κράτησης και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθεί η συμφωνία», κατέληξε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey