«Παμπάλαια και πρόσφατα»

Βιβλιοπαρουσίαση

17/11/2016 - 16:58

Τίτλος: «Παμπάλαια και πρόσφατα»

Συγγραφέας: Κώστας Γ. Μίσσιος

Εκδόσεις: «Πιττακός», 2015

Εξώφυλλο: Μάρω Κ. Μίσσιου

 

Διαβάζοντας τον πρόλογο του βιβλίου, αυθόρμητα μού ήρθε στο νου ένα απόσπασμα από την «Αναφορά στο Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη.

«Μαζεύω τα σύνεργά μου: όραση, ακοή, γέψη, όσφρηση, αφή, μυαλό, βράδιασε πια, τελεύει το μεροκάματο, γυρίζω σαν τον τυφλοπόντικα σπίτι μου, στο χώμα. Όχι γιατί κουράστηκα να δουλεύω, δεν κουράστηκα, μα ο ήλιος βασίλεψε».

Ο συγγραφέας μας θέλει να συμμαζέψει μερικά παμπάλαια γραφτά, να προσθέσει άλλους δυο τρεις τόμους στους 17 που κυκλοφορούν, να ολοκληρώσει τη συμβολή του στην «Ιστορία της λεσβιακής γραμματείας» και τότε ως άλλος Συμεών να πει: «Νυν απολύεις τον δούλον σου, δέσποτα»!

Άνθρωποι όμως όπως ο Μίσσιος, που «τα σπλάχνα τους και οι θάλασσες ποτέ δεν ησυχάζουν» μέχρι που το μυαλό θα βρίσκεται στη θέση του και θα δημιουργεί, το σώμα, όσο κουρασμένο και αδύναμο και αν είναι, θα ανταποκρίνεται.

Το βιβλίο με τον τίτλο «Παμπάλαια και πρόσφατα», με την επεξήγηση «Αναθυμητικά, φιλολογικά, βιβλιογραφικά και άλλα της Μυτιλήνης», αριθμεί 244 σελίδες, κείμενα και φωτογραφίες, και περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες.

 

«Παμπάλαια»

«Ημερολόγιο»: Εδώ ο Μίσσιος ανασκαλεύει το νου και την καρδιά του και καταγράφει ό,τι σκόρπιο πέρασε από την πένα του σε βάθος χρόνου, αποτυπώθηκε σε εφημερίδες, περιοδικά, χρησιμοποιήθηκε σε ομιλίες και κατακάθισε στο κάτω πάτωμα της συνείδησης και ξεχάστηκε προσωρινά.

Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Σύντομος απολογισμός της προσφοράς των Μυτιληνιών κατά τη δεκαετία 1977-1987», γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη μνήμη του Νίκου Δαμδούμη. Ακολουθούν τα ονόματα 55 ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών με τις ημερομηνίες γέννησής τους, άπαντες Λέσβιοι.

Ακολουθούν δύο άρθρα: «Βιογραφίες συνεργατών της ετήσιας έκδοσης “Αιολικά Χρονικά”» και «Λόγιοι, λογοτέχνες, καλλιτέχνες που δεν είναι εδώ (1991-2003). Σύναξη στον Κήπο του Παραδείσου».

Έπονται τα «Ατάκτως ερριμμένα φιλολογικά πάρεργα περί των εκ Λέσβου λογίων, λογοτεχνών». Ακολουθεί η βιβλιογραφική εργασία με τίτλο «Λόγγος (Β΄ αι. μ.Χ.), «13 μονογραφίες λογίων και λογοτεχνών».

Το βιβλίο τελειώνει με εκτενή αναφορά στο βίο και την πολιτεία ενός αξιόλογου ανθρώπου, διαπρεπούς επιστήμονα και συγγραφέα, του Στρατή Μολίνου. Ο Μολίνος είναι συγγραφέας δέκα και πλέον βιβλίων και των ανάτυπων «Ένας βασιβουζούκος της Μυτιλήνης: ο κριτικός Χρύσανθος Μολίνος», «Λατινογενείς ονομασίες της Λέσβου» και άλλων. Έχω διαβάσει μόνο δύο βιβλία του συμμαθητή μου Σ. Μολίνου, «Τα παιδιά της Θρεψίνης» και το «Επώνυμα και συντεχνίες», και τον ευχαριστώ για τη χαρά που μου έδωσε.

 

Επίλογος

Αυτό το βιβλίο, με το πλήθος των υποσημειώσεων με πρωτοδημοσίευτες φωτογραφίες, με αναφορές σε πρόσωπα, περιοδικά, εφημερίδες, είναι προσφορά βέβαια αναμφισβήτητη στη λεσβιακή γραμματεία», αλλά αναδύει και εικόνες, χρώματα, μυρωδιές μιας άλλης εποχής, που σε εμάς τους παλαιούς ασκεί ιδιαίτερη γοητεία. Είναι τα «σκόρπια φύλλα της ψυχής μας», όπως λέει ο ποιητής.

Γενικώς τα βιβλία του Μίσσιου δεν είναι όπως το διήγημα, η νουβέλα, το μυθιστόρημα που το διαβάζεις, το ευχαριστιέσαι, το βάζεις στη βιβλιοθήκη και το ξεχνάς. Τα βιβλία του Μίσσιου είναι διαχρονικά, όπως οι εγκυκλοπαίδειες. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να σου δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία που έχουν σχέση με το λογοτεχνικό πολιτισμό του νησιού μας.

 

Στρατής Δελόγκος

Παπάδος

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey