Απεργούν οι γιατροί 24 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου

22/11/2016 - 21:01

Ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, για τις απεργίες στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη

Συμμετέχουμε στις απεργίες στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη

και την απεργιακή συγκέντρωση στα Κεντρικά Λύκεια στις 11π.μ.

Η κυβέρνηση, συζητά με το κουαρτέτο, την εφαρμογή υποκατώτατου μισθού, την κατάργηση τριετιών και μισθολογικών ωριμάνσεων, την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, την short time work” και την περιστολή του δικαιώματος της απεργίας με ταυτόχρονη θέσπιση της εργοδοτικής ανταπεργίας. Την ίδια ώρα οι ανάγκες των υγειονομικών και των ασθενών είναι στην πρέσα.

Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Τη στιγμή που τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς φτάνουν τα 6.600 και οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της για την απόλυση 1.400 επικουρικών γιατρών. Από αυτούς οι 1.050 θα απολυθούν μέχρι και 30/9/2017. Στερεί από το δημόσιο σύστημα υγείας αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό με πολύτιμη κλινική εμπειρία. Από τη μία ισχυρίζεται ότι διαφωνεί με το θεσμό του επικουρικού. Από την άλλη όχι μόνο τον διατηρεί, αλλά επεκτείνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Στοχεύει στην ανακύκλωση της ανεργίας, στη διαμόρφωση ενός φτηνού ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού, που δε θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού οι επικουρικοί πληρώνονται από τα «ίδια έσοδα» των νοσοκομείων και θα εναλλάσσεται μεταξύ ανεργίας και ευκαιριακής απασχόλησης. Η προκήρυξη 2000 θέσεων μόνιμων γιατρών για το 2017 τις οποίες έχουν προαναγγείλει δεν φτάνουν για να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν από τις απολύσεις των επικουρικών, τις παραιτήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις. Προσπαθούν να μπαλώσουν όπως - όπως τα κενά με αναγκαστικές μετακινήσεις υγειονομικών, από τη μία μονάδα υγείας στην άλλη.

Η οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων παραμένει. Τα κονδύλια των λειτουργικών δαπανών για το 2016 έχουν ήδη εξαντληθεί. Μόλις 200 εκ.€ από τα 600 εκ.€, που προβλέπονταν έχουν εκταμιευθεί από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία, ενώ το συνολικό χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία ξεπερνά τα 2,5 δισ.€. Παραμένει το «ταβάνι» της χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία στο ανεπαρκέστατο ποσό των 1,154 δισ. €. Σχεδιάζεται μείωση κατά 200 εκ.€ της κρατικής χρηματοδότησης για τον ΕΟΠΥΥ. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι δε θα πειραχτεί το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, έχει μπει η εξοικονόμηση 300 εκ. € από την «αναδιάρθρωση» των ειδικών μισθολογίων, που είναι άλλωστε και μνημονιακή δέσμευση.

Τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης, που αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κόστος για το κράτος και την εργοδοσία, πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες. Θέλουν οι δημόσιες μονάδες υγείας να λειτουργούν με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση και έσοδα από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς - πελάτες, στον ΕΟΠΥΥ κλπ. Όπως το νοσοκομείο της Σαντορίνης, το πρότυπο της «ψευτο- αριστερής επιχειρηματικότητας».

Με συντονισμένο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μπορούμε να ανατρέψουμε την καταστροφική για το λαό πολιτική, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και υπαγορεύεται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μνημόνια διαρκείας, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.

Διεκδικούμε: Να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος ή γιατρός, επικουρικός ή με άλλη ελαστική σχέση εργασίας. Να παραμείνουν οι 1400 επικουρικοί γιατροί και να απορροφηθούν άμεσα οι πάνω από 600 επικουρικοί που είναι στη λίστα. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Να προκηρυχθούν τώρα όλες οι κενές οργανικές θέσεις του Βοστανείου, των Κ.Υ. και της Μ.Υ.-ΠΕΔΥ, με ιατρούς επί θητεία, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με μόνιμους διορισμούς εργαζομένων. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των γιατρών που λήγουν. Να προσληφθούν ψυχίατροι ώστε να επαναλειτουργήσει η Ψυχιατρική Κλινική και προσωπικό καθαριότητας στα Κ.Υ. και την Μ.Υ. - ΠΕΔΥ Μυτιλήνης. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών από μονάδα σε μονάδα και από νησί σε νησί και να αποσυνδεθούν τα Νοσοκομεία Λήμνου και Μυτιλήνης.

Άμεσα ριζικά μέτρα για την αναστροφή του ρεύματος ιατρικής μετανάστευσης, με εξασφάλιση από το κράτος όλων των προϋποθέσεων, για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων και την εργασιακή τους αξιοπρέπεια. Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο φραγμών (εξετάσεις ή άλλου είδους) για την ειδικότητα. Μέτρα προστασίας και ανακούφισης για τους άνεργους γιατρούς.

Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2010. Όχι στην κατάργηση του ειδικού μισθολογίου. Κατάργηση της τροπολογίας Αλεξιάδη παγώματος των μισθολογικών προαγωγών και ωριμάνσεων από 01/01/2017. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και των οφειλόμενων εφημεριών του 2012 χωρίς περικοπές. Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στη βάση των αντιδραστικών οδηγιών της Ε.Ε.

Επαρκής χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Να σταματήσουν άμεσα όλα τα φαινόμενα αυταρχισμού και τρομοκρατίας, ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων που εξανεμίζουν τις συντάξεις, μειώνουν τις τρέχουσες αποδοχές και αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.

Μυτιλήνη, 21 Νοέμβρη 2016

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey