Αναπόφευκτες οι… συγκρίσεις της σύσκεψης στο Μαξίμου, με την αντίστοιχη των φορέων της Λέσβου

Ενιαίοι και… δυναμικοί οι Χιώτες στο Μαξίμου

10/11/2016 - 15:05

Μετά τους αιρετούς φορείς της Λέσβου, που πέρασαν πριν από λίγο καιρό το κατώφλι του Μαξίμου, στην περίφημη σύσκεψη για τη διαχείριση του προσφυγικού στο νησί, ήταν προχτές η σειρά των φορέων της Χίου να κάνουν το ίδιο. Και να περάσουν και εκείνοι ένα εξαντλητικό εξάωρο, στο οποίο όμως -τηρουμένων των αναλογιών- φαίνεται να κέρδισαν σημαντικές (βάσει της ατζέντας της κυβέρνησης) παραχωρήσεις, αναστέλλοντας το σχεδιασμό του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας.

Μετά τους αιρετούς φορείς της Λέσβου, που πέρασαν πριν από λίγο καιρό το κατώφλι του Μαξίμου, στην περίφημη σύσκεψη για τη διαχείριση του προσφυγικού στο νησί, ήταν προχτές η σειρά των φορέων της Χίου να κάνουν το ίδιο. Και να περάσουν και εκείνοι ένα εξαντλητικό εξάωρο, στο οποίο όμως -τηρουμένων των αναλογιών- φαίνεται να κέρδισαν σημαντικές (βάσει της ατζέντας της κυβέρνησης) παραχωρήσεις, αναστέλλοντας το σχεδιασμό του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας.

Οι συγκρίσεις τώρα των… αποτελεσμάτων της σύσκεψης στο Μαξίμου για τη Χίο, γίνονται αναπόφευκτα από χθες, με τα αντίστοιχα εκείνης για τη Λέσβο και επ’ αυτής, αξίζουν δύο σημειώσεις: Η μία που καταγράφει την …υποχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα νέου κέντρου, ως επιτυχία των φορέων της Χίου, και η άλλη που αποτυπώνει μία εξίσου με της Λέσβου, επόμενη ημέρα και για το γειτονικό νησί. Αφού εκ μέρους της κυβέρνησης, δόθηκε και στους Χιώτες, η υπόσχεση για επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου - Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, που ήταν και η μοναδική που συμμετείχε και στις δύο συσκέψεις στο Μαξίμου, προέταξε ως αναγκαιότητα τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η δέσμευση της κυβέρνησης ότι το Υπ. Ανάπτυξης θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2016, στη θεσμοθέτηση ενός νέου Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της ηλεκτρονικής έκδοσης της συναδέλφου της Χίου, εφημερίδας «Πολίτης», δεν ήταν λίγες οι στιγμές έντασης στη διάρκεια της σύσκεψης, ειδικά κατά το επίμονο αίτημα του υπουργού Γιάννη Μουζάλα για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου φιλοξενίας.

Οι φορείς της Χίου, με ενιαίο μέτωπο, ζητούσαν επιτακτικά και έντονα αντί της λειτουργίας του Μερσινιδίου, να ξεκινήσουν άμεσα οι επαναπροώθησεις προς την Τουρκία. Η διερεύνηση κοινώς… Μουζάλα για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου Hot-spot στη Χίο, προσέκρουσε στη δυναμική άρνηση των φορέων του νησιού, που αντιπρότειναν τη δημιουργία νέου χώρου, μόνο παράλληλα με το κλείσιμο των υφισταμένων χώρων της Σούδας και της ΒΙ.ΑΛ..

 

Δεν μεταφέρονται μετανάστες από τα νησιά

Εκείνο ωστόσο που πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στα αποτελέσματα της σύσκεψης, που συνοψίστηκαν σε πέντε σημεία, είναι πως οι αιρετοί φορείς της Χίου, εμφανίστηκαν με διάθεση να εξασφαλίσουν συγκεκριμένες λύσεις και σε κάθε περίπτωση να μην αφήσουν θολή καμία υπόθεση.

Όπως για παράδειγμα έμεινε θολή, η προοπτική λειτουργίας κέντρου κράτησης στη Λεμονού, στην αντίστοιχη σύσκεψη στο Μαξίμου των φορέων της Λέσβου. Παρ’ όλα αυτά και οι Χιώτες έφυγαν με τη δέσμευση… ευχολόγιο, τουλάχιστον για τη Λέσβο, για ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, αλλά και με την σαφή πια εντύπωση, πως οι πρόσφυγες και μετανάστες, πρόκειται να παραμείνουν επί μακρόν στα νησιά.

Εξέλιξη που στα καθ’ ημάς, δεν ενισχύει σε καμία των περιπτώσεων την προσδοκία των φορέων της Λέσβου για… αποσυμφόρηση, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ για τη σύσκεψη, ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε πως είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν μετανάστες προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Η εκτίμηση Καλογήρου

Η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, εξερχόμενη από το Μαξίμου, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δέχτηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των νησιών που σηκώνουν το βάρος του προβλήματος», χαρακτηρίζοντας το προσφυγικό «πρωτόγνωρο ζήτημα, το οποίο συνοδεύουν πρωτόγνωρες δυσκολίες».

Ενώ τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών παροχής ασύλου και λειτουργίας ενός ενιαίου χώρου για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έθεσα με μεγάλη έμφαση, την ανάγκη της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις», κατέληξε η κ. Καλογήρου.

Την αντιπροσωπεία των φορέων της Χίου, αποτελούσαν: ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, οι αντιδήμαρχοι Στρατής Γδύσης και Γ. Παπαδόπουλος, και οι τοπικοί βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μηταράκης της ΝΔ. Επικεφαλής της κυβέρνησης στη σύσκεψη, ήταν ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, πέραν των αρμοδίων Γιάννη Μουζάλα και Γιάννη Μπαλάφα για το μεταναστευτικό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey