«Ελαιοπυρήνες Λέσβου» ΙΚΕ

Παραμένουν άγνωστα πολλά στοιχεία της

11/11/2016 - 22:36

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνεταιριστών, τα ακίνητα της ΕΑΣ Λέσβου δεν θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία από τη στιγμή που είναι δεσμευμένα από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Άλλες πηγές υποστηρίζουν πως εργαζόμενοι της ΕΑΣ Λέσβου, που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, έχουν πετύχει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων που επιβάλλουν τη μη αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης της Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι πιστώτριες τράπεζες της Ένωσης έχουν τον πρώτο λόγο επί των ακινήτων

Το «Ε» από το περασμένο καλοκαίρι είχε αποκαλύψει την πρόθεση της «ΕΑΣ Λέσβου» να προχωρήσει σε συνεργασία με ιδιώτες για να λειτουργήσει το πυρηνελαιουργείο της. Πέρασαν αρκετοί μήνες μέχρι να δημιουργηθεί η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία που θα εκμεταλλευτεί το πυρηνελαιουργείο, η οποία ονομάζεται «Ελαιοπυρήνες Λέσβου» - ΕΛ.ΛΕ. - ΙΚΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση μας, η «ΕΑΣ Λέσβου» κατέχει το 40% των μετοχών της εταιρείας, η «Μύρων ΑΤΕ» κατέχει το 25% των μετοχών, 15% κατέχει ο επιχειρηματίας Φώτης Κάναρος, 10% ο Παναγιώτης Τρύφων (μέσω εταιρείας συμφερόντων του) και 10% κατέχει ο έμπορος ελαιολάδου Σταύρος Γριππιώτης. Οι τρεις από τους πέντε μετόχους της εταιρείας είναι μέλη του Δ.Σ. του Αιολικού Μυτιλήνης.
Τα στοιχεία για τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας που δημοσιεύουμε είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας, καθώς η «ΕΑΣ Λέσβου» δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα μέχρι σήμερα καμία επίσημη ανακοίνωση για τη νέα εταιρεία, παρότι αποτελεί μια πολύ σημαντική επιχειρηματική ενέργεια που έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της γενικής συνέλευσής της. Άγνωστο παραμένει, τουλάχιστον σε εμάς, ποιος είναι ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Λέσβου που υπέγραψε τη συμφωνία για τη δημιουργία της νέας εταιρείας.
Η συμμετοχή της ΕΑΣ Λέσβου στην εταιρεία συνίσταται στη χρήση των ακινήτων του πυρηνελαιουργείου. Επίσης, παραχώρησε στη νέα εταιρεία και το πελατολόγιό της. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν η νέα εταιρεία να μην αξιοποιεί τη ραφηνερία που διαθέτει η «ΕΑΣ Λέσβου». Το πυρηνέλαιο που θα παραχθεί θα σταλεί για ραφηνάρισμα σε άλλο εργοστάσιο.

 


Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνεταιριστών, τα ακίνητα της ΕΑΣ Λέσβου δεν θα μπορούσαν να παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία από τη στιγμή που είναι δεσμευμένα από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Άλλες πηγές υποστηρίζουν πως εργαζόμενοι της ΕΑΣ Λέσβου, που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, έχουν πετύχει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων που επιβάλλουν τη μη αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης της Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι πιστώτριες τράπεζες της Ένωσης έχουν τον πρώτο λόγο επί των ακινήτων.

 


Εδώ και έναν περίπου μήνα βρίσκονται σε εξέλιξη επισκευαστικές εργασίες στο πυρηνελαιουργείο της Ένωσης. Οι εργασίες πραγματοποιούνται από εργαζομένους της ΕΑΣ Λέσβου. Πιθανότατα αυτοί είναι που θα εργαστούν στο πυρηνελαιουργείο, αν λειτουργήσει. Είναι άγνωστο με ποιο νομικό καθεστώς αυτοί οι εργαζόμενοι θα εργαστούν στη νέα εταιρεία, αν δηλαδή θα δοθούν ως δανεικοί ή αν θα συνεχίσουν να θεωρούνται εργαζόμενοι της Ένωσης.
Αφήνουμε στην άκρη το ζήτημα της αδειοδότησης του πυρηνελαιουργείου, που είναι ένα άλλο κεφαλαιώδες ζήτημα που σίγουρα θα απασχολήσει τους ανταγωνιστές της επιχείρησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey