Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒΕ, η εξαγωγική δραστηριότητα του Βορείου Αιγαίου, ανά προϊόν, χώρα και για τον κάθε νομό

Πρώτος κλάδος τα τρόφιμα, πρώτο προϊόν τα ψάρια

14/11/2016 - 15:28

Τα ψάρια αποτελούν το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία εξαγωγών της Περιφέρειας, ανά κλάδο, χώρα και νομό, που ανακοίνωσε για πρώτη φορά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Οι εξαγωγές ψαριών το 2015, ανέρχονταν στο ποσό των 138.614.727 €, καλύπτοντας το 74% των εξαγωγών του κλάδου τροφίμων της Περιφέρειας, οι οποίες με τη σειρά τους αντιπροσωπεύουν το 79% των συνολικών εξαγωγών της.

 

Παρουσίαση: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΠΕΤΚΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

Τα ψάρια αποτελούν το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία εξαγωγών της Περιφέρειας, ανά κλάδο, χώρα και νομό, που ανακοίνωσε για πρώτη φορά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Οι εξαγωγές ψαριών το 2015, ανέρχονταν στο ποσό των 138.614.727 €, καλύπτοντας το 74% των εξαγωγών του κλάδου τροφίμων της Περιφέρειας, οι οποίες με τη σειρά τους αντιπροσωπεύουν το 79% των συνολικών εξαγωγών της.

Το στοιχείο αυτό αποτέλεσε μια μεγάλη έκπληξη καθώς, όπως είναι γνωστό, τα βασικά προϊόντα της Περιφέρειας είναι το ελαιόλαδο της Λέσβου, τα κρασιά της Σάμου και της Λήμνου, τα τυροκομικά κυρίως της Λέσβου και της Λήμνου και η μαστίχα της Χίου.

Οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών την ίδια χρονιά ήταν:

Κρασιά μαζί με όλα τα αλκοολούχα ποτά (δηλαδή το ούζο): 9.479.923 €, ήτοι το 5,1% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων.

Μαστίχα: 9.383.991 €, το 5% του συνόλου.

Ελαιόλαδο (λίπη και έλαια): 5.688.846 €, το 3% του συνόλου.

Γαλακτοκομικά (τυριά): 889.549 €, 0,5% του συνόλου.

Τα υπόλοιπα βασικά εξαγώγιμα τρόφιμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ήταν:

Ζάχαρα και Ζαχαρώδη παρασκευάσματα: 1.210.949 €, το 0,6% του συνόλου.

Παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων: 898.253 €, το 0,5% του συνόλου.

 

Οι τάσεις εξαγωγικής ανάπτυξης για το κάθε προϊόν

Ένα δεδομένο που έχει σημασία, είναι οι τάσεις για κάθε προϊόν, τόσο της τελευταίας χρονιάς όσο και της 5ετίας. Εκεί, ως πιο ελπιδοφόρο προϊόν φαίνεται το ελαιόλαδο, οι εξαγωγές του οποίου σημείωσαν το 2015, αύξηση 136% σε σχέση με το 2014, καθώς και μέση ετήσια αύξηση 5ετίας 11/15, 16%. Τα ψάρια είχαν το 2015, αύξηση 12,6% και μέση τάση 5ετίας 3,5%.

Οι εξαγωγές του κρασιού μειώθηκαν το 2015, κατά 10,6% και έκλεισαν με μέση τάση 5ετίας αυξητική κατά 2,9%.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξαγωγές των γαλακτοκομικών που αφορούν κυρίως σε τυροκομικά, οι οποίες αυξήθηκαν μεν το 2015 κατά 20,4%, αλλά σημείωσαν μέση πτώση στη 5ετία -22%. Το 2011 ανέρχονταν σε 2.399.549 €, για να κατρακυλήσουν σταδιακά μέχρι το 2014, στα 738.749 € και να ανακάμψουν κάπως το 2015, όπως παραπάνω.

Σημειωτέες είναι επίσης οι εξαγωγές των παρασκευασμάτων λαχανικών και φρούτων, προϊόντα τα οποία συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, άρα αποτελούν και τα πιο σημαντικά καθώς αυτό είναι το κύριο ζητούμενο. Πρώτο συμπέρασμα είναι ότι αυτές είναι πολύ μικρές, σχεδόν ελάχιστες στο σύνολό τους και αποτελούν, όπως προαναφέρθηκε, μόλις το 0,5% των συνολικών εξαγωγών της Περιφέρειας. Παράλληλα όμως παρουσιάζουν πτώση -4,6% στην τελευταία 5ετία με μεγάλες αυξομειώσεις. Από 1.083.934 € το 2011, στο 1/3, ήτοι 381.125 € το 2012. Διπλασιασμός το 2013 και ξανά διπλασιασμός το 2014 και πριν να προλάβει να χαρεί κανείς από αυτό, είχαμε νέα πτώση το 2015 κατά -38%.

Η μαστίχα παρουσιάζεται σταθερή, σημειώνοντας μια μέση τάση 5,1%, ενώ ελπιδοφόρα είναι τα ζαχαρώδη με μέση ετήσια τάση 5ετίας 19,3% (η οποία ωστόσο σημείωσε κόπωση το 2015 με αύξηση μόλις 1,9%).

Σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της Περιφέρειας πέρα από τα τρόφιμα αποτελούν τα «Ορυκτά καύσιμα, λάδια και ασφαλτώδεις ύλες», με 16.533.070 €, αλλά τρελές αυξομειώσεις όπως φαίνεται στον αντίστοιχο πίνακα.

 

Στον Πίνακα 1 φαίνονται όλες οι εξαγωγές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ανά προϊόν, ενώ στον Πίνακα 2 ανά κλάδο συνολικά, για την τελευταία 5ετία.

 

Εξαγωγές της Περιφέρειας ανά χώρα

Η Ιταλία αποτελεί τον κύριο πελάτη των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου, η οποία το 2015 εισήγαγε από την Περιφέρεια, προϊόντα αξίας 49.990.313 €, αγοράζοντας το 26% των εξαγωγών της Περιφέρειας, με δεύτερη τη Γαλλία με εισαγωγές 29.515.531 € και ποσοστό 15,8%. Αυτό δεν είναι απόλυτα θετικό καθώς οι δύο χώρες αγοράζουν κυρίως ελαιόλαδο και κρασί χύμα, στα οποία δίνουν αυτές προστιθέμενη αξία, πουλώντας τα παγκοσμίως συσκευασμένα. Κάτι δηλαδή που θα έπρεπε να κάνουμε εμείς. Το συμπέρασμα αυτό γίνεται ακόμη πιο «δύσκολο», βλέποντας στην 4η και 5η θέση την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες αγοράζουν κυρίως ψάρια για να τροφοδοτήσουν με πρώτη ύλη τη δική τους βιομηχανία.

«Καθαρές» εξαγωγές προϊόντων, εκείνων που είναι προς κατανάλωση δηλαδή και όχι για πρώτη ύλη και ενδεχομένως μεταποιημένων προϊόντων, γίνονται προς την 3η στην κατάταξη Γερμανία, το 6ο Ηνωμένο Βασίλειο και τις 7ες Κάτω Χώρες (Ολλανδία). Και οι τρείς αυτές χώρες παρουσίασαν το 2015 μεγάλη αύξηση, μετά όμως από σταθερή πτώση στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Ίδωμεν…

Ακολουθούν στην κατάταξη βαλκανικές χώρες, τα Εμιράτα και η Κύπρος, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μόλις στην 13η θέση. Προσέξτε ότι το 2015 οι εξαγωγές προς την τεράστια και διπλανή Τουρκία είναι σχεδόν ίσες με τις αντίστοιχες προς τη μικρή και μακρινή Μάλτα.

 

 

Στον Πίνακα 3 φαίνονται όλες οι εξαγωγές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ανά χώρα.

 

Εξαγωγές της Περιφέρειας ανά νομό

Η ανισότητα των νομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ως προς τις εξαγωγές, είναι τεράστια. Σχεδόν ασύλληπτη, αλλά όχι ανεξήγητη.

Πιο συγκεκριμένα, το 2015 οι εξαγωγές της Χίου, λόγω ψαριών και μαστίχας, ήταν 152.107.373 € και κάλυπταν το 81,5% των εξαγωγών της Περιφέρειας. Της Σάμου 23.156.692 € με 12,4%, ενώ της Λέσβου 11.278.352 € καλύπτοντας μόλις το 6%.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξαγωγές της Σάμου και της Λέσβου, οι οποίες έχουν τεράστιες αυξομειώσεις από χρονιά σε χρονιά και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να εναλλάσσεται η πρωτιά ανάμεσά τους και μάλιστα με μεγάλες διαφορές. Σχεδόν κάθε χρόνο, μία σημειώνει διπλάσιες εξαγωγές από την άλλη εναλλάξ. Αυτό προφανώς οφείλεται στις παραγωγικές σεζόν των βασικών τους προϊόντων, όπως το κρασί και το ελαιόλαδο.

 

Στον Πίνακα 4 φαίνονται όλες οι εξαγωγές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ανά νομό.

 

Σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το 2015, με εξαγωγές 187 εκατ. €, βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις 13 ελληνικές Περιφέρειες και καλύπτει μόλις το 1% των ελληνικών εξαγωγών, όπως φαίνεται στους παρακάτω πίνακες.

Το 2015 παρουσίασε αύξηση 13%. Ωστόσο παρουσιάζει ισόποση μέση μείωση στην τελευταία 5ετία. Ήταν μία από τις τρείς Περιφέρειες με μειωμένη τάση εξαγωγών 5ετίας.

 

Ο κλάδος τροφίμων και ποτών της Περιφέρειας

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι η περισσότερο εξαρτώμενη Περιφέρεια της χώρας, ως προς την εξωστρέφεια, από τον κλάδο τροφίμων και ποτών, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 84% των εξαγωγών της.

Η σημασία του εν λόγω κλάδου στις εξαγωγές των Ελληνικών Περιφερειών είναι η ακόλουθη:

Αττική   

7%

Κεντρική Μακεδονία

31%

Πελοπόννησος

18%

Στερεά Ελλάδα

13%

Θεσσαλία

50%

Αν. Μακεδονία-Θράκη

19%

Κρήτη

56%

Δυτική Ελλάδα

81%

Δυτική Μακεδονία

66%

Ήπειρος

47%

Βόρειο Αιγαίο

84%

Νότιο Αιγαίο

67%

Ιόνιο

41%

 

Η Μελέτη του ΣΕΒΕ

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών που διαθέτει, πραγματοποίησε και παρουσίασε «Μελέτη - χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νομό», από την οποία και αντλήθηκαν τα στοιχεία για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey